A když u toho plynového sporáku bude PB bomba, tak už to bude tuplem ono. A od sousedů vyběhne starý dědek za šíleného řevu: Němci nás bombardují! a skolen mrtvicí se svalí na zem.
...
Před měsícem jsem natankoval dva 20l. kanystry benzinem. To ještě mrzlo. A když jsem před chvílí vlezl do garáže, kde je cca 20C, tak jsem zjistil, že oba kanystry leží na bocích a jsou krásně kulaté, jak se benzín roztáhl (plnění bylo přesně 20litrů, zbytek je prázdný).S pozdravem M.
Kolik může být lihu v benzínu? Líh vstřebává vodu a dříve se přidával do benzínu pro odvod kondenzátu z nádrže. (Velfobin - http://www.vitocom.cz/Velvana/velfobin.htm ) Hlídá někdo ty poměry? Když je v benzínu více lihu, tak stoupá celková spotřeba auta. Všiml jsem si, že za poslední rok stoupla spotřeba mého auta. Jezdím stále stejně, ale už na jednu nádrž nenajedu cca 600-650km, ale 500-550 km. Je to skoro o 100 km méně. Nedávno jsem mluvil s kámošem a ten taky říkal, že se mu nějak zvedla spotřeba benzínu. Mám takový pocit, že tam přidávají více lihu a tím se zvedá spotřeba auta. Ještě někomu se zvedla spotřeba benzínu, ale zdá se mu, že autem to není?
Procenta biosložek jsou předepsaná ale skutečnost je taková že jich tam cpou daleko víc.Vyšší podíl mj.způsobuje degradaci plastových součástí palivového systému(čerpadla,hadičky,těsnění vstřikovačů atd.)O snížení výkonu a ředění oleje tím pádem snížené účinnosti mazání nemluvě.Zkrátka biosložka fest ničí motor zážehový i vznětový.Proto máte-li auto se vstřikováním vyplatí se brát ten Racing od Shellu.V konečném součtu se na tom vydělá.U aut s karburátorem je nutno seřídit předstih a i tak nárůst výkonu není tak znatelný.Ale jede to taky takže doporučuji.100oktanové benzíny se v ČR nevyrábějí-vše dovoz takže tankováním např.v Reichu si nepomůžete,žádný rozdíl v jízdních vlastnostech jsem na německý benzin nezaznamenal.
Něco úsměvného k benzínu: Na podzim jsem ze sekačky vypustil všechen benzín, aby se mi nezalepi karburátor. No a dnes jsem nalil nádrž s tím, že budu sekat. Bohužel jsem nevěděl že na palivovém kohoutu je těsnění z korku, které za zimu když byla sekačka v kotelně decela fest vyschlo. Takže benzín tekl naprostu všude a já sem netušil proč, dokonce sem podezíral syna že si s tím pohrál . Až pak mě napadlo kohout rozdělat, na 2 hodiny namočit do benzínu a pak bylo vše vpořádku. Asi na zimu naplním sekačku po okraj Racingem, to bude na jaře rachot
Když jsme u těch sekaček zrovna motory Briggs Stratton-respektive membrány v jejich karburátorech-jsou skvělými ukazateli kvality benzinu.Čím horší/říznutější palivo tím dřív odejde.Mě se to taky stalo a při koupi nové mi prodejce řekl že jsem ten rok snad padesátý.Faktem je že jsem do sekačky neřešil kvalitu a tankoval u pumpy obyč 95.Od té doby dávám taky 100 a membrána drží jen jsem musel seřídit chod aby nekolísaly otáčky.
Někteří v práci si do normálního 95 okt. benzinu ještě přidívají E85 asi tak půl na půl. Tvrdí, že ušetří, ale pak se mi jeden z nich přiznal, že mu to té směsi žere skoro o dva litry více, než samotného benzinu. Tak to asi moc neušetří. Nehledě na to, že motoru se to asi taky nebude moc líbit. Co jsem slyšel, tak prý měnil nějaké hadičky v motoru a chlapi, co s ním jezdí v autě si před výměnou hadiček stěžovali na smrad benzinu v autě. Radši už tam ani nekouřili. O té spotřebě jsme se bavili až po výměně hadiček. S pozdravem M.
našel sem teď o víkendu ve sklepě kanystřík s namíchanym benzínem 95/olejem do dvoutaktního křoviňáku starej minimálně 6 let (tak dlouho sem už křoviňák nepoužíval jelikož mam čtyřtaktní sekačku). Po nalití do křoviňáku to chytlo na pár škubnutí a úplně normálně běhalo. Takže skladování benzínu se fakt bát nemusíte.
Já se skladování nebojím - éro letos lítá na rok starý benzín (nasyslené zásoby kanystrů, které jsem již loni nestačil prolétat) a naprosto bez problémů
no vo éru sem tu psal to samý už v jinym podobnym tématu. Taky sem teď dolítal nádrž natankovanou loni na podzim Jediný co, že sem zjistil že mi ten benzín normálně voxiduje hliníkový (neeloxovaný) trubičky od palivovýho kohoutu na kterejch sou nasazený palivový hadičky. Po sundání hadičky se na mě vysypalo spousta bílýho prášku.
Tady je vlákno, kde se řešila primárně použitelnost 40 let staré nafty - jsou tam zajímavé zkušenosti i názory a samozřejmě spousta blábolů (typicky nač skladovat zásobu PHM, když je benzínka na každém rohu ): http://www.zahrada.cz/forum/mala-mechan ... vlakno=ano (seřazeno od nejmladšího příspěvku k nejstaršímu).
To Chorche: Že se ti to nezadřelo není pravidlo, ale náhoda a hromada štěstí. Osobně bych to do žádného dvojtaktu co mám doma normálně nedal - maximálně v nouzi nejvyšší.
a můžeš mi říct proč ? Motor na to bez problémů běžel 2 hodiny. Ještě je v kanystru asi litr a taky ho spotřebuju. Na rozdíl od nafty se opravdu u benzínu skladovatelnosti nebojím. Stačí ho mít v dobře uzavřenejch nádobách bez přístupu vzdušný vlhkosti.
To Chorche: Nějak jsem přehlédl, že jsi to nalil do čtyřtaktu. U čistého benzínu se nebojím, ale dlouhodobě skladované směsi benzínu s olejem pro dvoutakty bych měl strach to nalít do dvoutaktu - zadřených nástrojů po zimě jsou plné servisy.
Navíc nevidím moc smysl naředit plný kanystr s olejem a pak ho pár let skladovat. Většinou se v reálu jedná o různé poloprázdné nádoby, kde zbytková směs benzínu a oleje může díky dostatečně velkému množství vzduchu docela rychle degradovat. Použít takovou směs do nějaké moderní pily či křovinořezu může být docela drahá "sranda".
Jestli chce někdo experimentovat s "podivnými" palivy ve svých strojích je čistě jeho věc, ale osobně rád nechám tyto experimenty na druhé - do Dolmarů a Subaru co máme doma dávám jen prověřená paliva (mám rád kvalitní výrobky, co vydrží a nehodlám jít proti tomu používáním nekvalitního paliva v době, kdy to není nezbytně nutné).
PA situace je jiná věc, proto je dobré monitorovat, co si ještě můžeme ke svým strojům v případě nouze dovolit z hlediska zanedbání údržby či použitím nekvalitních či alternativních paliv - samozřejmě za cenu snížené životnosti či spolehlivosti stroje.
Praktická zkušenost:
Mám 5l kanystr, který vždy celý naředím benzín/olej.Za sezónu spotřebuju těch kanistrů kolem 10. Když někdy v listopadu v kanistru něco zůstane neřeším to a v březnu/dubnu to dospotřebuju. Za ty roky jsem nezaznamenal ani jeden zadřený motor, ani nějaké snížení výkonu křoviňáku/motorovky. Používám značkové stroje, žádná motorovka z Lidlu za 2500,-
Na druhou stranu měl jsem kanystr po dědovi se zbytkem benzínu(nevím jaký typ, asi ještě special) a ten jsem tedy raději nikam nelil.
maximusi, psal sem že sem to nalil do dvoutaktu - křoviňáku. Směs byla stará 6 let v poloprázdnym kanystru a nezdegradovalo nic. Směs byla normálně mastná na vomak jako nová. Sou to předsudky že to zdegraduje. Křovinák je homelitka z roku 1990 a má naběháno nesmysl a vůbec jí to nevadí.
Vito píše:myslím, že na OMV budou mít dobrou naftu. zkušenosti mám jen s jejich naturalem 95 a ten je výbornej
Jednou jsem do Avie nalil naftu, avie týden stála a já jsem ji potom již nenatočil.Tak jsme ji rozebrali a trubičky a filtr byly plné šedivého mazu který nešel rozředit ničím kromě nitroředidla.Protože jsem měl zbytek ( cca 2 dl) v kanystru tak jsem se do něho podíval- smrdělo to jako terpentýn a bylo to i na omak jinačí než nafta.Protože jsem to koupil u OMV a znám se s nimi, tak jsem tam dojel,zbytek jim ukázal a oni mi řekli: ,,to nám dovezli..." OMV je vlastníkem pumpy a mají ji nájemci.TKkže ti, co si nalejou do nádrží tak to prodávají.Toto byl nějaký panč,bůh ví čeho.Kdybych to natankoval, tak ten motor by to spálil ale takhle se to vyseparovalo, zdegradovalo .Prostě česko.Na německou naftu se ujede o 1/4 více km.Kluci co tahají auta tak řeknou, že prázdné auto s přívěsem jede na českou naftu stejně jako naložené (2 auta) na německou.
no nafta v česku je kapitola sama pro sebe Ale toho benzínu se fakt nebojte. Do zásoby je lepší asi tankovat v létě páč v zimním je víc biosložky. Ale jak sem psal vejš, 6 let minimálně vydrží.
V benzinu je podíl biosvinstva celoročně stejný,liší se jen mírou drzosti prodejce kolik tam přidá nad limit.Co se týká nafty v ČR se prodává asi největší sajrajt v EU.Je taky podstatný rozdíl v kvalitě rafinace zde a na západě.Rovněž arabská ropa má jiné složení než ruská což má vliv i na výsledný produkt,ruská je sirnatá a korozivní.Dobrým příkladem jsou vstřikovače u moderních dieselů které např.ve Francii najezdí statisíce naprosto v pohodě a u nás dají průměrně max.150K.