Zapalovače
Re: Zapalovače
Můžu poprosit výkres a foto. díky
Byli jsme v jedné místnosti, kterou obyvatelé kdysi poněkud rychle opouštěli. Na stole byly 6 let staré noviny a takový ten úplně nejlevnější jednorázový zapalovač (a stále téměř plný, tedy ani nehrozí, že by plyn po letech unikl). Vyzkoušel jsem ho a fungoval.miki píše:Nelakované se rozpadnou již po 2 letech, lakované mám cca 6 let a jsou bez újmy.
Jako vydatný kuřák mám zásobu kamínků (odhadem 100 ks) v malé piksličce od nějakého krému, už asi deset let.
Při skladování ve zcela běžných podmínkách, t.j. doma v šuplíku, nejeví tyto žádné známky degradace - nic se nerozpadává, v zapalovači škrtají naprosto normálně.
Používám benzínový zapalovač, který můžu v nouzi krmit z 20litrového kanystru technického benzínu, čímž považuju otázku zapalovače za vyřešenou.
Přesto mám krabičku (50?) plynovejch, za ty peníze... jíst nechtěj a jednou se můžou hodit.
Krom toho jde velmi jednoduchým způsobem vyrobit* adaptér na klasickou PB láhev, kterým lze plnit plynové zapalovače (samozřejmě jen ty plnitelné). Z prázdného spreje na plnění zapalovačů se vyřízne ventilek s plechem průměru cca 20mm, který se vloží do průvlečné matice na PB láhev, např. ze starého regulátoru. Za něj se pak vloží těsnění, které zároveň drží ventilek v matici. Po našroubování na láhev se zapalovač plní stejně jako ze spreje; láhev musí být pochopitelně vzhůru nohama.
*) Popis je samozřejmě čistě teoretický a nikdo by ho neměl zkoušet.
Při skladování ve zcela běžných podmínkách, t.j. doma v šuplíku, nejeví tyto žádné známky degradace - nic se nerozpadává, v zapalovači škrtají naprosto normálně.
Používám benzínový zapalovač, který můžu v nouzi krmit z 20litrového kanystru technického benzínu, čímž považuju otázku zapalovače za vyřešenou.
Přesto mám krabičku (50?) plynovejch, za ty peníze... jíst nechtěj a jednou se můžou hodit.
Krom toho jde velmi jednoduchým způsobem vyrobit* adaptér na klasickou PB láhev, kterým lze plnit plynové zapalovače (samozřejmě jen ty plnitelné). Z prázdného spreje na plnění zapalovačů se vyřízne ventilek s plechem průměru cca 20mm, který se vloží do průvlečné matice na PB láhev, např. ze starého regulátoru. Za něj se pak vloží těsnění, které zároveň drží ventilek v matici. Po našroubování na láhev se zapalovač plní stejně jako ze spreje; láhev musí být pochopitelně vzhůru nohama.
*) Popis je samozřejmě čistě teoretický a nikdo by ho neměl zkoušet.
zdar lidi, jsem tu novy a rad bych tu napsal svoje postřehy při použití ohnë. taky jsem kuřàk a používám zippo,mám ho už jeden rok a nikdy me nezklamal (zapálil i posvítil) mam k nemu do zásoby asi 3 balení kamínku (1 kamínek mi vydrží asi 2 až 3 tydny) je jich tam 6. knotky nepoužívám ty originalni za 30 kč,- protože mi přijde že to snima spatne chytá a moc nehoří a benzin s nima dyl taky dyl nevydrzi.... navic pri povytahovani knotu se musim sr**t s nejakym drátkem. používám ty čínský za 10 kč líp hoří chytá a kdyz je krátkej tak ho vytáhnu jen pinzetou, ten knotek mam 2 mesice a jeste aspon 3 tam určite bude. jinak čínsky kamínky nedoporučuju, ty delaji hafo saze na kolečku a kolem delaji slabou jiskru (huř chyta) a vydrží sotva týden..
zapalim to za pul sekundy at ho vytahnu z kapsy treba vzhuru nohama
to u plynovyho taky nejde , musite ho otocit a pak skrtnout... krom toho se na plynovej neda zas tak spolehnout, kdyz se ti treba utavi ty zobacky co drzi kolecko, nebo vypadne kaminek, ta packa co ovlada ventilek plynu se pokazi, nebo po padu na zem buchne (jak mê z pul metra) u zipa dojde kaminek tak vytahnu dalsi z vaty. dojde benzin... nedojde pac to plnim kazdej tyden
aji 2 tydny to vydrzi tak abych si aspon zapalil.... ty plynove jsou dobre ze sou levne... ale kdyz uz mas doma zippo tak jeho provozovani neni zas o tolik drazsi
no knotek za 10 vydrzi pul roku. 1 kaminek za 5,- na 2 tydny akorat ten benzin no 56.... a vydrzi.... to nemam vykoumany ale asi tak 3 mesice?. no a plynovej mas na mesic maximalne. rikam neni zas tak drazsi, vzhledem k prakticnosti a faktu ze bude hořet aji když... BANÁN proste je to zippo a o plynovym nechcu slyset a za ten rok co mam original (predtim čina) sem zarytej zipař
a činsky. sou taky na pytel. za mesic co sem ho mel mi zacal odchazet.... nejdriv ten zobáček co drží zavřený pak výčko a začalo byt volny i kolečko.
tot vse... dekuji
PS: omlovam se ale muj mobil vubec nema hačky nad S a E
zapalim to za pul sekundy at ho vytahnu z kapsy treba vzhuru nohama

no knotek za 10 vydrzi pul roku. 1 kaminek za 5,- na 2 tydny akorat ten benzin no 56.... a vydrzi.... to nemam vykoumany ale asi tak 3 mesice?. no a plynovej mas na mesic maximalne. rikam neni zas tak drazsi, vzhledem k prakticnosti a faktu ze bude hořet aji když... BANÁN proste je to zippo a o plynovym nechcu slyset a za ten rok co mam original (predtim čina) sem zarytej zipař

a činsky. sou taky na pytel. za mesic co sem ho mel mi zacal odchazet.... nejdriv ten zobáček co drží zavřený pak výčko a začalo byt volny i kolečko.
tot vse... dekuji
PS: omlovam se ale muj mobil vubec nema hačky nad S a E
No - netuším jak to děláš, ale moje více jak 20ti letá zkušenost se Zippo (mám jich asi 6 - nosím je podle nálady ale většinou dlouhodobě používám 1-2) promlouvá jinak - kamínek mi vydrží déle jak rok (originál Zippo), na knot jsem u žádného ze svých Zippo nikdy nesáhl (nebyl důvod), natož abych jej měnil, benzín dolévám tak jednou týdně (v létě) nebo jednou za 14 dní (v zimě) (originál Zippo).
Tož asi tak
Tož asi tak

Mám se Zippem (Originál) stejnou zkušenost, jako Lachtan, takže taky netuším, co s těma knotama a kamínkama děláš.
Navíc Zippo je tu už několikrát probráno a už jenom z toho co píšeš je zcela zřejmé, že Zippo je možná stylový, ale z praktickýho hlediska úplně k ničemu...
P.S. Opravdu nechápu, k čemu mi je funkce, že vytáhnu hořící zapalovač vzhůru nohama z kapsy...
Navíc Zippo je tu už několikrát probráno a už jenom z toho co píšeš je zcela zřejmé, že Zippo je možná stylový, ale z praktickýho hlediska úplně k ničemu...

P.S. Opravdu nechápu, k čemu mi je funkce, že vytáhnu hořící zapalovač vzhůru nohama z kapsy...

Nikdy nenaser šest chlapů, když máš jen pětiranný revolver ...
nj, jenže já sem ten typ "pan hračička" co skrtá i když nemusí
(mám to i jako koníčka),třeba při čekání na vlak s tím dêlám komba naučená z youtube, umím i složitejsi triky takže je na co koukat ;D ,ale pravda že kamínek vydrží i dýl když moc neskrtám, udelám si novou statistiku
.
jak ho vytáhnu z kapsy opčne tak volnym prstem otevřu a při skrtnuti ho otočím
,nebo ho otočim samotnym otevřenim. (mám sikovny prsty) vsak se podívej na youtube jaky mazce s tím delají
, je to neprakticke a k ničemu ale aspon vypadám jako frajer a ten čas trochu uteče,a lidi čumí co si to z té kapsy vytáhl a co to "ono" udelalo, a je lepsi si pro zábavu skrtat a zkuset si novej trik třeba na záchode, jak pro zábavu fetovat
nekdo si nudou kouse nehty
a čumí do blba
neřeknu si že je to zbytečné, ale spís si chci dokázat že se naučím cokoliv, vsechno co umís te zdokonalí jinde
(ve zručnosti, postřehu) ,nechci mít na stary kolena mëkej mozek kterej už nic nezajmá a sedet u té blbé bedny, jako moje bába dedek co celej den nic jinyho nedelaj a pak se diví že za ty léta už se ani nepohnou, to si radsi v dílne vyřežu vybrátor a daruji ho kamarádovi. umím spoustu takovej pí*ovin co sou neprakticky, ale pak taky v práci lítám jak ninja 
proto tu čtu články vámi napsané, ted se učím přežít v přirode, a jelikož sem z vesnice tak do přírody nemám daleko,
navic to pomuže psychyce udržovat stále nejakou pozornost, jako malej sem mel problem s pozornosti a "byl" dyslektit ci dyskrafik, a mužu řict že sem sikovnejsi nez moji vrstevnici (asi protože toho moc umím)
tak i ty knoty rychle mizí

jak ho vytáhnu z kapsy opčne tak volnym prstem otevřu a při skrtnuti ho otočím

neřeknu si že je to zbytečné, ale spís si chci dokázat že se naučím cokoliv, vsechno co umís te zdokonalí jinde

proto tu čtu články vámi napsané, ted se učím přežít v přirode, a jelikož sem z vesnice tak do přírody nemám daleko,
navic to pomuže psychyce udržovat stále nejakou pozornost, jako malej sem mel problem s pozornosti a "byl" dyslektit ci dyskrafik, a mužu řict že sem sikovnejsi nez moji vrstevnici (asi protože toho moc umím)
tak i ty knoty rychle mizí
Nejspíš kvalitní, větru a vodě odolný zapalovač, který hoří i myslím při 140 km/h silném větru, je Silva Helios. Je na plyn stojí asi 600 Kč, což je asi stejně, jako většina Zippo zapalovačů. Ta větru odolnost je super, dělal jsem s ním ohňostroj a všichni víme, jak je to složité když fučí vítr, ale s tímhle to nebyl žádný problém...
Zdravím. Mě u zippa vydrží kamínek max 3 týdny, knot jsem ještě neměnil a dolívat musím minimálně 1x týdně. Je tedy pravda, že kouřím jak darebný kamna. Štve mě, že nedokážu poznat že benzín dochází a dojde vždy, když jsem na cestách a zrovna nemám jiný zapalovač 

Docházející benzín de přece poznat docela snadno - plamen je zjevně slabší, a při fouknutí do plamínku se objeví tlející tečky na konci knotu (hoří knot = špatně). Dobře nastavenej zippo vydrží dva týdny, ale já preventivně tankuju jednou týdně, pro jistotu abych nezapoměl, prostě vždy v neděli v rámci přípravy na týden tankuju zapalovač.
Používám origo zippo benzín, protože se mi zdá lepší, ale možná je to jen placebo efekt.
Knot je občas potřeba povytáhnout a ustříhnout konec, nejlíp to de cvakátkem na nehty. Důležitý je aby ve vatě byla dostatečná délka knotu, kolmo dolů po spodek zapalovače je dost málo, mě se osvěčilo ukládat ho cikcak mezi kousky vaty. Používám běžnej knot bez drátku, přijde mi lepší než origo zippo.
Na výdrž zapalovače má velký vliv i vata, pokud jí je málo nebo naopak moc, zapalovač tak dlouho nevydrží. Těžko se to popisuje, ale musí to být nacpaný tak "akorát", na to asi musí každý přijít časem.
Jednou ročně ho celej rozeberu, vymeju, dám nový knot (asi 10cm), a novou vatu; tím veškerá údržba končí a v průběhu roku jen měním kamínky a přistřihuju knot.
Používám origo zippo benzín, protože se mi zdá lepší, ale možná je to jen placebo efekt.
Knot je občas potřeba povytáhnout a ustříhnout konec, nejlíp to de cvakátkem na nehty. Důležitý je aby ve vatě byla dostatečná délka knotu, kolmo dolů po spodek zapalovače je dost málo, mě se osvěčilo ukládat ho cikcak mezi kousky vaty. Používám běžnej knot bez drátku, přijde mi lepší než origo zippo.
Na výdrž zapalovače má velký vliv i vata, pokud jí je málo nebo naopak moc, zapalovač tak dlouho nevydrží. Těžko se to popisuje, ale musí to být nacpaný tak "akorát", na to asi musí každý přijít časem.
Jednou ročně ho celej rozeberu, vymeju, dám nový knot (asi 10cm), a novou vatu; tím veškerá údržba končí a v průběhu roku jen měním kamínky a přistřihuju knot.
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Věčná zápalka (zhruba to odpovídá tomu co mi říkával děda), vyráběná v číně:
http://www.ebay.com/itm/Emergency-Fire- ... 1740205552
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Zdar ve spolek,tak to jsem si teda pocetl....chlapaci kazdy prece vi ze zatim nikdo nevynalezl lepsi a spolehlivejsi zapalovac nezli je zippo!!!svuj prvni jsem si koupil k plnoletosti a to uz je opravdu mnoho let...slouzi vyborne dodnes!!!mam jich za tu dobu mnoho....jak pise nekde na skle kolega pouzivam podle nalady radove dva.dulezite info je to ze to chce origo veci jako komponenty.ostatni je nekde o tri tridy nize.co se tyce plneni zapalovace souhlasim radove s tydnem....vzdy v nedeli na novy tyden.kaminek mesic urcite rekl bych skoro dva.co se tyce knotu neresim a jednou za mesic zastrihnu,z duvodu dobreho chytani.pokud tak neudelate hur to chyta,knotek je ocuzelej a nenasava benzin dobre az nahoru.co se tyce plneni na cestach mam klicenku od zippa ktera ti umoznuje mit jednu davku benzinu a nahradni kaminek vzdy sebou....i na tohle v zippu mysleli.co se tyce servisu doporucuji zippo.cz automaticky vymeni vnitrek a podekuji ze pouzivate jejich vyrobek,cumel jsem jak vrana.jinak zippo vyrabi siroky zaber vsemoznych pomocnicku v zivote....mam leta sponu na penize a ohrivatko na ruce,vse maka jako vino.
za mne velka1*****

-
- Pohlaví: muž
vyzkoušel jsem kde co, ale nejdéle jsem měl rakušáka po dědovi. Klasické konstrukce (ten placatej). Kvůli tomu zapalovači mě někdy sere, že jsem přestal kouřit. 

"Vždycky se najde někdo, kdo vám zkazí aspoň den, když ne celý život." Ch. Bukowski
- micheldecoucy
- Pohlaví: muž
Mam podobnou a rekl bych, ze vydrzi na jedno naplneni dyl nez Zippo. Uvidim casem.bacil píše:Věčná zápalka (zhruba to odpovídá tomu co mi říkával děda), vyráběná v číně:

Jak si kdo ustele, sklízí bouři.
co si budeme povídat, celé to slavné zippo je kopie evropských zapalovačů
Tak jsem si dnes udělal radost a pořídil si z blešího trhu benzínovej zapalovač Winston. Má těsnění pod víčkem,pod šroubkem pro doplňování benzínu i pod kamínkem, tak by neměl benzín tak rychle vyprchat a kamínek nebude ve vlhku. Stál stovku, což je v pohodě, ale čekal jsem že na takové burze najdu víc pokladů. No alespoň, že tak. 

- Přílohy
-
- zapik.jpg (99.23 KiB) Zobrazeno 20853 x
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
Ja nevim. Zippo jsem kdysi mela taky, ale stvalo me to vecny doplnovani benzinu. Za 1 Zippo mam 30 jednorazovych, ktery vydrzi 2-3 mesice. Ev. 20 plnicich. Ty jsou podle mne nejlepsi, v kazdych kalhotach, bunde, batohu mam nejakej a pohoda.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Patrol: té hezkej zapalovač
proforma: to se ale nevylučuje přece. Taky mám iks jednorázovejch všude možně, jako záložný (v maskáčích, ve všech báglech, u vařiče, v kabině auta, vzadu v autě ve vercajku, ...); ale jako silnej kuřák používám zippo. Jednak se mi prostě líbí víc než kousek levnýho plastu, a zadruhý mě neuvěřitelně vytáčelo dyš sem si nemohl zapálit cigáro při votevřeným vokýnku v autě.
Měl sem i rakušák (imco) a byl sem s ním velmi spokojen, ale po létech provozu se už definitivně porouchal a nový se nedělaj, takže mám opět zippo.
Dolejvání mi neva, je to vždy součást přípravy na další týden.
A kolik jednorázovejch by bylo za stříbrnej zippák

proforma: to se ale nevylučuje přece. Taky mám iks jednorázovejch všude možně, jako záložný (v maskáčích, ve všech báglech, u vařiče, v kabině auta, vzadu v autě ve vercajku, ...); ale jako silnej kuřák používám zippo. Jednak se mi prostě líbí víc než kousek levnýho plastu, a zadruhý mě neuvěřitelně vytáčelo dyš sem si nemohl zapálit cigáro při votevřeným vokýnku v autě.
Měl sem i rakušák (imco) a byl sem s ním velmi spokojen, ale po létech provozu se už definitivně porouchal a nový se nedělaj, takže mám opět zippo.
Dolejvání mi neva, je to vždy součást přípravy na další týden.
A kolik jednorázovejch by bylo za stříbrnej zippák

Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
@K4cer: taky jsem kurak a na zippu mi vadilo, ze kdyz clovek potreboval, tak nesel. Nejsem moc systematik, takze jsem pravidelne zapominala dolevat
Krasnej kousek, dobrej do ruky, ale pro muj zpusob pouzivani proste nepraktickej. Takze za mne ne, coz ovsem nevylucuje, ze jinemu vyhovovat bude, ja jsem jen takovej PA uz v praxi (nekdy nebyl benzin, nekdy se zakutalel kaminek...).

- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
Na zippo zapalovač existuje úžasnej trik a to na mezeru mezi krytem a zapalovačem nátáhnout duši z kola . Benzín vydrží daleko déle .
Vincit omnia veritas .