Začnu krbovými kamny. Předl 4 lety jsem si pořídil krbová kamna Jotul F 220 CB (výkon 4 kw) ve kterých jsem topil tři zimy od cca října do dubna non stop. Dům byl v rekonstrukci (centrální topení nefungovalo) a kamna mi bez problému vytopila jedno patro (100 m). Nyní je kombinuji s kotlem na plyn Viessman a od příštího roku doplním Dřevoplynovým kotlem Werner.
Jotůlky jsou sice jedny z nejdražších kamen, ale sázka na kvalitu se mi vyplatila. Tři roky jsem topil pouze vlastním dřevem, což pro mě znamenalo tři dny v lese, benzín do pily a vývoz dřeva traktorem. Spotřeba paliva vzhledem k zplynovacímu systému spalování je velmi příjemná (cca 5 metrů dřeva za sezónu). Toto množství dřeva dokáží kamna přeměnit v úplně minimální množství "cigaretového" popelu. Popelník má obsah cca 1l a při non stop režimu stačí vysypávat jednou za 3 až 4 dny.
PS: Na zahradě nesmí klesnout zásoba vysušeného palivového dříví pod 20 metrů.
Topím převážně tvrdým dřevem (buk, dub, jasan, habr) které doplňuji příležitostně měkkým (smrk, modřín, borovice). Měkké dřevo spaluji výhradně přes den. Když se kamna v deset večer naloží dřevem a lehce nebo úplně ztlumí, dokáží udržet teplo a žhavé uhlíky 8 - 20 hodin. Ráno stačí prohrábnout uhlíky, přiložit a topí se vesele dál. Pokud nejsme přes den doma, je denní režim stejný.
Komín a kouřovod čistím 1 - 2 ročně.Zanesení se pozná podle tahu a ochoty hořet a záleží také na kvalitě a druhu dřeva. Dále záleží na způsobu používání kamen.
Za tři roky provozu jsem neměl sebemenší problém. Bohužel až do minulého týdne, kdy prasklo čelní sklo - MOC 2990 Kč

Sklo je vypouklé a nedá se snadno nahradit. Musí se koupit originál. Pokud by nastaly zlé časy a sklo selhalo, tak jej nahradím plechem cca 3mm do kterého bych zasadil menší rovné sklo.
Kamna jsou to výhradně na topení. Dá se na nich sice ohřát i jídlo, ale nejsou k tomu primárně uzpůsobeny. Na vaření bych používal další samostatná kamna či pec.