Dlouhodobé uložení střeliva
Re: Dlouhodobé uložení střeliva
s tym skladovanim to neni tak lahke. Až Vám ostane strela v hlavni, vy si to nevšimnete a vystrelíte znovu, tak sa SMIECHU NEZDRŽÍTE. Najhoršie na tom je, že to na pohlad nespoznáte a pri rýchlej strelbe si to určtie nestihnete všimnút. Vlastne sa ta strela v hlavni pripomenie sama.
Dostali sa mi do ruky neaké náboje do pištole ktorú samozrejme leglalne vlastním. Vyzerali ako každé druhé z predminulého režimu. Na rozdiel od iných však zápalka fungovala u 10 %. Tak som zohnal dlhší zápalníka síce zápalku iniciujem, ale prach evidentne nie. Prečo? to neviem. Po delaboracii vyzera prach ako nový, priestor nábojnice vyzerá dobre - bez korozie... Len nefunguju.
A to je strela lepená v nábojnici na asfalta a špára medzi nábojnicou a zápalkou lakovaná. Takže babo raď.
skladovanie je alfa a omega.
Niektore naboje su vhodnejšie iné nie. Napr prebíjané, mazané do drážky by som rozhodne neukladal na x rokov. Pretože mazivo može prist do kontaktu s prachom a.... zafungovat ako flegmatizator...
Služobne naboje maju lakovane špary, tie by mohli mat vyššiu životnost.
Olej? - určite nie - zateka lepšie ako voda - má lepšiu zmáčavosť.
Dostali sa mi do ruky neaké náboje do pištole ktorú samozrejme leglalne vlastním. Vyzerali ako každé druhé z predminulého režimu. Na rozdiel od iných však zápalka fungovala u 10 %. Tak som zohnal dlhší zápalníka síce zápalku iniciujem, ale prach evidentne nie. Prečo? to neviem. Po delaboracii vyzera prach ako nový, priestor nábojnice vyzerá dobre - bez korozie... Len nefunguju.
A to je strela lepená v nábojnici na asfalta a špára medzi nábojnicou a zápalkou lakovaná. Takže babo raď.
skladovanie je alfa a omega.
Niektore naboje su vhodnejšie iné nie. Napr prebíjané, mazané do drážky by som rozhodne neukladal na x rokov. Pretože mazivo može prist do kontaktu s prachom a.... zafungovat ako flegmatizator...
Služobne naboje maju lakovane špary, tie by mohli mat vyššiu životnost.
Olej? - určite nie - zateka lepšie ako voda - má lepšiu zmáčavosť.
Jo tak tyhle mám taky a můžu jen doporučit. Narozdíl o těch levných boxů ze stavebnin a podobně, tyhle unesou váhu munice.MacGyver píše:Uvažuju o těchto boxech: http://www.alliancze.cz/ammo-can-plasto ... c/d-70161/ Myxslím, že jsem tento box zahlédl na nějaké Fabikově fotce. Máš to? Stojí to za investici?
- Terminated Account
Dík za reakci. Mám v plánu si je pořídit a otestovat, ale momentálně se mi podařilo koupit za dobrý peníz další plechové NATO schránky od kulomeťáků, takže jsem zatím zůstal u osvědčeného. Výhody, které skýtá používání jednoho druhu schránek není asi třeba zdůrazňovat. Každopádně jak je to úhledně naštosované, moc pěkně se na to dívá 

Ocelovou krabici nepouzivame ani kdyz ji dostaneme zadarmo ,vzdy pouzivame trubku PVC jak 4 incovou tak 6 incovou a to zakopavame na stojato a munici nekteri zakopavaji treba na 15 let a kdyz ji vykopaji a zjisti velikost inflace tak vlastne strili zadarmo ci prodavaji patrony se ziskem a tak nekteri zakopali 150 000 patron do Ak-47 ci zlato a stribro do 6 incove trupky co je 1m dlouha se necha ukryt cokoliv ,potraviny, zbrane,zlato atd jenom se naucit tu spravnou metodu ukryvani ....http://www.youtube.com/watch?v=GUogyKl4 ... re=related
Alibabo vsak MacGyver nikde nepsal ze ty plechove NATO schranky bude nekde zakopavat, na to se fakt nehodi ale na vsechno ostatní jsou perfektní 

Ale ano ,ja je mam doma v mistnosti a mam v ni nahazeno asi 800 patronu do Ak-47 uplne volne aby se tam co nejvice veslo tech patronu !!!!
Sice to sem moc nepatří, ale přesto velmi poučné:
Americká SAAMI provedla zkoušky nábojů a navodila situace, které mohou nastat při jejich dopravě a skladování. Velmi poučné obvzlášť pro ty, ktěří omdlí již při pohledu na náboj padající ze stolu na zem. (převzato ze Střelectví.cz)
http://www.saami.org/videos/sporting_am ... ighter.cfm (adresa opravena, Karlos)
Americká SAAMI provedla zkoušky nábojů a navodila situace, které mohou nastat při jejich dopravě a skladování. Velmi poučné obvzlášť pro ty, ktěří omdlí již při pohledu na náboj padající ze stolu na zem. (převzato ze Střelectví.cz)
http://www.saami.org/videos/sporting_am ... ighter.cfm (adresa opravena, Karlos)
Uložil jsem 100 ks lugerů ze společného nákupu pod trám na půdu. Jsou zataveny v igelitu a ještě zabaleny v hadru. Půda je nezateplená, takže v zimě zima a v létě tropy. Udělal jsem to tak schválně, kvůli zkoušce co to za pár let udělá.... Ostatní mám pěkně v konstatní teplotě 

To brezvi: tak sa o seba pekne staraj, nech ich má o pár rokov kto odskúšať... 

- bivoj
- VIP
- Pohlaví: muž
Za pár let to neudělá nic i když to bude pohozené na volno v lese. Ozvi se s nimi za cca 40-50let a pak dej vědět.brezvi píše:...Udělal jsem to tak schválně, kvůli zkoušce co to za pár let udělá...

-
moj nebohy dedo mal este z vojny odlozene naboje browning 7,65 /asi 10ks/, velmi nestastne na kurenarskom potrubi, v pivnici. po odhaleni mnou asi v polovici 90rokov som ich zabavil a vystrielal v blizkom lesiku z CZ50 /tusim/- vtedy sluzobnej sbskarskej zbrane... par ich vystrelilo na prvy raz, nejake zaseknute gulky som musel z hlavne vyrazat tyckou. celkovo nanic zazitok...jeden projektil som nasiel zaseknuty v cca 3cm haluzke vzdialenej asi 20m. pri strelbe to vydavalo to zvuk ako kapslovka....
inak skvele forum, dlhsie sa tu rozhliadam. neveril som ze je u nas/vas/ tolko takych blaznov ako som ja so zenou...
na margo zrazov a zviditelnovania sa: nemam jasno s tymto, to ako ze vsetci kamosi? ale co v pripade ze nastane PA? nepojdete si potom vsetci po krku /teda okrem alibaby/? predsa len hlad je kurva vec...
som trochu mimo tohto vlakna, ale to viete prvy prispevok...
inak skvele forum, dlhsie sa tu rozhliadam. neveril som ze je u nas/vas/ tolko takych blaznov ako som ja so zenou...
na margo zrazov a zviditelnovania sa: nemam jasno s tymto, to ako ze vsetci kamosi? ale co v pripade ze nastane PA? nepojdete si potom vsetci po krku /teda okrem alibaby/? predsa len hlad je kurva vec...
som trochu mimo tohto vlakna, ale to viete prvy prispevok...
-
napadlo ma na margo toho co tu spomina alibaba a viaceri, uskladnit strelivo v plastovej rure pod zem...
neviem ci to tu niekto uz navrhoval ale neslo by to v tej rure zasypat obilim ? ktore si vydycha vzduch... tak by boli predsa tym padom naboje uskladnene v ochrannej atmosfere... ja by som vsadil na nelupanu,neprazenu pohanku ktoru nasledne by bolo mozne vysadit /alebo po kratkom vare ci nakliceni zjest /. len neviem ci si vydycha vzduch tak ako ine zrno...
neviem ci to tu niekto uz navrhoval ale neslo by to v tej rure zasypat obilim ? ktore si vydycha vzduch... tak by boli predsa tym padom naboje uskladnene v ochrannej atmosfere... ja by som vsadil na nelupanu,neprazenu pohanku ktoru nasledne by bolo mozne vysadit /alebo po kratkom vare ci nakliceni zjest /. len neviem ci si vydycha vzduch tak ako ine zrno...
Toto uložení jsem již jednou viděl-na tom místě se zabydlela kuna. To co bylo v hadru tak bylo na vyhození-totálně zrezlé a rozpadlé z agresivních kuních výkalů a moči, to co bylo v igelitu bylo ok.brezvi píše:Uložil jsem 100 ks lugerů ze společného nákupu pod trám na půdu. Jsou zataveny v igelitu a ještě zabaleny v hadru. Půda je nezateplená, takže v zimě zima a v létě tropy. Udělal jsem to tak schválně, kvůli zkoušce co to za pár let udělá.... Ostatní mám pěkně v konstatní teplotě
S dotazem ohledně dlouhodobého uložení civilního střeliva jsem se obrátil na firmu S&B, šlo mi hlavně o skladování nábojů 9mm luger v přímém kontaktu s desikanty. Také musím vyzvednout, že odpověď přišla obratem.
Citace odpovědi:
Co se týče vakuových baliček potravin, podle wikipedie používají pouze podtlak ( u některých baliček jsem našel údaj o podtlaku 650 hPa), vůbec ale nemám představu jak moc to bude vytahovat střely z nábojnic. Minimálně úspora místa vakuovým balením bude značná.
Asi jsem neřekl nic nového, ale aspoň že se nám některé věci potvrdili.
Citace odpovědi:
Takže jak už tu padlo nejsnadnější i nejlevnější je naházet náboje do petky, popř. použít skleničku. zavoskovat vršek a nepoužívat silikagel .Otázka spočívá ve způsobu hermetizace nábojů. Jestliže je máte zabaleny tak, že jsou naprosto izolovány od vnější atmosféry, pak k nim nemusíte přidávat žádné další desikanty. Pro uskladnění nábojů s mosaznou nábojnicí a s jednotnou střelou předepisujeme následující skladovací podmínky: teplota +5°c až +30°c, relativní vlhkost 50 % až 65 %. Máte pravdu, zcela vysušený prach hoří rychleji než prach s obsahem standardní vlhkosti.
Co se týče vakuových baliček potravin, podle wikipedie používají pouze podtlak ( u některých baliček jsem našel údaj o podtlaku 650 hPa), vůbec ale nemám představu jak moc to bude vytahovat střely z nábojnic. Minimálně úspora místa vakuovým balením bude značná.
Asi jsem neřekl nic nového, ale aspoň že se nám některé věci potvrdili.
Už několikrát jsem četl o "vytahování střel z nábojnic" při vakuovém balení - má to někdo potvrzený, nebo je to pouze informace JPP ???
Osobně mi to přijde jako nesmysl
Osobně mi to přijde jako nesmysl

Tak maximalni tlak by v naboji mohl zustat cca 100kPa tedy cca 1kg na 1cm2 tedy střela naboje 9mmL bude vytláčena silou odpovídající cca 0,65kg. Tedy záleží jak pevně je střela v nábojnici zaškrcená resp. jak velká je výtahová síla...
Co takhle experimet, provrtat střelu, protahnout špagát, zavěsit závaží a pozorovat
Co takhle experimet, provrtat střelu, protahnout špagát, zavěsit závaží a pozorovat

0,65kg - to by jsi snad mohl v klidu vytahoval střely z nábojnice dvěma prsty
add experiment - to spíše vyrobím improvizovanou tlakovou komoru ze sklenice od okurek a do minuty tam vytvořím tlak ekvivalentu stratosféry - můžu tam postavit pár kousků munice a pozorovat případně následně změřit rozdíl délky.
(teda za předpokladu, že si na to někdy najdu čas - proto se ptám, jestli už někdo udělal podobný pokus, případně má ověřenou zkušenost?...)

add experiment - to spíše vyrobím improvizovanou tlakovou komoru ze sklenice od okurek a do minuty tam vytvořím tlak ekvivalentu stratosféry - můžu tam postavit pár kousků munice a pozorovat případně následně změřit rozdíl délky.
(teda za předpokladu, že si na to někdy najdu čas - proto se ptám, jestli už někdo udělal podobný pokus, případně má ověřenou zkušenost?...)
Teď jsem vybouchal cca 240 starých čínských (!) nábojů z roku 1971 (42 let). V plehové schránce s tím, že ty spodní plavaly v oleji a horní byly zcela suché. Neměl jsem jediný selhač.
Myslím, že nyní koupené náboje, nebudou-li extra ve vlhku či extrémních teplotách, vnoučatům vydrží.
Myslím, že nyní koupené náboje, nebudou-li extra ve vlhku či extrémních teplotách, vnoučatům vydrží.
- Fabulous_přeukrutný
- Administrátor
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Kontaktovat uživatele:
U devítek ze společného nákupu mě výrobce ubezpečoval o nejméně desetileté životnosti. Staré náboje se zalepenými zápalkami a střelami budou ještě lepší… Proto na sklad sháním jen "zalepenky".
je možno svépomocí zalepiti? třeba šelakem?