A pak se nechte očkovat

Odpovědět
sigmark
VIP

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od sigmark »

Sharkhane, tak to bylo i pred 25 lety, kdy jsem na to piskoviste lezl ja. taky jsem tam nejake hovno sem tam nasel, takze na lopatku a sup na jine decko. driv se z toho akorat nedelala takova veda. tady na severu nam z mnoha piskovist vznikly ohniste, kolem nich snedi panove s kytarami do tri do rana vyhravaji tklive pisne ve spanelskem rytmu. a kvuli tomu bych tam dite nepustil. hovno je proti nim prd
sadlos

Příspěvek od sadlos »

Každý doktor a je jedno jestli je to praktik, zubař či doktor z urologie ti řekne, že ty nemoce jsou dost podobné jako před dvaceti lety. Jen to lidí dneska vidí úplně jinak, protože si o svoje zdraví dbají několikanásobně víc, než tomu bylo v minulosti. Sigmark má v tomto absolutní pravdu.
urbanwarrior
VIP

Příspěvek od urbanwarrior »

Očkování proti "metlám" určitě ano - není to tak dávno, tuším dva roky, kdy byl Liberec na hranici vyhlášení epidemie černého kašle, zavlečeného údajně cizinci.
U očkování proti chřipce jsem na pochybách. Když jsem viděl, jakou reakci na něj měl tchán, který se dal přesvědčit, jak mu to jako kardiakovi pomůže, nikdy bych do toho nešel. Horečky měl takové, že se na něm dalo vařit kafe, ležel úplně grogy skoro tři neděle a další dva měsíce se vzpamatovával. V dalších letech už to nebylo tak drastické, ale stejně sem tam něco chytil.
To samé očkování proti klíšťatům.
Mám podezření, že vakcíny se málo testují, u chřipky navíc je riziko, že farmaceutici musí odhadnout, který kmen bude ten který rok aktuální. Když se netrefí, očkovaný je oslabený očkovanou chřipkou a navíc dostane jinou. Následky nedokážu odhadnout, ale přínosné to moc nebude (kromě toho, že se oddělí slabé kusy...).
EBE

Příspěvek od EBE »

u nás na slovensku sa momentálne hlavne po osadách šíri TBC a svrab kožný, hygiena katastrofa, celá osada napr. priznala že sa cez zimu vôbec neumývajú a v lete len v potoku kde aj perú a všetko ostatné, vieme si domyslieť..a potom idú na nákup do mesta do obchodných domov a podávajú si kľučky a pľujú všade naokolo .. ;)

edit: základné očkovanie v detstve ano, chripka nie, mutuje rýchlejšie ako dokážu klamať v reklame.
zizla
Pohlaví: muž

Příspěvek od zizla »

Žloutenka, klíšťovka - mám naočkováno + ty věci v dětství - ty už si nepamatuju ;)

V práci mi každý rok nutí očkování proti chřipce, diví se, že ho nechci.

Nevíte někdo, jak to vypadá s očkováním proti borrelióze? Kamarád se s tím trápí už pár let a je to docela svinstvo...
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Zatím se očkuje proti lymeské borelióze jenom v USA (už od roku 1999), u nás se regisrace ani zatím nechystá. Možná až s podobnou látkou vyjde na trh německá či rakouská firma, tak možná :evil:.
Ježura
VIP

Příspěvek od Ježura »

Mám malou otázku. Nevíte co to bylo za očkování na vojně? Říkalo se tomu proti smrti. Prý to byla nějaká šílená kombinace. Ale co to bylo opravdu zač jsem dodnes nezjistil. Zatím nejlepší očkování(proti běžným nemocem jako je chřipka,angína atd..) co znám je co největší kontakt s lidmi. Než jsem začal vykonávat své současné povolání (a to počítám kontakt v řádech stovek i tisíc lidí denně)jsem pravidelně byl na podzim minimálně týden mimo hru. Po dvou letech u podniku mé pravidelné marodění skončilo. Od té doby jsem už nemarodil.... a to už je 8 let.
escibe

Příspěvek od escibe »

Já se proti chřipce očkoval 2x a všiml jsem se že od té doby když jsem nemocný tak to má jiný průběh, jsem nemocní jen krátce 1 den, druhý den jsem zase jak rybička jen se to o mě pokouší.
Tato změna přišla až po očkování. Před tím když jsem něco dostal tak to bylo min na týden a od té doby nic.
To na té vojně by mě taky zajímalo.
bivoj
VIP

Příspěvek od bivoj »

Byla to jen normální tetanovka - potvrdí každej lapiduch z vojny. Ale říkalo se tomu injekce proti smrti, to si také pamatuju... :D
Naposledy upravil(a) bivoj dne 18.03.2013 23:59, celkem upraveno 1 x.
Ježura
VIP

Příspěvek od Ježura »

No jestli to byla obyčejná tetanovka tak se nikam nezapisovala. Můj obvoďák mi ji totiž obnovoval podle posledního ´civilního´zápisu.
EBE

Příspěvek od EBE »

Potvrdzujem vojenskú tetanovku do zadku prípadne do pleca ;) ale mám dojem že vyšší objem účinnej látky.
big bang

Příspěvek od big bang »

a ten placebo efekt, keď sa na skoro každú chorobu povedalo že si predsa dostal na začiatku očkovanie, tak nesimuluj :lol:
Butrus

Příspěvek od Butrus »

Mno, vidím, že je tu veľ a odborníkov. Chcel som sa na to vykašľať, ale nedalo mi. Sorry chlapy. Takže besnota, alias vzteklina, alias lyssa, or rhabies - ak raz ochorieš, umrieš - stav sa so mnou o celý majetok. Nie je liečiteľná, len preventabilná očkovaním. (naozaj úmrtnosť dosahuje 99 %) a je to fakt strašná smrť - stačilo mi live vidieť psa. Ďalej, variola (pravé kiahne), polyomyelitída (obrna), pertusis, diftéria, tetanus......... TBC sa podarilo eliminovať (variolu dokonca eradikovať) len vďaka očkovaniu. Variola - 50 - 60 % smrtnosť - vysoká kontagiozita (tzv. nákazlivosť). Tetanus - z 20 nakazených až 12 umiera - desná smrť (tiež som videl žiaľ u jedného pána na vlastné oči, vzhľadom k sporadickosti ochorenia, nebudem písať, kde). O chrípke nevravím, žiadny štát nezažil A-čkovú chrípku a jej epidémiu, niektorí vedci predpokladajú až 50 % úmrtnosť. Takže lobing farmaceutických firiem možno je, ale žiaľ (našťastie) očkovanie má svoj zmysel.
Poviem to na príklade: Ak 100 000 občanov zaočkuješ proti TBC, tak 5000 má nejaké následky - napr. absces (hnis v mieste vpichu) atď. s dĺžkou liečby 14 dní, gangrénou okolitého podkožia a svalov. 200 ľudí následkom očkovania proti TBC umrie. Ak ich však nezaočkuješ, tak TBC nakazí 10 000 - 15 000 osôb, 5000 umrie, 10 000 má trvalé následky odmysliac od toho, že asi nikto z Vás nezažil liečbu TBC na vlastnej koži (6 - 12 mesiacov zavretý v liečebni a konzumácia 3 - 4 kombinácie antituberkulotík). Je to 6 - 12 mesiacov zabitého zničeného života a prakticky sa môže stať, že nikdy sa z toho nedostaneš. Nehovorím o tom, že M. tubeculosis je problematická z hľadiska liečby - rezistencia oproti antituberkulotikám. Tak si porovnajte výhody a nevýhody - jednoznačné výhody sú na strane očkovania. Proti TBC sa na Slovensku prestalo očkovať v roku 2012 - už ju máme u malých detí. Mám pokračovať? Okrem iného, veľa ochorení sa lieči len problematicky, vírusy liečiť nevieme (okrem HIV, chrípky - otázne, vírusovej hepatitídy B a C). Takže pozor na reči, rôzne komploty, tajné dohody a podobné reči o farmafirmách sú úchvatné, ale beriem ich s rezervou. Nie som z farmabiznisu, len som už pár infekčných ochorení videl a zažil a žiaľ mám vzdelanie, ktoré mi dalo praktické skúsenosti v tejto oblasti.... . Sorry.
Venet

Příspěvek od Venet »

http://www.zmensvojzivot.sk/otvoreny-li ... ockovania/
Sorry ale skôr budem veriť prof. MuDr. V. Petrocimu....
Kolapsnik jr.

Příspěvek od Kolapsnik jr. »

Chtel bych se pana odbornika Butruse zeptat, zda ty hororove pribehy nevakcinace maji podle nej vubec nejakou souvislost s tim jak clovek zije? Ono totiz jak evidentne ukazali v praxi permousi & organici, tak pokud se dobytek navrati do sve "puvodni role": kvalitni a rozmanita strava ne z davkovace pod strechou tovarni agrohaly se septikem zvici olympijskeho bazenu, ale prirozene v pleneru, dlouhy zivot "bez" stresu, atd. tak odolnost vuci beznym onemocnenim a pandemiim vystreli nahoru. S clovekem to musi byt obdobne: za ~10k let porad same domestikace, sestehovani do sidel, civilizacni tlaky vseho druhu, pak holt pandemie maji lehkou cesticku v te monokulture radit jako tsunami.

Dnes jen normalni, kdyz v tehotenstvi najdou %% souhru nekolika tezkych postizeni a dite se necha narodit, pojistovna-system pak plati miliony. Kdezto zdravi duchodce po xx letech odvodu do systemu obraci 5kacku na rohlik a pokud dostane predepsane leky tak treba vetsinu nemuze z zebracenky doplacet, detem si nerekne pac se stydi a za druhe nejspis sami predluzeni sotva drzi ze "dvou platu" nad hladinou sebe a haranti. Toto historicky nebylo normalni a do budoucna nebude normalnim.

Ve 20stoleti bylo jiz dost vedomosti ze vsech oboru se preklopit nekam jinam, ta moznost byla jasne prokaucovana, dlouhodobe se mozna kyzeneho vysledku tez sice z nutnosti dobereme, takze ne klidnou transformaci po stoletich, ale treba hard core PA resetem uz v pristich dekadach.
Venet

Příspěvek od Venet »

Kolapsnik - pravdu díš příteli.... :yes
Foxy
VIP

Příspěvek od Foxy »

V této věci bych dal za pravdu kolegovi Butrusovi.
A to přesto, že díky překonané GBS (AIDP) mrchachorobě musím být na některá všeobecně doporučovaná očkovaní sakra opatrný.

Přirozenou odolnost lidstvo získává vlivem selekčního tlaku.
Takže například v místech nejhoršího afrického promoření HIV/AIDS se vyskytlo pár případů přirozené odolnosti, dokonce v nejrizikovější skupině, mezi sexuálními pracovnicemi (otrokyněmi? těžko to rozlišit).
Pokud by plně zapracoval přirozený výběr, zde by byl počátek nové, odolné populace. Drobnou cenou za tu novou, odolnou populaci je, že ten většinový zbytek vyhyne.
Přirozený výběr je úžasně báječná věc, dokud se tě netýká osobně.

Tož asi tak.
bivoj
VIP

Příspěvek od bivoj »

Foxy píše:...Přirozený výběr je úžasně báječná věc, dokud se tě netýká osobně...
A to je přesně ono. Já tedy osobně budu radši riskovat očkování - i s tím nebezpečím, že pokud jsem v té jedné desetině promile kterému "nesedne" tak mám smůlu, než doufat, že jsem v těch 5-10% populace, co je imunní proti dané nákaze/infekci. Protože takovou věc v reálu otestujete pouze jednou a definitivně. A statisticky mě naprosto jasně vychází, že je lepší se nechat očkovat, než spoléhat na přirozený výběr. ;)
Butrus

Příspěvek od Butrus »

Mhhh... chalani, zle ste ma pochopili, nikomu nenadavam, nikoho nehanim, len nemam rad, ked je niekto nakloneny jednostranne. Som proste epidemiolog a obavam sa, ze nie je to az take ruzove. Okrem ineho splietate vela veci naraz.
TBC, chrípka, variola - sú proste komunitné infekcie, ktoré potrebujú masu ludí preto, aby sa šírili, práve kvôli tomu, že ich prameňom je iný človek. Za morových epidémií sa uzatvárali mestá - prečo? Aby sa "to nešírilo"...
Tetanus, kliešťová encefalitída, besnota - typická zoonóza, ktorou sa nakazíš v prírode - nevýhoda? Vysoká smrtnosť.
Ak by ste robili v zdravotníctve, má dva princípy - non maleficiencia (čo najmenej poškodiť), beneficiencia (čo najviac pomôcť)... .
Ja osobne tiež nie spm za každé očkovanie, ale niektoré by som proste nevynechával, lebo nikdy nevieš, či a kedy budeš exponovaný ochoreniu. Na chrípku zvysoka kašlem, na TBC nie, príjmeš niekoho do komunity s TBC a za 6 mesiacov to má polovica populácie.

Týkajúc sa selekčného tlaku - áno, je to obrovský problém súčasnej ATB a antiinfekčnej liečby, problém sa rozrastá, ATB neúčinkujú tak ako by mali. HAART - liečba HIV - áno, sú prípady, kedy je HIV vírus rezistentný a nedokážeme jeho replikáciu zastaviť. Na druhej strane súčasná HAART je tak účinná, že ľudia, ktorí nemajú HIV zistiteľný v krvi (nemnoží sa) môžu spokojne pohlavne žiť bez toho, aby ho šírili.
A reagoval som hlavne na tú besnotu - nedokážeme ju liečiť, nedokážeme ju vyliečiť. Vieme len tzv. postexpozične očkovať - dať očkovanie po pohryzení čoklom a podobne.

Súhrn - áno, na niektoré očkovanie treba kašlať. Sú to tie, ktoré Ti len skomplikujú život - chrípka, morbili, parotitída a podobne. Ale niektoré by som nevynechal, lebo:
- sú latentné - nespoznáš ich a zabíju ťa (vo veľkom % aj ak ich liečiš) - TBC, hepatidída B
- sú smrtiace - besnota, ditéria, pertusis, tetanus - nakazíš sa pomerne jednoducho
- nedajú sa liečiť, liečba vo vysokom percente je aplikovaná neskoro - besnota, tetanus
- alebo je liečba náročná, resp. dlhodobá -a v časoch WTSHTF ju ťažko získaš - VHB, TBC.

Tak si treba vybrať... .
Butrus

Příspěvek od Butrus »

Ešte jedna vec:
1. Verte, komu chcete, ja Vás presviedčať nebudem... už vôbec sa hádať nebudem...
2. Písal som o aktuálnom stave populácie a prečo je teraz dôležité očkovanie proti respiračným vírusom... (chrípka, TBC)
3. Písal som o celej populácii, nie o konkrétnych prípadoch (tzv. kauzalita).

Konkrétne prípady si človek ľahšie zapamätá, ale sú to tzv. kauzality, ktoré by si nemal prirovnávať k populácii práve kvôli tomu, že to nie je reprezentatívny prípad. Nepísal som o nežiadúcich účinkoch očkovania - sú závažné, ale keby sa neočkovalo, následky neočkovania v CELEJ POPULÁCII by boli závažnejšie, nákladnejšie a podobne.
Rozumieme sa?
Odpovědět