Výběr vhodné obuvi

...aneb vše na tělo včetně taktické výstroje
Odpovědět
chodec

Re: Výběr vhodné obuvi

Příspěvek od chodec »

Opravdu uz to bude 6. rok, nafasoval jsem je na jare 2007.
Frank
VIP

Příspěvek od Frank »

Když se tak dívám do vlákna, proč vlastně armáda preferuje vysoké boty a turisti kotníkové? Nevíte to někdo?
goral

Příspěvek od goral »

Podle me je to dusledek tradice.

V podstate se do druhe valky nosily kotnikovky (az na par vyjimek) a behem a po druhe valce prisly do mody nadkotnikovky. U vysadkaru slo o fixaci kotniku a asi i vetsi brodivost. Aktualne ale nizssi kotnikovky fixuji uplne stejne a klasicka vyska kanady mi prijde jako velmi tezky prezitek.
chodec

Příspěvek od chodec »

U nízkýcho bot se počítalo s různým zpevněním kotníků/holeně, používaly se různé druhy spinek, ovinek, holenic... Předpokládám, že jejich nepraktičnost přispěla velkou měrou k pozdějšímu používání vysokých bot.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

goral: proc prezitek? kdyz zvolis nizky boty, tak pokud nechces mit mokry kalhoty, tak musis s sebou tahat spinky, coz je dalsi kram navic. vysoky boty (a ne nutne jen kanady:-) ) maji neco do sebe.
goral

Příspěvek od goral »

S vysokyma botama taky musis tahat navleky/spinky, protoze jsem teda jeste nepotkal travu, ktera by byla rostla presne na vysku kanad :D
Medař

Příspěvek od Medař »

Vojáci vždy nosili vysoké boty.Pokud nosili kotníkové boty,tak jen skrz úsporu materiálu.Výška boty byla nahrazována ovinkami,spinkami či holeněmi.Proč mají vojáci vysoké boty a turisti nízké je jednoduché.Turista jde cestou nejmenšího odporu zatímco voják musí často volit cestu v podmínkách,kde by turista nešel.Turista nestojí celé dny v zákopech,nechodí skrz oblast pokrytou ostnatým drátem.
goral

Příspěvek od goral »

Zcela bez urazky se mozna rozhledni a vykoukni ze sve ulity.
V teto dobe vetsina vojaku voli nizssi boty a i treba americka armada prechazi na nizssi kousky.
Medař

Příspěvek od Medař »

Neboj.Z ulity jsem venku.
Čím to asi bude,že armáda volí nižší boty? ;) Že by se změnil klasický typ válečných konfliktů,kdy bojují konvenční armády o území?Dnešní voják je vlastně takový turista vysazený na určitém území,kde po určitou dobu plní bojový úkol(většinou s nekonvenčí armádou či gerilou) a pak je stažen zpět na základnu.Takové nasazení vyžaduje speciální vybavení včetně bot.Dříve se kladl důraz na větší univerzálnost vybavení a myslím,že i dnes je pro standardní nasazení počítáno s vysokou botou.
goral

Příspěvek od goral »

Ja se spis domnivam, ze vyvoj sel tak dopredu, ze neni duvod setrvavat u vysoke boty.
Nizka (myslim samozrejme botu nad kotnik) fixuje stejne, je lehci, zatece do ni uplne stejne jako do vysoke - k oboum stejne musis mit navleky.
Na dlouhodoby pobyt v nasem terenu si vetsina vojaku nemuze vynachvalit civilni pohorky...
Medař

Příspěvek od Medař »

Jak šel vývoj daleko netuším.Já k vysokým botám žádné návleky nepotřebuji.Popravdě ani netuším,proč bych nějáký návleky měl dávat na vysoký boty.Do nízké boty zateče určitě dříve,než do vysoké.Je možné,že naši vojáci fasují civilní pohorky.To opravdu nevím.
goral

Příspěvek od goral »

Ale nefasuji, kupuji...
Do kanady, do pohorky, do kazde boty potrebujes driv nebo pozdeji navleky, protoze pri prochazeni hodne mokrou travou a valeni se po zemi (vojenske pouziti) ti od mokrych kalhot navlhnou ponozky a nasledne cely boty
Medař

Příspěvek od Medař »

Zatím sem je nikdy nepotřeboval
Kocour
VIP

Příspěvek od Kocour »

Záleží na tom, za jakých je to okolností. Když mně bylo 20, taky jsem se klidně namočil až po stehna jenom proto, abych se kupříkladu podíval na nějaký objekt zájmu. Chození celý víkend s mokrem v botách normál. Dneska už se mi do toho nechce, neb bych to odnesl na zdraví. Stačí, že čas od času se tomu nedá vyhnout žádným způsobem.

Osobně nosím s sebou přibalené návleky pod kolena už spoustu let bez ohledu na to, zda jsem v kanadách nebo pohorkách. Totiž když si člověk musí kvůli dešti vzít pončo, to obvykle končí někde ve výšce holení, voda stéká po nohavicích a rovnou do bot. Takže když si balím pončo, balím i nepropro návleky víceméně automaticky.
hangys
Pohlaví: muž

Příspěvek od hangys »

Tak dneska dorazily tyhle boticky:
www.garmischsro.cz/index.php/městská-ob ... etail.html
Vypadaji dost kvalitne, zejmena z bytelnosti siti podrazky mam dobry pocit.

Hlavne mam ale dotaz ... jak ulozit boty do NZ? Mam nejake vz.90 - kanady i holiny - a neco pracovnich kozenych bot. Osetreny 2x teplym Elaskonem do vysaknuti a potom natreny "Josefovo masti", ergo vosk/luj 60/40.

Dotaz prvni - lestit? A kdyz ano, proc? (mela cela ta blahe pameti vojenska buzerace smysl?)
Dotaz druhy - kdyz nemam nejsussi sklep, je rozumne narvat je do igelitu se silikagelem?

Diky!
Starken

Příspěvek od Starken »

Pro skladovaní NZ bot bych se osobně vyvaroval použití prostředků na živočišné bázi (např. active outdoor-rybí tuk a i ten zmíněný lůj). Po osobní zkušenosti, kdy jsem si active outdoorem ošetřené 90 odložil na jen mírně vlhké místo a asi po 2 měsících jsem si je chtěl nazout a zjistil, že mi nazelenaly. Vedle nich jsem měl "zaletňané" zimní 82 ošetřené polypropylénovým olejem a vojenským krémem a na nich jsem nic nenašel.

Jinak bych doporučil minimálně vnitřek vystříkat nějakou dezinfekcí (osobně používám Incidin M spray http://www.lekarna.cz/incidin-m-spray-e ... aplikacni/, pokud používaté dezinfekci pravidelně, tak je lepší koupit 5l balení - výjde na cca 1000-1100,-).

Základ je suché uskladnění. Jedny funglovky kanady mám zavřené v igelitovém pytli na suché půdě, nijak jsem je neošetřoval, jen jsem do každé ještě hodil rozbalené mýdlo (zvyk mé mamky, která měla mýdla po skříních s oblečením) a zatím jsou OK.
Tina
VIP

Příspěvek od Tina »

Starken: Mýdlo se do skříní s oblečením dává kvůli molům, vlhkosti to nezabrání. K těm botám bych určitě přihodila pytlík silikagelu.
Starken

Příspěvek od Starken »

Moli - vím, ale já to mám spíš kvůli "vůni" a vzpomínkám (tak i mezi prádlem sem tam mýdlo mám, ale obměnu už nemám tak zmáklou jakou mamka). Ten pytel mám zavřen jen volným uzlem - ochrana hlavně proti prachu a samozřejmě ve skříni.
Na půdě je sucho a skladovat boty vlhkotěsně se mi nechce (ne pro lenost). Pokud v nouzi nejvyšší do sklepa tak samozřejmě se silikagelem do dvou pytlů (jeden v druhém) na pořádný uzly a zavřít do kbelíku po primalexu (to by mohlo být tak akorát na jeden pár).
goral

Příspěvek od goral »

Ona ta vlhkost kuzi ve finale ublizi zrejme min nez velke sucho.
Nechal bych je volne a pokud mozno jednou za rik, za dva poradne promazal. Plus bych doporucil napinaky do bot.
Nedavno jsme nasli na jedne pude druhovalecny nemecky boty a po radne mazaci kure jsou nositelne - takze bych e toho skaldovani na pudach tak nebal :)
Rudolf Steiner
Pohlaví: muž
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rudolf Steiner »

hangys píše:Tak dneska dorazily tyhle boticky:
http://www.garmischsro.cz/index.php/měs ... etail.html
Vypadaji dost kvalitne, zejmena z bytelnosti siti podrazky mam dobry pocit.

Hlavne mam ale dotaz ... jak ulozit boty do NZ? Mam nejake vz.90 - kanady i holiny - a neco pracovnich kozenych bot. Osetreny 2x teplym Elaskonem do vysaknuti a potom natreny "Josefovo masti", ergo vosk/luj 60/40.

Dotaz prvni - lestit? A kdyz ano, proc? (mela cela ta blahe pameti vojenska buzerace smysl?)
Dotaz druhy - kdyz nemam nejsussi sklep, je rozumne narvat je do igelitu se silikagelem?

Diky!
Určitě leštit, rosa po vyleštěné obuvi sjíždí, bota se tak rychle nepromočí.
Kožené botě víc uškodí sucho, než vlhkost.
Odpovědět