Filtr na vodu, filtrace vody

Odpovědět
hanpari
Pohlaví: muž

Re: Filtry na vodu

Příspěvek od hanpari »

Pro všechny koho to zajímá, si doporučuji něco zjistit o nanovláknech. Tam podle mého je budoucnost filtrace, ale zase až tak to není moje parketa...

http://www.mmspektrum.com/clanek/nanote ... love-praxi
Carlito

Příspěvek od Carlito »

Jak je vidět, tak tu s filtry máte docela hodně zkušeností. Ale že bych se nějak rozhoupal k nákupu se říct nedá :) . Sice věřím švýcarské kvalitě 8-) , ale zdá se mi, že s MSR miniworks je srovnatelný jen s Katadyn Combi nebo Vario. Ostatní filtry jsou takové turistické. Vario se mi i líbí, nejvíc se podobá MSR ale ta keramika je taková pidi, Combi je asi lepší i výkon podobný MSR, ale dvojnásobná cena. Píšou jak je to super filtrace, ale mám dojem, že MSR to dokáže stejně dobře a náhradní filtry jsou levnější. Myslíte si, že to stačí nebo je lepší trochu připlatit? Ty Katadyny prý používá i armáda, ale někde jsem četl, že MSR je snad taky ve výbavě nějakého US komanda :mrgreen: .
goral

Příspěvek od goral »

Katadyne jsem v ruce nemel, ale MSR bych se rozhodne nebal. MSR se radi mezi nejlepsi vyrobce outdooroveho vybaveni (respektive cela nadrazena divize cascade designs). Hlavne MSR Miniworks je lety provereny. Dela se uz od 90. let, hodne cestovatelu s nim projelo afriku...
A k pouzivani armadou... Miniworks se pouziva treba v Prostejove - a zadny ztiznosti neprobehly.

Ale primy porovnani si budes muset asi hodne pracne vyhledat
Carlito

Příspěvek od Carlito »

Hledal jse po celém netu a informace jsou zhruba půl na půl. Zde nějaké postřehy:

Katadyn je lepší, protože si můžete snadno vyměnit uhlíkové jádro, když voda začne ztrácet chuť. Keramický předfiltr vydrží déle než samotná mechanika filtru.

MSR je lepší, protože má filtr 0,2 mikronů vs 0,3 mikronu filtr a je odolnější a lépe postavený.

Mám MiniWorks a je to skvělý filtr. Voda chutná, a nikdy jsem neměl žádné zdravotní problémy. Navíc se snadno udržuje a nemusíte vyměnit filtr tak často.

Katadyn Vario snadněji pumpuje – není potřeba tolik síly, MSR se v kalné vodě rychle ucpává, ale dá se to odstranit dodělaným předfiltrem z upraveného kinder vajíčka a filtru na kávu. Atd.

Tady je přepis recenze KATADYN VARIO od autora Petra Jahody z jeho stránek:

Doba testování: jaro 2009 (cca 3 měsíce), Česká republika
Podmínky testu: Potoky, říčky, rybníky a jiné přírodní nádrže na území České republiky – tramping a turistika – hory a lesy. Test byl zaměřen především na mechanickou funkčnost výrobku, v žádném případě nenahrazuje laboratorní test účinnosti výrobku co do zdravotní čistoty a nezávadnosti přefiltrované vody. Průběh praktického testu: Filtr KATADYN Vario vyniká rychlostí, výkonností a snadnou obsluhou. Jde o velmi lehký filtr s vysokou účinností a rychlostí filtrace. Dvoucestná pumpa při filtrování téměř neklade odpor a průtok přefiltrované vody je vysoký. Filtr KATADYN Vario má čtyři stupně filtrace a dva režimy filtrování. LONGER LIFE – filtrace s předfiltrem (keramickým kroužkem), který prodlužuje životnost filtru, a FASTER FLOW, kde je keramický kroužek vyřazen a filtrace je rychlejší.
Obsluha filtru, jeho běžná údržba a výměny jednotlivých filtračních stupňů jsou jednoduché a velmi snadno pochopitelné. Možnost snadné výměny jednotlivých součástí filtru za nové v případě opotřebení je velkou výhodou tohoto filtru. Díky tomu se životnost přístroje značně prodlužuje. Přefiltrovaná voda je bez chemického zápachu i chuti. Podle mého názoru chutná stejně jako voda z přírodního zdroje.
Čtyři stupně filtrace chrání přístroj i uživatele. První stupeň přímo na hadičce do vody chrání přístroj od hrubých nečistot. I tento filtr – sítko – je ještě navíc chráněn vnějším košem a plovákem, který při správném seřízení zabraňuje ponoření sběrného koše vody až na dno vodního zdroje, a tudíž náhodnému nasávání nadměrného množství nečistot do filtru. Díky plováku může přístroj nasávat vodu jen malý kousek pod hladinou, nikoliv u dna, jak tomu obvykle bývá u jiných podobných výrobků. Keramický kroužek zbavuje vodu kalů a chrání hlavní filtr, jehož účelem je zachytit vetší bakterie, prvoky a améby. Keramickou destičku je možno jednoduchou manipulací (pouhým pootočením) vyřadit z oběhu, čímž dojde k ještě rychlejšímu filtrování vody. Toto však snižuje životnost hlavního filtru, proto doporučuji rychlé (en. fast) fitrování používat jen u mechanicky neznečistěné vody (např. z vysokohorských ples, opticky čistých potoků apod.). Keramickou destičku lze snadno vyjmout a omýt (součástí výrobku je i čistící vybavení). Hlavní filtr, který odstraňuje zbylé bakterie a velmi jemné částice, lze rovněž snadno vyjmout a omýt, což prodlužuje jeho životnost. Posledním stupněm filtrace je opět snadno vyměnitelná kapsle s aktivním uhlíkem, která odstraňuje případný zápach přefiltrované vody. Filtr tak lze použít i k filtrování chemicky upravené vody !např. přípravkem MICROPUR) za účelem odstranění příchuti a pachu chloru.
Přístroj je adaptabilní pomocí jednoduché pružinové úchytky hadičky na jakoukoliv láhev nebo jej lze pomocí závitu našroubovat přímo na outdoorové láhve s širším hrdlem.
Filtrace vody přístrojem KATADYN Vario je velmi rychlá a dle výsledků laboratorních testů zadaných výrobcem i spolehlivá. Při podezření na kontaminaci vody viry doporučujeme spolu s výrobcem použít navíc chemický přípravek MICROPUR FORTE, který viry odstraní již za pouhých 30 min, zatímco v případě prvoků a améb, které filtr odstraňuje okamžitě, je třeba nechat přípravek působit 2 hodiny.
Filtr KATADYN Vario je vhodný k použití při běžné turistice, cykloturistice i náročných expedicích. Vzhledem k přijatelné velikosti a nízké hmotnosti (necelého půl kilogramu) jej mohou používat jednotlivci a vzhledem k vysoké výkonnosti i menší skupiny 4 – 6 osob. Co se týče expedic, bych si troufl říci, že při ochotě chvíli si na vodu počkat je použitelný i pro skupinu 10 – 15 osob. KATADYN Vario lze rovněž dobře využívat při rodinné turistice prakticky kdekoliv, a to zejména na úpravu pitné vody pro děti, neboť neobsahuje žádné chemikálie, tudíž jakékoli nežádoucí účinky jsou vyloučeny. KATADYN Vario je velký přibližně jako půllitrová láhev na vodu a váží o něco méně než naplněná láhev. Pro rodiče tedy není zátěží ani hmotnostní ani objemovou, ale pro děti je zdrojem libovolného množství pitné vody. K získání dobré pitné vody totiž postačí pouze malá „filtrační“ zastávka u každého potůčku.
Největším nebezpečím na cestách jsou podle mých zkušeností prvoci, kontaminace vody bakteriemi není příliš častá. Onemocnění způsobená prvoky mohou být velmi závažná a obtížně léčitelná. Striktně proto doporučuji důslednou úpravu pitné vody kdekoliv na cestách, a to nejen do tropických krajin. Dlouhá léta jsem zavrhoval těžké filtry, které často obsahovaly chemikálie. KATADYN Vario je však neobsahuje, váží jen 460 g a je malý jako cykloláhev. Díky němu jsem rád změnil svůj náhled na filtry, které nyní již doporučuji.
Co o výrobku říká výrobce:
Filtr KATADYN Vario je extrémně rychlá filtrační pumpa, umožňuje rychlou přípravu vody v terénu nejen pro jednotlivce, ale i pro menší skupinu 1 až 4 osob (čtyřnásobná rychlost než u běžných pump díky zdvojenému záběru čerpadla a technologii kombinující keramickou a sklovláknitou membránu). Filtr KATADYN Vario vyniká dlouhou životností (hlavní filtrační membrána ze skelného vlákna je chráněna díky extra jemnému sacímu koši a omyvatelnému keramickému předfiltru). Filtr KATADYN Vario má možnost samostatné výměny granulátu aktivního uhlíku (voda bude mít vždy dobrou chuť a zbavíte ji organických nečistot i dezinfekčních látek jako chlor, jod, apod.). Filtr KATADYN Vario je možno přímo nasadit na lahve s širokým hrdlem (typu Camelbak nebo Nalgene) nebo na hydratační vaky, díky univerzální sponce je však kompatibilní i s jakýmkoliv jiným zásobníkem na pitnou vodu.
TATO TVRZENÍ NÁŠ PRAKTICKÝ TEST POTVRDIL.
Praktický test provedl: Petr Jahoda, prezident Českého klubu cestovatelů (http://www.JahodaPetr.cz).
Výsledek praktického testu: Tento výrobek splňuje všechny parametry, které o něm ke dni testování udával výrobce/distributor.
Doporučeno/nedoporučeno: Na základě provedeného praktického testu Český klub cestovatelů tento výrobek doporučuje.
Závěr: Český klub cestovatelů povoluje výrobci/distributorovi používat k propagaci tohoto výrobku razítko Českého klubu cestovatelů DOPORUČENO.
Více informací o výrobku: http://www.katadyn.cz

Ještě ceny náhradních filtrů:

Náhradní keramická vložka do filtru MSR - 1399 Kč

Katadyn Vario náhradní filtr (8014933) 1330 Kč
Katadyn Vario náhradní filtr - Aktivní uhlík - 2ks 380 Kč

Asi zkusím objednat Katadyn Vario, jen by mě zajímalo, jestli to jde našroubovat i na tu SIGG láhev se širokým hrdlem. Pokud někdo máte doma Nalgenu i tu širokou SIGG Wide Mouth, zkuste porovnat závit a dejte když tak vědět.
goral

Příspěvek od goral »

no uvidis...
koukl bych byt tebou i po recenzich v cizine (trail space je jeden z nejobjektivnejsich...). V cr je s recenzema velkej problem,. Je to vsechno na malym pisecku (viz napriklad klasicky cesky zabejceni do gemmy, VARu atd...),
navic blbe se rozeznava ktery recenze jsou zaplaceny (viz svet outdooru atp)
Ja bral MSR proste proto, ze jsou s nim dobry zkusenosti, taky proto ze je to MSR (a s tim mam jen dobre zkusenosti) a predevsim kvuli hodne slusne cene kterou sem sehnal.

mmj 0,1 mikronu je u filtrace uz hodne velkej rozdil - i proto se pumpuje MSR hur. Co se tyce "zasirani" filtru. Vycisteni trva necelou minutu a pokud si clovek najde opravdu slusnou vodu (staci prumerne cistej rybnik, idelane nejaky potucek), nemusi cistit moc casto

Jinak nalgene a SIG maji uplne jiny prumery. MSR sedi na Nalgene (a pripadne MSR dromedary).

EDIT: projel jsem stranky petra jahody... subjektivne bych rekl, koho chleba jis, toho pisen zpivej... Ve chvili kdy dostane neco zadarmo na cesty, musi na to psat jen dobre recenze ze...
Fjord
VIP

Příspěvek od Fjord »

Tady je vychytávka jak píše Carlito na MSR s kinder vajíčkem a filtrem na kafe
http://www.youtube.com/watch?v=0N89sN0OKeA
Fjord
VIP

Příspěvek od Fjord »

Tady je nějaké srovnání filtrů, no, nevím
http://cestovani.idnes.cz/specialni-pri ... a-vodu.htm

A Ray Mears povídá o filtraci a převařování vody. By mě zajímalo, co to má za ten filtřík.
http://www.youtube.com/watch?v=A4iZq4uZ ... re=related
goral

Příspěvek od goral »

to srovnani je hodne zavadejici...
naprikald nezminuje kterej z filtru je schpen odbourat chemikalie a toxiny z vody.
Jestli to ma byt objektivni test, chybi mi tam jeste nekolik jinych filtru, tablet na vodu atd...
Navic nektere ty srovnani (ten je drahym neskladny atd) jsou opravdu usmevne. Mechanicke filtry jsou mnohem skladnejsi a lehci, nez UV filtry (musi se do objemu zapocitat i baterie ze...)

Pripadne mi to jako jeden z mnoha zaplacenych clanku (steripen...)
rudde
VIP

Příspěvek od rudde »

Čištění odpadních vod/odsolování mořské vody ve velkém

http://www.hyfluxmembranes.com/articles.html#newsletter

http://jdem.cz/qetu5
Carlito

Příspěvek od Carlito »

goral píše:to srovnani je hodne zavadejici...
naprikald nezminuje kterej z filtru je schpen odbourat chemikalie a toxiny z vody.
A to bych taky rád věděl! :) Tyhle informace MSR ani KATADYN nijak neuvádějí - aspoň jsem je nenašel. Zatím jsem si žádný filtr neobjednal, bo výběrové řízení stále běží :mrgreen: , ale nedávno jsem byl na vodě a protože nám došla voda :lol: a pivo jsem kvůli cestě domů nemohl, byl by v tu chvíli nějaký filtr dobrý, ale voda ze Sázavy moc "upravitelně" nevypadala. Snad ještě nějaký lesní potok, ale u vody z řeky bych se obával právě těch chemikálií z polí a fabrik. :cry:
Fjord
VIP

Příspěvek od Fjord »

Mít pár set tisíc, tak si pořídím filtr na tzv. Pí-vodu.
http://www.pi-voda.cz/voda.htm
http://www.picentrum.cz/pi-voda/

Ale jsou i odpůrci :lol: jako vždy
http://svetvedy.cz/pi-vodnici-nebo-pod-vodnici/
Ta voda je ale výborná, takže ji asi protistrana preventivně nezkusila :mrgreen:
Fjord
VIP

Příspěvek od Fjord »

To Carlito
- jsem na tom podobně, taky nevím, kterých by byl vhodný - výrobci a kritici si napíšou co vyhovuje jim. No tyfus tu zatím zaznamenaný asi v poslední době nebyl, tak možná něco přeci jen ty filtry přefiltrují :mrgreen:

Asi zkombinovat všechno dohromady - převaření, v případě velkého znečištění použít chemii, a někde v horském potoce (pokud se tam zrovna neválí mrtvá myš :lol: třebas ten přírodní filtr z mechu a zuhelnatělého dřeva, nebo to risknout rovnou.
UV filtry mi nepřijdou dostatečné, někde jsem četla, že by musely mít 10x bo kolik větší kapacitu, aby vůbec ty viry vybily. Jde holt o zdroj, odkud čepuji

No a když bude nejhůř, tak endiaron, immodium, nebo živočišný uhlí :mrgreen:
goral

Příspěvek od goral »

Carlito: MSR Mini/water works to umi... Na ceskych strankach najdes prd, ale na stranakch vyrobce:
Effective against protozoa Yes
Effective against bacteria Yes
Effective against viruses No
Effective against particulate Yes
Effective against chemicals/toxins Yes

Kód: Vybrat vše

http://cascadedesigns.com/en/msr/water-treatment-and-hydration/expedition-water-treatment-and-hydration/miniworks-ex-microfilter/product
S temi viry. Nevim jestli jsem to tu uz psal - mensi nez 0,2 mikronu je jen par viru. Vzteklina, zloutenka, tyfus tusim ne (nemam ted po ruce lekarsky slovnik). Ovsem kazdy vir se musi vazat na organickou hmotu (samotnej dlouho neprezije), cimz padem sance chyceni viru se velmi ale velmi snizuje, protoze organickou castici odfiltrujes. V nasich podminkach chytit vir z vody je celkem umeni... Dokonce i do afriky se s waterworks jezdi celkem bezne.
(poznatky mam z lekarskyho slovniku a z diskuze s hygienickou stanici)
JimmyJazz

Příspěvek od JimmyJazz »

to fjord: Jenze ani ta chemie(ruzne ty desinfekcni tablety) ti nepomuze v odstraneni chemikalii (treba prave ty pesticidy apod.) z vody. Prave k tomuhle ucela ma katadyn tu patronu s aktivnim uhlim, ktere by teoreticky melo odstranit i nejake ty chemikalie.
Fjord
VIP

Příspěvek od Fjord »

to JimmyJazz:
jj však určitě, -psala jsem že jde o to, odkud se čepuje- jestli je to blízko polí, silnic, nebo to teče přes město - to chce silný kalibr. Podle zdroje holt určit druh filtrace. Jen je blbý, že i v relativně vzhledově čísté vodě právě nepoznáme, co je zač. Je to složitá otázka bohužel. Jednuchou odpověd´taky neznám.
Asi jako kdo si myslí, že dostane uplavici, tak ji dostane a kdo je natolik silný, že to na něho nefunguje, tak bude ok. Ona ta psychika taky hraje roli.
Fjord
VIP

Příspěvek od Fjord »

Pořídila jsem zatím tohle: http://www.lekarna.cz/sanosil-ddw-dezin ... -80l-vody/
Není to totiž takový driják jako všechny ostatní desinfekce, co jsou na trhu. A dá se to přesně nadávkovat i na litr, kolik chci. No, mouchy to samo má - píší tu, že voda z vodovodu - myslí tím asi pochybný zdroj někde v africe - musí se čekat 30minut, než se viry zlikvidují. Pokud je to studna, nebo rybník, tak tam je to až 240minut - to je spíš na větší množství. Ale pořád mi to připadá lepší, než ostatní chemický koktejly. Asi bych to pak zkombinovala s ručním filtrem, aby se vyčistily mechanický nečistoty, a pak by to mohlo fungovat jako voda z vodovodua tedy využití těch 30 minut. No, jen ještě nevýhoda je v expiraci - zhruba 2 roky. Ale ta cena není tak vysoká, to se dá obnovit. Moc to neváží, takže na cesty v pohodě.
JordanT

Příspěvek od JordanT »

Mám dotaz na majitele MSR miniworks Ex. Copak tenhle filtr nemá nikde žádnej vývod na hadičku? Přece si nebudu kupovat nejaký "outdůrový" flašky, když mám všude dost petflašek. Na čundry chodím s čutorou. Pravda, filtr chci jen pro případnej velkej průser(at už to bude cokoli). Zatím u nás přežívám na vodě z potůčků, případně hospod.
No, ale hlavně jsem se chtěl zeptat, jak je tento filtr použitelnej pro ty, co nevlastní ony lahve s širokým hrdlem. To to mám správně naklonit a trefovat se do petky? Nebo existuje dno filtru ve kterém by byl náústek pro hadičku jejíž druhej konec budu mít v petlahvi?
goral

Příspěvek od goral »

hadickovy vyvod to opravdu nema.
bud se musis terfovat a nebo udelat lidovou tvorivost.
extra sroubovaci dnoje v tom filtru v zakladu (slouzi k tomu aby ti z nej netekla voda do baglu kdyz ho prestanes pouzivat)
takze sehnat si nahradni, nebo pouzit stavajici, navrtat a pripevnit hadicku...
a nebo proste nosit jednu nalgenku a z ty to prelivat. Stejne musis mit v necem vodu a ver jmi ze na nalgenku si rychle zvyknes :)
JordanT

Příspěvek od JordanT »

Věř mi. Nezvyknu.
Na internetu jsem nenašel žádný obchod u nás, kde by měli náhradní dno a přechodka na Petku u nás taky není k dostání. Škoda. Ač mám k "outdůrovým" věcem odpor, tak tenhle filtr se mi zdál jako solidní a i použitelná věc...
goral

Příspěvek od goral »

na netu bude tezko k sehnani
napis/zavolej borcum z verticalu (http://www.vertical.cz/) - to je vyhradni dovozce MSR do CR. Jako nahradni dil je to na 99% sehnatelna soucastka.

A outdoorove veci bych rozhodne nezavrhoval ;)
Odpovědět