Jaký si pořídit NTB

Diskuze o všem možném, tedy kavárnička, hospůdka, jak kdo chcete, jedinou podmínkou je dodržení pravidel fóra.
MRAK
VIP

Re: Jaký si pořídit NTB

Příspěvek od MRAK »

můj další notebook bude jednoznačně apple
dcera ho dostala k narozeninám, a nic rychlejšího a kvalitnějšího jsem neviděl
říkejte si co chcete ;)
Tommy
Pohlaví: muž

Příspěvek od Tommy »

Konečně!

Naprosto souhlasím, mám ho uz vic jak dva roky. Baterka porad vydrží sice uz jeste 8 hodin provozu bez WiFi. Za tu dobu jsem mel jeden nuceny restart, jinak nic. O jednoduchosti a rychlosti systému ani nemluvím. :yes

Porad nechápu proč je mezi lidmi (i zde na fóru) tolik odpůrců. Zajímal by mě pořádný argument proč vlastně ne Apple?
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Jelikož se vlákno jmenuje "Jaký si pořídit NTB", tak jsem ty poslední dvě strany spamu smazal.
muzzleloader
VIP

Příspěvek od muzzleloader »

Ja jedu jen na Applu a pristi ntb bude zase Mac.Nejvic se bavim,kdyz odpurci tvrdi,ze u Applu se vsechno plati :-) Vsechny aktualizace zdarma,nova verze systemu zdarma,pokud chci novy system,staci si ho jednoduse stahnout z apple store,nebo koupit za cca 1500,- na stylove flashce.Kolik stoji samostatna neOEMverze windows?
Ale je to samozrejme o prioritach.Widle neodsuzuju,ani jejich uzivatele a je jasny,ze plati heslo:1000 lidi,1000 chuti.
U pocitacu jde hlavne o optimalizaci a tu nikdy MS vyladit nemuze,kdyz jsou tisice verzi hardwaru.
Nehlede na to,ze na vsechny Apple stroje s Intel procesory se da nainstalovat i windows jako druhy system a funguje nativne.
PetrNO

Příspěvek od PetrNO »

jelikož jsem na stroji závislej tak můj notas je dell a další bude dell, dokud "nepos..." záruky...
můžu ho rozmlátit a dostanu novej...
pro mě je kritérium "tohle"...
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Nová verze OS od Applu stojí 17.99$. Instalace jsou asi tři kliknutí myší, žádné zálohování, žádné nastavování a starý systém je po velkou část instalace dostupný. Podobné jako u Linuxu. Vždycky když křísím nějaká Wokna v práci a řeším konflikty driverů a podobné chujoviny, tak si musím pořád připomínat, že jsem jablečná ovce :D
dracekvo
VIP

Příspěvek od dracekvo »

To je tisíckrát omílané a nevím jestli tu má cenu řešit apple vs windows.
Výhoda apple je, že jeho systém je psaný pro konkrétní hardware. Kdežto windows musí běhat na miliónu různých kombinací. Také záleží jak kvalitní ovladače výrobce udělá a jestli opravuje chyby.
Kdyby měl apple běhat na tolika kombinacích HW, tak na tom bude úplně stejně. Stačí se podívat na OS u starého počítače Amiga. Tam to bylo psané v assembleru přímo na míru a je až neskutečné co se dalo z dnešního pohledu z tak předpotopního stroje vymáčknout.
Pokud chcete řešit jablka, tak bych to viděl nejlépe na samostatné téma ;)
optim

Příspěvek od optim »

štaflík píše:Optime:
....

Víš - nechtěl bys psát o nečem, co máš zažité, čemu rozumíš, nebo co MacGyverovy pomůže? Sorry, ale o Applech toho víš jako já o menstruačních vložkách. Jenom to víc řešíš.
Náhodou jsem si všiml těchto slušně řečeno "neodborných vyjádření".

Chápu, že prodavače patrón a jim podobné může tahle značka z různých důvodů imponovat ...

Nechápu ale vůbec jak na serveru, který se věnuje problematice rozpadu a postapo mohou doporučovat jablečné produkty, které kromě vlastností, které jsem popsal ve svém předchozím příspěvku, špatné opravitelnosti, nemožnosti normálně vyměnit bateríí a totální závislosti na internetu jsou z tohoto hlediska naprosto nevhodné.

Možná kdyby věděli, že pro jakoukoli manipulaci s dmg soubory aplikací ověřuje applí iTunes to, jestli je soubor z hlediska applu legální (zakoupený) ...

Pokud iTunes soubor neprověří, soubor zablokuje a žádná manipulace s ním nejde udělat.

V situaci, kdy se tihle pánové "experti" dostanou do situace, kdy nebudou mít k dispozici internet a budou chtít někam překopírovat (třeba při nějaké fatální chybě HW, kdy nepůjde použít záloha z Time machine) svoje zakoupené aplikace, iTunes jim to prostě nedovolí.

Podobné je to i s mobilními telefony a tablety od Applu.

Z tohoto pohledu jsou tyhle výrobky nepoužitelné a ve výhodě budou uživatelé Windows, kteří na nikom nejsou závislí a se svým počítačem si mohou dělat vše podle svého uvážení.

Doufám, že si to dotyční pánové prodavači uvědomí, nebudou se vydávat za experty a budou diskutovat pouze věcně (pokud jsou toho vůbec schopní). :)
MRAK
VIP

Příspěvek od MRAK »

optim píše:Chápu, že prodavače patrón a jim podobné může tahle značka z různých důvodů imponovat ...
Dost nabubřelé, člověče, na to že mě ani neznáš .... pochopil jsem , že jsem naprostej nýmand, protože patřím mezi ty "jim podobné" ..... no asi ano, když to říkáš ......

a jen proto, že mi jablko funguje líp než acer s widlema ....
maci

Příspěvek od maci »

Kluci, nejlepší je stejně Linux. :lol: Jinak používám starší NB Dell +Linux.
DeadMan

Příspěvek od DeadMan »

Do debaty se nezapojím protože mám takový jaký mi firma dá ale když jsem měl ještě svůj tak to bylo Prestigio (technologie intel centrino, vlastní grafika, 1Gb RAM atd. daly se na tom hrát hry jako Need for Speed Underground 2 atd.) a v té době jsem za něj dal 40tis. ostatní značky byly pro mě v této konfiguraci cenově nedostupné a kupodivu vydržel déle než je pro tyto stroje běžné (asi 8 let? už ho nějakou dobu nemám).

Obecně souhlasím že apple není dobrá volba z toho pohledu co tu napsal optim na druhou stranu widle taky nic moc takže jsem pro linux (třeba Mandriva) ;)
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Pro Fabika: než to tu začneš banovat, mrkni prosím, kdo znovuzahájil flame a uznej, že po mě nemůžeš chtít, abych byl tiše, když na se někdo začne navážet do mého starého příspěvku, který jsem dál nerozvíjel. Navíc zjevně mele o nečem, co v ruce neměl.

Pro Optima: než začneš urážet, vést zbytečně agresivní kecy na téma "experti, prodavači patron..." apod. tak si nejdřív zjisti s kým mluvíš, co o tom ví, jak dlouho to používá a jaké je realita. Stručně k tvým blábolům:
-opravitelnost Apple je naprosto stejná, jako u libovolného jiného PC či NTB, resp vyšší. Stačí ti malý Philips šroubovák a jeden či dva torxy. To, že se do toho neumíš dostat ty, neznamená, že to nejde. To, co se běžně dá opravit u libovolného jiného NTB (HDD, RAM, display, klávesnice, karta, není-li připájena k desce, MoBo...) jde u Applu naprosto stejně, jako kteréhokoliv jiného počítače. resp. jde to lépe, protože řada výrobců levných NTB používá systém plastových paciček a či natvrdo lisovaných dílů šasi a to všechno se moc pěkně láme. Systém plastových paciček v šasi používá dokonce i Lenovo u ThinkPadů. Apple to má na šrouby v kovu.
-baterie u Applu jsem měnil jen jednou (protože jejich životnost je výrazně vyšší, než u jiných výrobců) a kromě vyšší ceny (s podstatně větší životností) v tom není žádný problém.
-aplikace samozřejmě v pohodě kopírovat lze. Nevím, kde tenhle blábol bereš. Navíc škála aplikací pro práci, které jsou buď v systém či zdarma je obrovská. Placené aplikace v pohodě přesouvat jde. Mám placené Aperture, Adobe Illustrator a MS Office for Mac a iWork. Vše má instalační DVD a jde to v pohodě přesouvat. Navíc většinu těhle aplikací máš pro Mac za nižší ceny, než pro Win a všechny aplikace z dílny Applu (Aperture, iWork atd.) si můžeš legálně nainstalovat na 5 svých zařízení. Takže zase meleš o něčem, o čem nevíš nic.Z aplikace, kterou si stáhneš z AppStore si můžeš v klidu udělat zálohu a dát si jí na DVD, externí disk, flashku. UTFG.
-ano, pokud se nedostanu na médium, kde mám zálohy, tak zálohy nemám k dispozici. Znáš jiný systém, kde je to jinak, ty experte? Když si vypálíš zálohy na DVD, dáš na externí disk, pásku, cloud... a pak se k těmto médiím nedostaneš, tak si v řiti na Unixu, ve Windowsech, v Linuxu či Applu.
-ano, v Applu se možná krade trochu hůř, protože návody na to, jak crackovat soft pro Apple jsou většinou v angličtině, a ne i v češtině jako pro windows, což tě může mást. Nicméně, nemám potřebu krást, už proto, že SW pro Apple je VÝRAZNĚ levnější, než pro Windows. Srovnej cenu třeba OS X Mountain Lion (necelých 400 Kč) vs. cenu krabicových Windows (cca 6500,-). Aperture: 1 500,- vs. Lightroom: 3200,- atd.
-závislost Applu na Internetu je úplně stejná, jako u Woken či Linuxu. Můžeš upřesnit, co si svým moudrem mínil?

Takže shrnuto: všechny tvé argumenty jsou dost mimo a je z nich jasné, že jsi žádný Apple v životě nerozebíral a asi se k němu nedostal blíž, než přes výlohu AppleStoru. Tvoje výzva k věcné diskuzi je silně slaboduchá. Nejdřív urazíš všechny, co o tom ví víc než ty, potom napíšeš haldu lží a blábolů a pak vyzveš k věcné diskuzi. Poněkud Zemanovské.
Takže můj věcný příspěvek: popros někoho, kdo o tom ví víc než ty (v podstatě kdokoliv), ať ti vysvětlí pár věcí, ať ti půjčí nějaký Apple, abys viděl, jak je to železo udělané, půjč si šroubovák, rozeber si to a pak tady začni psát chytrácké rozumy a urážet ostatní.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

DeadMan píše: Obecně souhlasím že apple není dobrá volba z toho pohledu co tu napsal optim na druhou stranu widle taky nic moc takže jsem pro linux (třeba Mandriva) ;)
Linux je i moje preferovaná a zhusta používaná volba (už proto, že pro svojí práci potřebuji SW, který na woknech neumí to, co na Linuxu), nicméně Optimovy "argumenty" jsou bláboly z Bravíčka. Hlavní rozdíl mezi Apple a ostatními výrobci je v tom, že Apple dělá věci z kovu a šroubů v kovu, ostatní to dělají z plastu, lisovaním, v lepším případě šroubků do plastu, což je "osvědčené a trvanlivé řešení". Zkus si udělat někdy rozborku a sborku MacBooku a Aceru. Rozdíly jsou dost podstatné, kulantně řečeno. V řadě případů lze u Aceru udělat jen rozborku, sborka už chce lepidlo ;)
optim

Příspěvek od optim »

MRAK píše:
Dost nabubřelé, člověče, na to že mě ani neznáš .... pochopil jsem , že jsem naprostej nýmand, protože patřím mezi ty "jim podobné" ..... no asi ano, když to říkáš ......

a jen proto, že mi jablko funguje líp než acer s widlema ....
Ale ne Mraku! Přečti si to ještě jednou. Jenom jsem reagoval na příspěvek pomateného spamera, který tu psal cosi o menstruačních vložkách.

O tobě jsem si myslel, že jsi nějaký dřevorubec (viz. Tvoje nabídka dřeva), ale to bude určitě tím, že Tě opravdu neznám. :)

Asi sis všiml, že nemám rád firmu Apple. Není to kvůli tomu, že by v Applu nedělali hezké počítače (jeden Macbook Pro 15“ mám taky v šuplíku), ale tuhle značku nemám rád kvůli té její zvrácené filozofii odírání zákazníků.

Obecně zastánce tohohle způsobu vydělávání peněz nazývám šmejdy. A je jedno jestli jde o upadající firmu Apple, nebo firmy schválně vyrábějící poruchové výrobky, ošizené potraviny a nebo jestli jde o zkorumpované politiky s tímhle myšlením, kteří zadlužují nás i naše děti.

Proto kdykoli mohu, proti šmejdům vystupuji a zasahuji. Spousta šmejdů ani není příliš duchaplných, takže není problém je „slušně utřít“ prostými fakty.

A měli bychom tak činit všichni, protože šmejdi nám nic dobrého nepřinesou!
MRAK
VIP

Příspěvek od MRAK »

aha ...

nicméně pokud máš dojem, že microsoft je v tomhle ohledu "lepší" nežli apple, tak potom je tato debata úplně zbytečná ;)

Ono obecně je tahle debata na pikaču, anžto si tu každej bude bránit svůj píseček .... a vzhledem k tomu, že se to začíná posouvat dost nepříjemně do osobní roviny, tak to zamykám ... aby to trošku vychladlo.
Pokud bude někdo, kdo chce přidat něco smysluplného, nechť mi napíše.
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Optim si vyslouzil mesicni BAN. Za flame debatu, urazky diskutujicich a neschopnost je vysvetlit ani pri dotazu na SZ.
Terminated Account

Příspěvek od Terminated Account »

Sháním pro děcka a ženu nějaký starší NTB nebo repas Téčkové řady od Lenova (IBM). Případně nějakej jinej držák. Požadavky nejsou nijak náročné, stačí když zvládne sedmičky okna a běžnou práci s netem, dokumenty, utáhne filmy a jednoduchou úpravu fotek. Neválí se někde někomu nevyužitý, nebo nemáte tip na zajímavý zdroj?
odpadlik
Pohlaví: muž

Příspěvek od odpadlik »

Tady mají zajímavou nabídku:
http://www.gigacomputer.cz/cs/katalog:1/notebooky/
IBM T30 za 2740Kč (nevím jestli utáhne sedmičky, ale mají tam velký výběr i mnohem lepších)
IBM T41 za 2760Kč
http://www.gigacomputer.cz/cs/zbozi/509 ... d-t41.html
dracekvo
VIP

Příspěvek od dracekvo »

Řekl bych že na T41 s 0,5gb ram možná Win 7 pustíte, ale to bude tak to jediné a dál už s tím systémem nic neuděláte.
Win 7 v nouzi na 2gb ram, optimum na 4gb.
Na T41 už nechtěji kloudně běhat ani složitější internetové stránky, takže v dnešní době už nemá cenu se o něj zajímat.
Doporučení T30 raději ani nekomentuju .... :roll:

Doporučil bych.
http://www.worldacademy.cz/article.php?id=30

ThinkPad T400 za 6.380,-Kč
Core2Duo P8600 2.4 GHz
Operační paměť (RAM) 2048 MB (doplatek na 4GB +350Kč s DPH) - doporučuju si tu ram nechat rozšířit na ty 4 gb.
Do budoucna třeba vyměnit ten 160gb disk za nějakej 500 - 750 gb (win 7 sám o sobě vezme 30-40 gb místa).

Stačí napsat, že jsi učitel nebo sežeň nějakého studenta.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

win 7 bez aera na základní kancl využití a inet pojedou i na 250mega RAM (vyzkoušeno). nebude to žádné turbo, ale svoje si to udělá
Odpovědět