Jsem si zas uvědomil, jak je dobře, že jsme "všude na kopečku". Je to šílený, před vodou se nikam neuteče... a taky ve mě hlodá to, jestli Vltavská kaskáda nyní/nebyla spíše kontraproduktivní věc... Je tedy jasný, že v případě absence by to propláchlo o něco rychleji. Je nahouby, když to stýká z horních toků, a pak se ještě k tomu připouští přehrady, který kdyby praskly, tak je to ještě několikanásobně větší průser než tady kdy byl (viz. Lipno!)... poválečná regulace Vltavy, napřímení koryta a likvidace přirozených zátopových zón (ať už regulací, nebo jejich zastavěním !) taky tomu nepomohla. Holt dříve se tak města na vodním toku zakládala - bylo to výhodné z zemědělsko-komunikačně-dopravního hlediska. Dneska je lépe stavět mimo zátopové zóny (i když dneska je snaha zastavět úplně všechno....)
ps. Zaujala ta "nenápadná zmínka" o tom, že při
nouzovém stavu mohou být "omezena určitá práva občanů". Ví někdo, co to může v extrémním případě obnášet ? Hledal jsem příslušný zákon č. 110/1998 Sb. o bezpečnosti České republiky - v něm je to pouze obecně (článek 5 a 6 zákona). Nebo za tím vidím, to co tam není ?
--------------------------------
Ti kterých se to bezprostředně týká - držte se !