Copak Češi lezou rusákům do prdele, a ohrožují tím bezpečnost Slovenska???
Trochu přemýšlej proč se řeší Slovenská a Maďarská politika a její směrování.

Žádné Česko nikomu nikam neleze. Nemůže mi to být víc jedno za kolik máte máslo, protože ho stejně u vás kupovat za ty peníze rozhodně nebudu! Zároveň si nemyslím, že jde o nějakou mediální kampaň či humbuk či cokoliv, ale o holý fakt, protože jsem v tom obchodě byl a u toho másla stál a tu cenu viděl (nemám to z žádných médií, u nás se to zatím nijak nepropírá) na vlastní oči.
Protože těm velkořetězcům sypete data o chování zákazníků pomocí různých slevových kartiček a aplikací, tak potom vědí na čem můžou trhnout a na čem ne, když nemají žádné konkurenční prostředí než sama sebe. S tím máslem už to ale není žádné nadsazování ceny, nýbrž prach sprostý ojeb.
Do regálů nevidím ale u nás (překvapivě exportujeme více mléka než třeba Slovensko a to se za nějakou zemědělskou velmoc nepovažuju) stoupla v lednu 2023 výkupní cena mléka na rekordních 13,41 Kč za litr. Teď bude tak na 11,5Kč/l. Věřím i s tou nejvyšší výkupní cenou bych doma udělal těch 250g másla levněji než za cenovku přesahující 100Kč/250g. Nevím jestli to tak nadsazují výrobci nebo koncové řetězce nicméně za tu cenu bych si už máslo fakt vyráběl sám. Já kupoval máslo za něco málo přes 50Kč/250g a cítil jsem že mě někdo škube, ale jak se divám na ceny jinde tak asi furt v pohodě a měl jsem je vzít zrovna dvě.
Poliaci očakávali, že do Vianoc cena 200g masla prekročí úroveň 10 zlotých, no túto hranicu maslo v menších obchodoch prekonáva už teraz. Podľa portálu Fakt.pl sa ceny v supermarketoch pohybujú okolo 8,50 zlotých, čo je 1,97 eura za 200 gramové maslo. V akciách však cena na jednu kocku môže klesnúť na 5 zlotých (1,16 eur).Grunt píše: ↑21.10.2024 17:22 Zároveň si nemyslím, že jde o nějakou mediální kampaň či humbuk či cokoliv, ale o holý fakt, protože jsem v tom obchodě byl a u toho másla stál a tu cenu viděl (nemám to z žádných médií, u nás se to zatím nijak nepropírá) na vlastní oči.
a popřeju mnoho zdaru. Nenechte se vydírat.
Menej vyrobeného maslaGrunt píše: ↑20.10.2024 11:42Dobře a proč teda máslo stojí 4 €/250g? Dodám že to máte o euro dražší tak jak v tradičně dražším Rakousku, dražší než v Německu, Polsku a i dražší než u nás v ČR.rfilakovsky píše: ↑19.10.2024 20:55 Jedným bol nájom za pôdu, ktorý sa za ostatné 4 roky v SR podľa dát EDF hýbal v priemere na 100 – 120 EUR/ha. Vo väčšine krajín EÚ pritom chovatelia platia nájom v okolí 500 – 600 EUR/ha, no napríklad v Holandsku, Švajčiarsku či Írsku je to cez 1000 EUR/ha. Totožné platí pre pracovnú silu
Byly doby kdy mléko stálo 2Kčs (2% tučnost, 3,10 Kčs za 3,6%) a byl to argument pro to aby moje babka se zbavila dobytka (dřív si máslo dělali sami). Komu ten dobytek vydržel dodnes, tak má v chlévě zlatý důl. Věřím tomu, že se současným trendem inflace se za pár let k těm 200Kč za kostku másla klidně dostaneme.
Ono to bohuzel neni jen maslo, ale obecne vetsina veci; z informaci ktere mam + intuitivne hlavne retezce podeziram z toho, ze ceny vyrobku obecne si sroubuji tak, ze spocitaji "maximalizaci zisku" a za to prodavaji - jsou si vedomi toho, ze maji tu moc nad nami i svymi dodavateli a vyuzivaji ji. Ja bych jim nevycital tu maximalizaci zisku, ale spis to dominantni/kartelove postaveni, kde skoro cely trh ovlada par hracu a ti se zrejme umi dohodnout. Nemyslim si, ze to je uplne o bonus-kartickach, i kdyz ty davaji skvela data pro tuhle praci s cenami.