Máslo

Hagen

Re: Máslo

Příspěvek od Hagen »

Grunt píše: 28.10.2024 11:11 Hagen: A já ho spotřebuju ještě míň. Ale taky pokud třeba pečeš, tak ho mužeš spotřebovat víc. Zmiňované Ghí bych si třeba klidně vyzkoušel, ale asi počkám než zase cena másla klesne na nějakou rozumnou hladinu.
Hagen píše: 28.10.2024 10:32 Byly doby (a mluvím o dlouhých rocích) kdy jsem máslo vůbec nekupoval, a až mě ta jeho cena "přestane bavit", tak se k těm dobám klidně zase vrátím.
Byly doby kdy mléko stálo 2Kčs (2% tučnost, 3,10 Kčs za 3,6%) a byl to argument pro to aby moje babka se zbavila dobytka (dřív si máslo dělali sami). Komu ten dobytek vydržel dodnes, tak má v chlévě zlatý důl. Věřím tomu, že se současným trendem inflace se za pár let k těm 200Kč za kostku másla klidně dostaneme.
Nějak nevidím souvislost mezi mým konstatováním, že byly doby kdy jsem máslo nekupoval (myšleno nejedl), a tvou odpovědí že byly doby kdy mléko stálo 2Kčs.
Byly doby kdy jsem si z výplaty mohl těch mlík za 2Kčs koupit 700litrů, a dnes si jich mohu z výplaty (když trefím pravidelnou akci) koupit cca 3.500litrů. I v případě minimální mzdy bych si těch mlík za 2Kčs mohl koupit cca 1.400litrů.
Takže konec pláče nad starými "zlatými" časy ;) . Celkově se máme lépe než před 35.lety,...
A co se týče dobytka ve chlévě??? Ono už to dnes nejde koupit si kravku, kozu,...???
Grunt

Příspěvek od Grunt »

Hagen píše: 28.10.2024 13:21 Nějak nevidím souvislost mezi mým konstatováním, že byly doby kdy jsem máslo nekupoval (myšleno nejedl), a tvou odpovědí že byly doby kdy mléko stálo 2Kčs.
No to byl jako argument pro tu moji babku. Dodám, že jí to samozřejmě přišlo hodně.
Hagen píše: 28.10.2024 13:21 A co se týče dobytka ve chlévě??? Ono už to dnes nejde koupit si kravku, kozu,...???
Jako jo, ale vyloženě vím z okolí přesně o 0 lidech co by se tomu věnovali.

Jinak ještě jako dovětek: To už ani neumí dát normální cenu? Češi stojí potupně fronty na máslo v akci.
Samozřejmě obchody si mnou ruce, když se u nich stojí fronty. Mně by jako zákazníka zajímalo, jestli se s tím prostě něco nedá dělat. Bylo mi už od začátku jasné, že je to pouhý marketingový trik, ale za tyto triky bych jim fakt jako ruce urazil. Takové cenové manipulace už nejsou ani vtipné. Pro bratry Slováky doplním (mrknul jsem se i u nich) že i když ta stejná sleva nastala u nich, tak u nás v Česku je furt to máslo třeba o polovinu levnější (i pod 50Kč/250g - cca 1,74 € třeba) akorát jestli se rozhodnete nakupovat, počítejte s tím že budete stát frontu jak ťulpasové.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Jako zákazník s tím samozřejmě můžeš něco udělat. A je to tak snadné. Prostě předraženou věc nekoupit. ;)
Pokud jsou lidé ochotni kupovat předražené máslo, proč by ho obchodníci zlevňovali???
Pokud je pro někoho tak moc důležité napéct tunu cukroví, a koupit kvůli tomu metrák másla, a stát frontu před ještě zavřeným krámem,.... co k tomu dodat.
Mám na mrazáku asi 10kg másla ještě z dob kdy stálo polovinu, což mi vystačí při současné spotřebě skoro rok.
A pokud bych žádné neměl, nejspíš bych ho už z principu za tuto cenu nekoupil. ;)
sigurd
Pohlaví: muž

Příspěvek od sigurd »

Tu musím (napodiv) plne súhlasiť s Hagenom- prepper neplače nad cenou, prepper sa stará, prepper má ;) - minulý týždeň som do mraziaka naskladnil maslo po 6,2E/kg (z Poľska). Domácnosť sa môže spotrebou prispôsobiť sezónnym výkyvom cien, ak sú doma slušné zásoby, tak je to bez problémov. Ak ma ešte niekto, v dnešnej pohnutej dobe, zásoby na dva dni, tak je nezodpovedný debil, ktorému v prípade prúseru určite nepomôžem.
A stáť v dnešnej dobe niekde vo fronte na akciový tovar je už fakt nedôstojné...
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
mhi

Příspěvek od mhi »

Nevim co jsem delal blbe, ale maslo vyndane z mrazaku bylo vzdy takove ... divne. Jednak neroztiratelne (hned se rozpadalo), ale i chutove takove vselijake. Delal jsem neco blbe?

Offtopic:
sigurd píše: 09.11.2024 10:22 . Ak ma ešte niekto, v dnešnej pohnutej dobe, zásoby na dva dni, tak je nezodpovedný debil, ktorému v prípade prúseru určite nepomôžem.
Mrknete na https://commission.europa.eu/document/5 ... 19d047c_en str. 76: pouze 29% lidi ma nejake zasoby (zrejme na 72 hodin). On cely ten report stoji za proletnuti...
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Musíš ho nechat opravdu pořádně-dlouho v lednici rozmrznout.
To máslo, které kupujeme v obchodech bylo většinou taky předtím zmrzlé, dlouhodobě naskladněné v mrazáku.
Někdo ten rozdíl v chuti pozná, ale já ani náhodou.
Mě přijde "čerstvé" a po měsících rozmražené máslo chuťově i konzistencí stejné.
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Mít zajištěnou plnou soběstačnost a zabezpečení pro sebe a blízké po dobu 72 hodin je naprostý základ a naprosté minimum přípravy rozpadlíka.

Ale zde OT.
Nightmare

Příspěvek od Nightmare »

Hagen: Jako mlaďas jsem chodil na brigádu na máslárnu. Ten rozdíl opravdu poznáš, čerstvý máslo bylo moc fajn. Ale přesně jak říkáš, veškerý prodávaný máslo prochází mrazákem... Dřív to byla automaticky druhá jakost, dnes už asi ne. Ale pamatuju si to jak dneska, když jsme palety vozili do mrazáku a když jsme si je blbě narovnali, tak v těch úzkých dveřích jsme je rozsypali :D
mhi

Příspěvek od mhi »

Ja jsem driv nakoupil nekolikrat nejake polske maslo, a chut i "neroztiratelnost" melo presne jako to rozmrazovane maslo z meho mrazaku. Chut je sice individualni, ale byl problem ho i namazat na chleba, vetsinou se zaclo "drolit".

Az maslo zlevni, udelam s nim pokus.

https://medium.seznam.cz/clanek/mirosla ... znat-47939
rfilakovsky

Příspěvek od rfilakovsky »

Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci, není dobré řešení. Za půl roku o svou svěžest přijde.

https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-s ... 4_test_ven

I když počet mikroorganismů v másle Pilos z Lidlu, bakterií E. coli v biovzorku z Albertu a plísní ve značce Dublin Dairy tyto ukazatele překročily, docentka Horáčková to nevnímá dramaticky... :rofl :puke
rfilakovsky

Příspěvek od rfilakovsky »

Na trhu sa objavilo veľmi nebezpečné maslo: Ak ho náhodou máte doma, v žiadnom prípade ho nekonzumujte

https://www.interez.sk/na-trhu-sa-objav ... onzumujte/

Výrobky sú sťahované z predaja, pretože v nich objavili nebezpečné kovové častice.
:puke

Poľsko pustí do obehu 1 000 ton masla: Chce znížiť jeho cenu, ponúkne ho lacnejšie ako Biedronka. Načrie do zásob štátu

https://www.interez.sk/polsko-pusti-do- ... sob-statu/

Obchody budú môcť maslo kupovať v 25-kilogramových blokoch, pričom cena za kilogram bude začínať na 28,38 zlotých, čo je v prepočte 6 eur a 66 centov.

Biedronka v závislosti od značky predáva maslo zvyčajne za 40 až 50 zlotých za kilogram (9,40 až až 11,70 eura)
Odpovědět