Filtr na vodu, filtrace vody

Odpovědět
Dracula-Paja
Pohlaví: muž

Re: Filtr na vodu, filtrace vody

Příspěvek od Dracula-Paja »

snoopee píše:no, prečítané komplet. Videl som asi 20 videí na juuutjube. Prečítal som 3 americké fóra o porovnaní dvoch favoritov.
Katadyn vs MSR. Zatial čo až na pár výnimiek sa v tejto téme teoretizuje (myslím že len Mrak má Katadyn Pocket a pár ludí má MSR - pričom každý háji to svoje).
Reakcie na amerických fórach sa nesú v duchu "mám takéto skúsenosti ...", čo je pre mňa adekvátnejšie. .....................
Přesně jak ty si napsal. Katadyn Pocket už je pořádnej filtr. Je ale naprosto na stejné bázi jako MSR - stejná technologie keramického filtru. Ta výhoda oproti MSR a toho zanášení je ta, že je povrch keramické vložky větší než u MSR a proto déle trvá než se zanese. A jezdit někam na expedice tak je volba jasná. Ale vzhledem k tomu, že třeba já zrovna ho používám na túry v ČR a jiných zemí EU na pár dní tak je MSR naprosto postačující vzhledem k poměru cena/výkon. Jinak kdokoliv bude filtrovat někde v přírodě v EU tak si asi stejně vždy vybere vodu "vcelku čistou" protože se vždy nějaká najde a jen blázen by si vždy vybíral kaluže:-) (pokud se zrovna nechce pochlubit ostatním co ten filtr umí :D - to je taky potřeba...) ale prostě přidělat na tu hadičku jak tu někdo psal to kindrvejce aby se ti odfiltroval ten největší bordel z vody a zůstal na tom kávovém filtru no a vydrží ti filtroval hooodně dlouho v kuse.
alex bratt

Příspěvek od alex bratt »

Zdravim, take premyslim o koupi filtru vody. Procital jsem prispevky a divim se, ze nebyl uveden Lifesaver Bottle - asi kvuli vyšší ceně v ČR 5000 Kč (USA 150-180 $). Vyuziva ultrafiltracni membrany o vel. 0,15 nanometru (prevod 0,00015 mikronu) a filtruje tak i viry... Zivotnost vymenyho filtru 4000 l, vaha 630 g, velikost ne zrovna mala, zavedeno v nekolika armadach (př. UK v Afghanistanu). Co jsem cetl tak za negativum se povazuje relativne slaby obal, ktery se potencialne muze rozbit (njn hlinik to neni).
alex bratt

Příspěvek od alex bratt »

A jeste jeden zajimavy tip - filtry Sawyer Mini a Sawyer Squeeze filter.

Vyhody: Absolutni filtrace 0,1 mikronu, nizka vaha a rozmery (65 resp. 85g + cca 20 g vak/pytel na vodu), mezi filtry nizka cena (1000 resp. 1800 kč), dlouha udavana zivotnost (moznost cisteni backflush).

Nevyhody: netradicni zpusob nabirani spinave vody do pytle (lze i PET lahve) a mackanim pytle pres filtr prefiltrovanou vodu pit nebo nalevat do nadoby pro cistou vodu (tj. nutnost nosit jednu nadobu na spinovou navic); tezsi nabirani vody k filtraci (nutne naplnit, ne jen dat hadici jak u pumpovacich filtru); zkusenosti na zahr. forech mluvili o praskani dodavanych pytliku (meli by jit nahradit PET a jinymi nadobami, od 2013 novy design/typ pytliku - vetsi vydrz?).

V ČR ke koupi treba zde http://www.bushcraftshop.cz/bushcraftsh ... TRACE-VODY
Rychlost filtrace u Squeeze cca odpovida MSR Miniworks EX, u Mini se mensi cca polovicni. Vzhledem k cene a rozmerum mi to pripada jako zajimava volba a nyni se rozhoduji mezi temito a MSR filtrem...
nabu

Příspěvek od nabu »

to Goral: ale je na trhu...MRS vyrábí obdobu - Miox Purifilter a bežně je k dostání.Jen to vypadá jako tlustá propiska.
Mám ho už cca 8 -10 let a funguje spolehlivě.
Je třeba mít sůl, náprstek čisté vody a 2x cr 123. (ty mají trvanlivost 10 a více let...)
Vytvoří to elektrolýzou ze slaného roztoku náprstek chlornanu sodného alébrž všem známé Savo...
Na spínači se nacvaká na kolik je to litrů vody a ten náprstek se naleje do " špinavé" vody.
Hubí to všechno - jako Savo...Výhodou je, že oproti Savu má sůl neomezené skladování.
Není problém to ukázat naživo.Praha - Brno.
goral

Příspěvek od goral »

Podivej se na stranky MSR- uz ho tam nenajdes.
Jeste jsou k sehnani, ale uz se nevyrabi.
Tommmmy

Příspěvek od Tommmmy »

Koupil jsem Sawyer Mini, momentálně je na cestě. Neodolal jsem ceně, tak jsem zvědav. Až provedu nějaký test, tak to sem hodím.
bacil

Příspěvek od bacil »

Já jsem si pořídil toto: http://www.ebay.com/itm/300919915608

když je filtr špinavý, tak se osmirkuje jemným šmirglem
nabu

Příspěvek od nabu »

zřejmě byl MIOX příliš úspěšná technologie...
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

To Bacil: Mám ten samý, ale mám ho jen v NZ pro opravdu nouzové použití. Pro "běžnou" turistiku bych si pořídil jiný.
MrPorter

Příspěvek od MrPorter »

Nemá tady někdo zkušenost s tímto konkrétním Steripenem?
http://vodni-filtry.heureka.cz/steripen-sidewinder/
Líbí se mi, že to nepotřebuje baterky, ale zase to vypadá až moc plastově a moc nevěřím, že se tomu ty převody za chvilku nevysypou....
the.marek
VIP

Příspěvek od the.marek »

Těžko říct, jestli to něco vydrží... Za mě bych si to za ty prachy rozhodně nekoupil, protože jakékoliv kličky ve mě nevzbuzují zrovna důvěru a dřív nebo později se prostě vysypou... Klička je v budoucnu zaručený problém.
bacil

Příspěvek od bacil »

Když už jsme u té elektrochemické filtrace vody, tak by šla udělat filtrace úplně bez baterek, se dvěm nádržkama. Jedna jako zdroj napětí, druhá kde se bude vyvíjet chlornan.
nabu

Příspěvek od nabu »

nebo to nedělat zbytečně složitější a použít technologii starou tisíce let - převařit to. (v jedné z těch nádržek...)
bacil

Příspěvek od bacil »

No pokud máš k dispozici oheň, nádoby, čas a sílu. I když na tom budeš dobře, tak budeš rád, když ti nějaká elektrochemie ušetří trochu času a sil.
BlackList

Příspěvek od BlackList »

Co si myslíte o LifeStraw, resp. jeho verzi "Family"?
Sháním něco s nízkou cenou a dobrou dlouhodobou skladovatelností.
Dík.
patrikDead

Příspěvek od patrikDead »

Zdravím.

Někde jsem čet ,že když vezmeme vodu a dáme jí do průhledné pet flašky a necháme jí 2 dny na slunci ,tak se vyčistí od škodlivin ,kvuly UV záření.

Tak bych se chtěl zeptat je to pravda?
goral

Příspěvek od goral »

Pouziva se to vcelku hojne v Africe.

https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_water_disinfection
Rainier Wolfcastle

Příspěvek od Rainier Wolfcastle »

je tady nejaky vlastnik teto filtracni lahve? http://www.bushcraftshop.cz/bushcraftsh ... ith-Filter
snoopee

Příspěvek od snoopee »

Tak som sa konečne odhodlal na menší pokus. Svoj Katadyn Pocket bežne používam v lese alebo v Tatrách, ale tentoraz som ho podrobil zaťažkávacej "mestskej skúške".
Práve skončil zápas SVK-CZE kde zas po nezvládnutom závere a chybách mlaďasov nezostávalo nič iné len vypnúť telku. Sadol som do auta, naložil som tri prázde 1,5l fľaše. Otázka znela: Posieriem sa z vody z načich veľtokov ? Nabral som plnú flašu z rieky Dunaj, rieky Morava a z vody čo stála na ceste pri upchatom kanále. Opticky najčistejšia bola voda z Dunaja, potom Morava a cez tú kanálovú som ani nevidel.
Deň prvý: napil som sa z nefiltrovanej vody z Dunaja. Do hodiny som sa posral. Este rano druhy den mi žalúdok vydával divné zvuky.
Deň druhý nefiltrovanú vodu už neriskujem. Z tej istej Dunajskej flaše som prefiltroval 2 deci (už som opatrnejší). Voda nevykazuje mikročastice, len take jemne bublinky ktore rychlo vyprchaju - nasledok filtracie. Voda nepáchne. Chuť ako čistá voda. Bez následkov. Všetko ok.
Tretí deň Voda z Moravy. Prefiltrovaných 3 deci. Voda opticky čistá. Voňa neutrálna. Všimol som si že na kameni vo filtri zostal taký sliz, čo som si pri vode z Dunaja nevšimol. Vypité, neutrálna chuť, bez následkov.
Štvrtý deň Voda z mláky nad kanálom. Po filtrácii je aj volným okom vidieť zanesenie filtra. Voda po prefiltrovaní trochu páchne stuchlinou, chuť tiež trochu ... hm divná. Bez následkov. Prekvapivo som sa neposral. Neriešim čo v tej vode bolo rozpustené, to filter nezachytí, ale potvorky chytil pravdepodobne všetky.

Výsledok: spokojnosť. Ak by som sa presúval pozdĺž vačších riek, krátkodobo sa to piť dá. Inak samozrejme preferujem čo možno najčistejší zdroj. Toto bola len zaťažkávajúca skúška a filter obstál. V obale Katadynu mam hodených v sáčku 500ks tabletiek Micropur Forte MF 1T, pre istotu.
Hohepa
VIP

Příspěvek od Hohepa »

Deň prvý: napil som sa z nefiltrovanej vody z Dunaja. Do hodiny som sa posral. Este rano druhy den mi žalúdok vydával divné zvuky.
Za Darwina :yes
Jo pěkný report.
Ale nedá mi to. Nemáš se moc rád. Vodu z Dunaje ..... :head
Hele, nad tebou je Vídeň.....
ty filtry berou breberky, ne chemii co je ve vodě rozpušťená.
Měl jsi to dát jako kvíz a po dostatečném množství sázek hodit rozuzlení :D
Odpovědět