Výběr konkrétního typu nože pro přežití
- TheHiddenCross
- Pohlaví: muž
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Měl bych na zdejší experty dotaz. Mám možnost zakoupit za docela příznivou cenu nepoužitý nůž Uton vz. 75 série 0005, takže je to armádní originál, co má ražení série na pravé straně. Používá ho někdo z vás na survival? Primárně je určený na boj, ale zajímalo by mě, jak by si vedl při "survivalu".
Pamatuj, nejlepší nůž na survival je ten, který budeš mít v době "survivalu" u sebe. Spíš, než hledat ideální typ nože na přežití je dobré se naučit vyčerpat veškerý potenciál nože, který máš k dispozici, znát jeho nevýhody a umět je kompenzovat. UTON ve vojenské verzi není špatný nůž, ale jak jsem řekl, musíš ho "poznat" a "nachodit si ho"...
V SAS mají heslo
"S nožem to je kempování,
survival je bez nože"
"S nožem to je kempování,
survival je bez nože"
táto myšlienka sa v súvislosti s rozličným vybavením opakuje pomerne často, aj ked je to imho logický nezmysel.FMJ píše:Pamatuj, nejlepší nůž na survival je ten, který budeš mít v době "survivalu" u sebe.
s týmto prístupom je najlepší batoh igelitka z tesca, najlepšia flaša vrúbkovaný durex, najlepší nož žltý pvc olamovák, najlepšie funkčné prádlo trenky v ktorých dedo cvičil na spartakiáde atd.

jasné že hocičo z toho je lepšie jak nič, ale argumentovat tým pri výbere nejakého hardvéru je dost mimo

vytrženo z kontextu
každému vyhovuje něco jiného a nejlepší nůž je ten, který umíš nejlépe používat.
Osobně nejvíc používám nůž v kuchyni a proto mi nejvíc sedí finky, které se kuchyňákům podobají
a jako nůž na přežití. tedy survival ( osobně nemám to slovo rád), jsem zvolil Sissipuukko M95
a od té doby maso neporcuju ničím jiným.
Imho řezník co bourá na jatkách může být zvyklý na těžší a tlustější ostří a bude preferovat třeba boviják
...... lesní dělník možná bude preferovat mačetojidní sekáč.
Pro každého je ten nejlepší jiný nůž , ale obecně nelze říct který je nejlepší.
Samozřejmě za předpokladu stejné kvality.
tedy IMHO nůž EDC, tedy každodenně používaný, je i nejlepší volbou jako nůž "survival",
to je má osobní zkušenost, ne teoretizování od klávesnice.
P.S.:Indiáni provozovali "survival" celoživotně - nonstop.
Zkuste si vygooglit indiánské nože.
každému vyhovuje něco jiného a nejlepší nůž je ten, který umíš nejlépe používat.
Osobně nejvíc používám nůž v kuchyni a proto mi nejvíc sedí finky, které se kuchyňákům podobají
a jako nůž na přežití. tedy survival ( osobně nemám to slovo rád), jsem zvolil Sissipuukko M95
a od té doby maso neporcuju ničím jiným.
Imho řezník co bourá na jatkách může být zvyklý na těžší a tlustější ostří a bude preferovat třeba boviják
...... lesní dělník možná bude preferovat mačetojidní sekáč.
Pro každého je ten nejlepší jiný nůž , ale obecně nelze říct který je nejlepší.
Samozřejmě za předpokladu stejné kvality.
tedy IMHO nůž EDC, tedy každodenně používaný, je i nejlepší volbou jako nůž "survival",
to je má osobní zkušenost, ne teoretizování od klávesnice.
P.S.:Indiáni provozovali "survival" celoživotně - nonstop.
Zkuste si vygooglit indiánské nože.
Tady je např recenze http://www.knife.cz/Knifecz/tabid/36/ct ... fault.aspx
jen opravím dost častou chybu firma Fiskar nemá s M95 nic společného.
Slovo fiskar je v adrese výrobce.
Obchodní jméno - J.P.Peltonen Oy
"Pomocné" obchodní jméno - Fiskars Boden
Fyzická adresa - Fiskars_kellotapuli, 10470 FISKARI
jen opravím dost častou chybu firma Fiskar nemá s M95 nic společného.
Slovo fiskar je v adrese výrobce.
Obchodní jméno - J.P.Peltonen Oy
"Pomocné" obchodní jméno - Fiskars Boden
Fyzická adresa - Fiskars_kellotapuli, 10470 FISKARI
- Terminated Account
Super
pojedeme znovu kolečko ala Sisipulko - už to tady dlouho nebylo
Lidi čtěte ty vlákna taky někdy aspoň trochu zpětně - výše uvedený odkaz tam najdete. Rozpad není nekonečný chat...

HiddenCross, myslím že UTON sa pár stránok naspäť preberal. (alebo niekde tu) A zrovna nevyšiel nejak extra survivalisticky. Keď máš možnosť origoš a chceš ho, kúp si ho a šup s ním do vitrínky. A potom si sadni a porozmýšľaj, čo najviac s nožom robíš. A podľa toho si vyber z tohto vlákna čo sa Ti bude najviac hodiť. A keď nie tu, tak na susednom fóre, ktoré sa zaoberá výlučne nožmi nájdeš správnu odpoveď
Máš pravdu-ideální na boj,ale na využití v lese žádná sláva....měl jsem celkem 3 kusy všechny šli při zálesáckých činnostechTheHiddenCross píše:Měl bych na zdejší experty dotaz. Mám možnost zakoupit za docela příznivou cenu nepoužitý nůž Uton vz. 75 série 0005, takže je to armádní originál, co má ražení série na pravé straně. Používá ho někdo z vás na survival? Primárně je určený na boj, ale zajímalo by mě, jak by si vedl při "survivalu".

Ideální nůž neexistuje. Vždycky budu hledat kompromisy a ve finále zjistíte, že nůž na ideální na jednu práci je neohrabaný na jinou. Proto vzniklo několikero mnoho různých typů nožů, mimo jiné i v návaznosti na to, kde ten daný tvar nože vznikl. Když se budu pohybovat v asijských džunglích, ocením nůž typu parang, protože je super na prosekávání si cesty. Skoro stejný "nůž" vznikl třeba v amerických džunglích, ale pokud je prohodíte, zjistíte, že i když vznikly za podobným účelem, jsou přizpůsobeny místě vzniku a s parangem v ameriské džungli to budu mít těžší než s mačetou a samozřejmě i naopak.
A i v jedné oblasti je jeden univezální nůž tak trochu nesmysl, viz. třeba severská kombíčka, což jsou, když to hodně zjednoduším vlastně 2 finky, každá jiné velikosti. Jedna malá na jemnou práci a velká na hrubou.
Jako optimum pro naše středoevropskou lokaci bych za sebe viděl následující 2 - 3 kombinaci:
1) zavírací švýcar s vícero funkcemi, pilkou atd.
2) finka v uhlíku s čepelí kolem 10 - 11 cm, klasické materiály (dřevo) na jemnější práci, přípravu jídla, zvěřiny a podobně
3) "survival" nůž, nejlépe ruční práce od nožíře, kovanou uhlíkovou nástrojovku přímo šitou na konkrétní ruku. Konstrukce full tang, rukovítko ze dřeva, žádný luxusní materiály. Čepel vyšší, někde kolem 3,5 - 4 cm, toušťka čepele kolem 5 mm ve hřbetu, výbrus do klínu, délka řezné části čepele kolem 15 cm. Kalený parciálně, aby byl nůž celkově "houževnatější". Matrál čepele uhlíkovka z důvodu velice dobrých kvalit co do držení ostří, tak i jednoduchá možnost nabroušení v bojových podmínkách a v neposlední řadě cena. Osobně bych se přimlouval za 19 191, případně jinou ocel řady 19. Moderní práškovky jsou sice fajn, ale skuste to brousit někde na šutru z potoka
a cena je taky jinde
Zrovna tak je blbost damašek, ne kvůli kvalitě, ale zase kvůli pořizovací ceně. Samozřejmostí by měla být pojišťovací šňůra.
Jsem přesvědčen, že s takovýmto kombem je člověk v našich podmínkách schopen fungovat a zvládnout všechny situace, které budou použití nože vyžadovat a do počínaje rozděláním ohně (uhlíkovkou můžete hřbetem klidně křísnout o pazourek a nepotřebujete žádný firesteel), přes zpracování úlovku, stavbu pastí, přístřešků a případné obraně. A cenově to na pořízení nikoho nezrujnuje (švýcar bratru za 800 - 900,-; finka cca 1500,- a ten "survival" cca 2.000 - 3.000). Při troše dobré vůle to vydrží celý život a ještě to bude součástí dědictví.
Prostě univerzální nůž, stejně jako jakýkoli jiný nástroj neexistuje.
A i v jedné oblasti je jeden univezální nůž tak trochu nesmysl, viz. třeba severská kombíčka, což jsou, když to hodně zjednoduším vlastně 2 finky, každá jiné velikosti. Jedna malá na jemnou práci a velká na hrubou.
Jako optimum pro naše středoevropskou lokaci bych za sebe viděl následující 2 - 3 kombinaci:
1) zavírací švýcar s vícero funkcemi, pilkou atd.
2) finka v uhlíku s čepelí kolem 10 - 11 cm, klasické materiály (dřevo) na jemnější práci, přípravu jídla, zvěřiny a podobně
3) "survival" nůž, nejlépe ruční práce od nožíře, kovanou uhlíkovou nástrojovku přímo šitou na konkrétní ruku. Konstrukce full tang, rukovítko ze dřeva, žádný luxusní materiály. Čepel vyšší, někde kolem 3,5 - 4 cm, toušťka čepele kolem 5 mm ve hřbetu, výbrus do klínu, délka řezné části čepele kolem 15 cm. Kalený parciálně, aby byl nůž celkově "houževnatější". Matrál čepele uhlíkovka z důvodu velice dobrých kvalit co do držení ostří, tak i jednoduchá možnost nabroušení v bojových podmínkách a v neposlední řadě cena. Osobně bych se přimlouval za 19 191, případně jinou ocel řady 19. Moderní práškovky jsou sice fajn, ale skuste to brousit někde na šutru z potoka

Jsem přesvědčen, že s takovýmto kombem je člověk v našich podmínkách schopen fungovat a zvládnout všechny situace, které budou použití nože vyžadovat a do počínaje rozděláním ohně (uhlíkovkou můžete hřbetem klidně křísnout o pazourek a nepotřebujete žádný firesteel), přes zpracování úlovku, stavbu pastí, přístřešků a případné obraně. A cenově to na pořízení nikoho nezrujnuje (švýcar bratru za 800 - 900,-; finka cca 1500,- a ten "survival" cca 2.000 - 3.000). Při troše dobré vůle to vydrží celý život a ještě to bude součástí dědictví.
Prostě univerzální nůž, stejně jako jakýkoli jiný nástroj neexistuje.
No podle mě neni do našich podmínek k zahození kombinace sekery a nože.
Jinak bych se těm moderním materialům tak nebráníl. Nevím z jakého důvodu preferuješ napřiklad dřevo před mikartou nebo g10. Dřevo je pocitově „ teplejší “, ale moc podstatnějších důvodů mě nenapadá.
A rovněž výběr oceli bych nechal na vkusu každého. Uhlíkovku sice nabrousim o kdejakej pěknej placák a řezný vlastnosti nejsou taky špatný, ale když už si někdo nechá udělat z práškovky nůž dle představ( Tady cena samozřejmě hraje pro uhlíkovku), neni nic jednoduššího než k tomu noži prostě přiložit brousek, ať už do kapsičky na pouzdře, nebo někam do baglu. Nebo pokud na noži bude konvexní výbrus prostě ho obtáhneš na koženým pásku.
Nástrojovky mám docela v oblibě ale u survival nože bych moderní ocel vůbec nezatracoval.
Jinak bych se těm moderním materialům tak nebráníl. Nevím z jakého důvodu preferuješ napřiklad dřevo před mikartou nebo g10. Dřevo je pocitově „ teplejší “, ale moc podstatnějších důvodů mě nenapadá.
A rovněž výběr oceli bych nechal na vkusu každého. Uhlíkovku sice nabrousim o kdejakej pěknej placák a řezný vlastnosti nejsou taky špatný, ale když už si někdo nechá udělat z práškovky nůž dle představ( Tady cena samozřejmě hraje pro uhlíkovku), neni nic jednoduššího než k tomu noži prostě přiložit brousek, ať už do kapsičky na pouzdře, nebo někam do baglu. Nebo pokud na noži bude konvexní výbrus prostě ho obtáhneš na koženým pásku.

Nástrojovky mám docela v oblibě ale u survival nože bych moderní ocel vůbec nezatracoval.
Naprosto souhlasím, že kombinace nůž a sekera je ideální a to nejen do našich podmínek. Ale takhle komplexně jsem to neřešil, protože se to tady zabývalo nožem na přežití. Prostě, když mím sekeru, je to obrovský bonus už jen proto, že neriskuju zničení nebo poškození nástroje - nože - který je přece jen dělaná na jiné věci, než třeba kácení stromu.
K těm práškovým ocelím a moderním materiálům. Nic proti micartě, G10 a dalším podobnám materiálům. Tady je to asi hlavně o osobní preferenci každého uživatele. Mmě se zdá dřevo příjemnější na omak, ale jak říkám, záleží na vkusu každého soudruha. Tady je to o pocitu. Ale určitě full tang. Sebelepší ručka z nej kosmického materiálu se může rozbít a potom je full tang neskutrečná výhoda, protože funkční rukovítko vatvořím třeba jen omotáním kusem špagátu.
K oceli. Stále se kloním k uhlíkovce. Pokusím sed át pár důvodů:
1) cena materiálu
2) brousitelnost
3) opravitelnost - když si z nějakého důvodu zničím nůž, třeba se mi podaří ulomit špičku, nebo celý nůž bohužel vyhřeju (vyžíhám), když ho zapomenu u ohně atd... Kovář mi v PA světě (nebo i dnes v polních podmínkách) nůž opraví, znovu zakalí, nabrousí ... prostě dá do požádku. U práškovky je to prů..., protože: když budu chtít opravit tvar (odlomení třeba špičky) tak si bez slučného elektrického nářadí neškrtnu. překovat to? OK, ale bez profi kalírny to nikdy pořádně nezakalím, kdežto uhlíkovku by měl slušný kovář zvládnout zakalit i od oka.
Ale to co píšu není žádné dogma. Je to můj názor. Hodně záleží pak na osobních preferencích každého uživatele. A ještě jedno, úplně nejdůležitější kritérium bych zapomněl, když vezmete nůž (a ostatně jakýkoli nástroj), prostě musí sedět, musítě mít pocit, že ten nástroj je logickám a nedílným prodloužením ruky a ne něčím nesourodán, cizím ve vaší dlani. To je to nej...
K těm práškovým ocelím a moderním materiálům. Nic proti micartě, G10 a dalším podobnám materiálům. Tady je to asi hlavně o osobní preferenci každého uživatele. Mmě se zdá dřevo příjemnější na omak, ale jak říkám, záleží na vkusu každého soudruha. Tady je to o pocitu. Ale určitě full tang. Sebelepší ručka z nej kosmického materiálu se může rozbít a potom je full tang neskutrečná výhoda, protože funkční rukovítko vatvořím třeba jen omotáním kusem špagátu.
K oceli. Stále se kloním k uhlíkovce. Pokusím sed át pár důvodů:
1) cena materiálu
2) brousitelnost
3) opravitelnost - když si z nějakého důvodu zničím nůž, třeba se mi podaří ulomit špičku, nebo celý nůž bohužel vyhřeju (vyžíhám), když ho zapomenu u ohně atd... Kovář mi v PA světě (nebo i dnes v polních podmínkách) nůž opraví, znovu zakalí, nabrousí ... prostě dá do požádku. U práškovky je to prů..., protože: když budu chtít opravit tvar (odlomení třeba špičky) tak si bez slučného elektrického nářadí neškrtnu. překovat to? OK, ale bez profi kalírny to nikdy pořádně nezakalím, kdežto uhlíkovku by měl slušný kovář zvládnout zakalit i od oka.
Ale to co píšu není žádné dogma. Je to můj názor. Hodně záleží pak na osobních preferencích každého uživatele. A ještě jedno, úplně nejdůležitější kritérium bych zapomněl, když vezmete nůž (a ostatně jakýkoli nástroj), prostě musí sedět, musítě mít pocit, že ten nástroj je logickám a nedílným prodloužením ruky a ne něčím nesourodán, cizím ve vaší dlani. To je to nej...
Ano, opravy by byly problém. Proto je lepší se snažit předejít nějakýmu poškození nože, ostatně jakyhokoliv vybavení. Ale chapu tvoje preference uhlíkovky v tomdle směru
Zlomená špička nebo vyštípnuté ostří na noži z uhlíkovky se dá celkem snadno opravit.
Jinak můj konkretní survival nůž, právě z práškovky(RWL 34 nebo Elmaxu) je už pěkně dlouho pouze na papíře a snad se někdy dočká realizace

Jinak můj konkretní survival nůž, právě z práškovky(RWL 34 nebo Elmaxu) je už pěkně dlouho pouze na papíře a snad se někdy dočká realizace

Pokud se mame bavit o krajni situaci po Velkem pruseru, tak nejaka starost o nuz se muze stat lehce druhoradou. To pak vitezi prakticnost, snadna obnovitelnost funkce a take maximalni blbuvzdornost materialu. Takze za me k temto ucelum ci na takzvany srrrvajvl nuz jedine radne tepelne zpracovana houzevnata extremne snadno brousitelna uhlikovka. Pachtit se za dokonalym zrcadlove lesklym ostrim praskovky na brusne sade udrzujici konstantni uhel se mi chce jen ted, za obdobi dostatku 

Diky Martene za za doplnění. Přesně jsi pochopil, co jsem chtěl říct, prostě mám někdy problém s tím, že jednoduchou myšlenku zabalím do tolika keců, že se v tom ta myšlenka ztratí.
Nezatracuju práškovky, jsou to super materiály, ale jsou to materiály, které jsou do mírové doby a v případě poškození potřebují vysoce kvalifikovanou a náročnou péči.
Ad damašky (myslím teď uhlíkové, nikoli nerez, ty spadají do kategorie práškovek - vlastně to je práškovka) - mají všechny výhody nástrojových uhlíkovek a ještě něco málo navíc, pokud jsou teda dobře udělaný (třeba Péťa Dohnalů je na ně skutečně borec přinejmenším evropského formátu). Jenom mají "drobnou" nevýhodu a to je výrazně vyšší cena. Osobně si myslím, že čistě z praktického hlediska, nárůst ceny neodpovídá navýšení čistě užitných vlastností. Jinou věcí je estetická stránka, kde ten damašek vypadá prostě božsky, to je pravda, ale užitné vlastnosti jsou lepší jen v řádech procent až desítek procent (můj subjektivní pocit), oproti i několikanásobné ceně za nůž čistě z nástrojovky. A ta cena je dána obrouvskou pracností vároby oproti zpracování "obyčejné" homogení nástrojovky. Takže resumé: kvalitní damašek je lepší než samotná nástrojovka, jde jen o to, kolik si můžu dovolit do toho pustit peněz. Estetickou stránku neřeším.
No a pro mě osobně takovej "svatej grál" co do kvality materiálu je wootz. Dovolím si tvrdit, že co do výhod srovnatelný s práškovkama, přitom má všechny výhody uhlíkovky. Ale tam jsme finančně zase úplně jinde. Skvělý wooth dělá třeba Arkady Dabakyan ... ale to jsme už na cenách střelných zbraní.
Nezatracuju práškovky, jsou to super materiály, ale jsou to materiály, které jsou do mírové doby a v případě poškození potřebují vysoce kvalifikovanou a náročnou péči.
Ad damašky (myslím teď uhlíkové, nikoli nerez, ty spadají do kategorie práškovek - vlastně to je práškovka) - mají všechny výhody nástrojových uhlíkovek a ještě něco málo navíc, pokud jsou teda dobře udělaný (třeba Péťa Dohnalů je na ně skutečně borec přinejmenším evropského formátu). Jenom mají "drobnou" nevýhodu a to je výrazně vyšší cena. Osobně si myslím, že čistě z praktického hlediska, nárůst ceny neodpovídá navýšení čistě užitných vlastností. Jinou věcí je estetická stránka, kde ten damašek vypadá prostě božsky, to je pravda, ale užitné vlastnosti jsou lepší jen v řádech procent až desítek procent (můj subjektivní pocit), oproti i několikanásobné ceně za nůž čistě z nástrojovky. A ta cena je dána obrouvskou pracností vároby oproti zpracování "obyčejné" homogení nástrojovky. Takže resumé: kvalitní damašek je lepší než samotná nástrojovka, jde jen o to, kolik si můžu dovolit do toho pustit peněz. Estetickou stránku neřeším.
No a pro mě osobně takovej "svatej grál" co do kvality materiálu je wootz. Dovolím si tvrdit, že co do výhod srovnatelný s práškovkama, přitom má všechny výhody uhlíkovky. Ale tam jsme finančně zase úplně jinde. Skvělý wooth dělá třeba Arkady Dabakyan ... ale to jsme už na cenách střelných zbraní.
Mě osobně nárust ceny materiálu kvalitní nerezovky oproti pružinovce vzhledem k ceně práce a celkové ceně nože natolik dramatický, aby vedl k jasnému preferování uhlíkovky nad nerezem, který má určitě také pro rozpadlíka důležité vlastnosti jako je korozivzdornost, houževnatost, trvanlivost ostří (diamantové brousky jsou ale v NZ rozpadlíka více než důležité),.. .
Neustálým přebrušováním uhlíkovky na běžném šutru z potoka či z pole si i s masivního bowie nože uděláte časem tenký "fileťák" s dost omezeným použitím.
Co se týče bulatu (wootzu), tak je to určitě velmi zajimávý materiál a ruští "mužici" určitě dokázali tento skvělý materiál reinkarnovat už v 19. století a posunout jeho vývoj dál - dokonce zvládli i vývoj nerezového wootzu.
Neustálým přebrušováním uhlíkovky na běžném šutru z potoka či z pole si i s masivního bowie nože uděláte časem tenký "fileťák" s dost omezeným použitím.
Co se týče bulatu (wootzu), tak je to určitě velmi zajimávý materiál a ruští "mužici" určitě dokázali tento skvělý materiál reinkarnovat už v 19. století a posunout jeho vývoj dál - dokonce zvládli i vývoj nerezového wootzu.
- Rudolf Steiner
- Pohlaví: muž
- Kontaktovat uživatele:
Celková délka: 400 mm, délka čepele: 265 mm.
Cena: 6,5 L Tuzemáku- Božkov
Myslím si, že k tomu nějakého vhodného švýcaráka a je vystaráno. Práci v lese nožík zvládá dobře, ale i v kuchyni to není špatné.
to Marten
V období kdy je člověk nebo společnost v průseru jde na první místo samozřejmě život a zdraví člověka. Ale nějaký situace ti nůž může ulehčit a pomoc přežít a proto stejně neni radno nůž či vybavení likvdovat
Chci jen řict že ač je to survival nůž, bude se pořád používat na veci jako jakejkoliv jinej nůž
tj. práce se dřevem, ať už je to stvoření blbýho stanovýho kolíku, pasti, závěsu na kotlik nebo práce s potravinama, kuchání ryb, zpracování zvěře atd. I při tědle činostech se může nůž poškodit ale při troše opatrnosti se to stát nemusí a může vesele sloužit do smrti majitele. V situaci kdy neni jiná možnost a nůž se musí použít nějakym prasáckym způsobem kde hrozí zničení by měl podle mě survival tudle jednorázovou záležitost ustát, nehledě na ocel ze které nůž je.
Takže materiál nechť je tedy zvolen dle vkusu, ale souhlasim s k.vancura že by měl byt konstrukčně řešenej jako full tang a hlavně sedět v ruce.
....co se týče ceny materiálu.. no.. co si budem povídat, je to na hovno
V období kdy je člověk nebo společnost v průseru jde na první místo samozřejmě život a zdraví člověka. Ale nějaký situace ti nůž může ulehčit a pomoc přežít a proto stejně neni radno nůž či vybavení likvdovat

Takže materiál nechť je tedy zvolen dle vkusu, ale souhlasim s k.vancura že by měl byt konstrukčně řešenej jako full tang a hlavně sedět v ruce.
....co se týče ceny materiálu.. no.. co si budem povídat, je to na hovno

Pořád se tu omílá dokola " uhlíkovku nabrousím kamenem z potoka "
Zkoušel to někdo opravdu v praxi ?
Nebo je to takovej mýtus.
Uhlíkovku nabrousím, nerez nenabrousím.
Osobně mě nikdy nenapadlo toto testovat. Na ostření používám klasické brousky, nejraději diamant - ten bere i tvrdokov na frézách.
V nouzi jsem už přeostřoval na neglazované keramice, kamenné "obkladačce" i na jemném hlazeném betonu.
Přiostřoval jsem jak nerez ( kapesní zavírák) tak asi i uhlíkovku ( řemeslnickej s výměnnými čepelkami a nůž do sekačky na trávu)
Kámen z potoka mě nenapadl, on v okolí asi ani žádný potok nebyl.
Nějak mě nenapadá důvod, proč by v tomto měla mít uhlíkovka výhodu.
Domnívám se, že když se něco rychle ostří, tak se bude i rychleji tupit.
Předpokládám že otěruvzdornost je stejná při ostření i řezaní.
Ve výsledku za rok strávím broušením stejně času , jen z toho snadnobrousitelného bude již zmiňovaný fileťák.
Výhodu uhlíkovky vidím v její pružnosti obzvlášť pokud je čepel parciálně kalená.
Díval jsem se teď na tvrdosti nerostů a v klasické stupnici Mastek-Diamant,
tak Apetit je přibližně na těch 52 HRC (510 HB)
a všechno výš je tvrdší než běžný nůž. Křemen má 1060 HB
Nebo je to takovej mýtus.
Uhlíkovku nabrousím, nerez nenabrousím.
Osobně mě nikdy nenapadlo toto testovat. Na ostření používám klasické brousky, nejraději diamant - ten bere i tvrdokov na frézách.
V nouzi jsem už přeostřoval na neglazované keramice, kamenné "obkladačce" i na jemném hlazeném betonu.
Přiostřoval jsem jak nerez ( kapesní zavírák) tak asi i uhlíkovku ( řemeslnickej s výměnnými čepelkami a nůž do sekačky na trávu)
Kámen z potoka mě nenapadl, on v okolí asi ani žádný potok nebyl.
Nějak mě nenapadá důvod, proč by v tomto měla mít uhlíkovka výhodu.
Domnívám se, že když se něco rychle ostří, tak se bude i rychleji tupit.
Předpokládám že otěruvzdornost je stejná při ostření i řezaní.
Ve výsledku za rok strávím broušením stejně času , jen z toho snadnobrousitelného bude již zmiňovaný fileťák.
Výhodu uhlíkovky vidím v její pružnosti obzvlášť pokud je čepel parciálně kalená.
Díval jsem se teď na tvrdosti nerostů a v klasické stupnici Mastek-Diamant,
tak Apetit je přibližně na těch 52 HRC (510 HB)
a všechno výš je tvrdší než běžný nůž. Křemen má 1060 HB

Velice případná otázka! Natolik případná že mě ani nenapadla. Doposud jsem tohle vlákno četl vzdychajíc obdivem, jací jsou tu drsňáci, co si brousí kudly na kamenech, zatím co já - houska zbaběle chodím s brouskemHohepa píše:Pořád se tu omílá dokola " uhlíkovku nabrousím kamenem z potoka "

Ale abych jen zbytečně nekecal. Já si nůž na přežití vyřešil koupí Fallkniven S1. Nejdříve mě to táhlo k více "macho" A1, ale po testu kamarádova Schrade extreme surival jsem se rozhodl jít cestou tenší a kratší čepele. S 6.3" délky a 0.24" šířky byl nůž dosti neohrabaný na cokoliv kromě štípání a sekání (u sekání navíc nevedl znatelně lépe než S1, štípání uměl líp). S1 má k univerzálu ze všech survival nožů co mi prošli rukou(musím přiznat, že jich moc nebylo) nejblíže. Dobře zastane práci př přípravě jídla, řezání a vyřezávání (díky užší a kratší čepeli se s ním dobře manipuluje) výborně si vede při sekání, dobře při batoningu. Za normálních podmínek ale preferuji nůž s pilovým ostřím na chleba, šéfkuchařský nůž na maso, santoku na ryby a zeleninu. Fallkniven mám pro situace kdy je nošení více jak dvou nožů nepraktické.