Vzduchovky a větrovky

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
Odpovědět
Marglin
Pohlaví: muž

Re: Vzduchovky a větrovky

Příspěvek od Marglin »

V tom s tebou naprosto souhlasím. Dobře vím, že ve zbytku evropy je větrovka často jedinou rozumnou, dostupnou zbraní a někde nemůžeš mít ani to. Osobně si myslím že nejlepší loveckou zbraní je kvalitní kladkový luk (když nemůžeš kułovnici) ale to už je OT.

Na tu quigley sem taky zíral. Už si ani nepamatuji jak jsem to k tomu dostal.
muzzleloader
VIP

Příspěvek od muzzleloader »

Ja myslim ze silna vzduchovka/vetrovka v PA misto ma.Resite cenu,ale zapominate,ze jejixh pridana hodnota je D v dnesni dobe.
Cili zadna registrace a tudiz ani zadne zabaveni v pripade pruseru.Neni preci problem,provozovat to ted v zakonem limitu a "pak" to poslat smerem nahoru.
Malorazka samozrejme lepsi, "ale".....
DanM

Příspěvek od DanM »

Přesně, v takových dobách bude výhodou mít cokoliv s delším dosahem.
Vzduchovka i větrovka opodstatnění i uplatnění určitě najde.
Já zastávám názor, že nejúčinnější (a možná nejspolehlivější) zbraň bez potřeby ZP do PA je silná reflexní kuše (absence kladek, největší možná jednoduchost, velký dostřel, vysoká přesnost a výkon,...). Ale tím se taktéž dostávám do OT...
Strelec45
VIP

Příspěvek od Strelec45 »

Do PA větrovku? Bude proud? Kompresor? Jak dlouho... Nevím, nevím. Spíš černý prach, než něco s nádrží. A pružinové vzduchovky výkonu navíc moc nepoberou. Nicméně každé železo se počítá. :angel
Všeliké to kvaltování, toliko pro hovado vhodné jest.
muzzleloader
VIP

Rucni pumpa s par tesnemima.Kamos fouka rucne uz rok a jeste nic nemenil.BP jasne,ale 120-200J v kalibru 7,62 krasne vysledky a zachovava si vic energie nez .22lr.
Ovsem provozovat to ted v 16tiJ je nesmysl :-)
Jason

Příspěvek od Jason »

Nechci se zastavat turku nebo tak neco ale osobne jsem si asi pred rokem a pul poridil Vzduchovka Hatsan 105X Torpedo cal.5,5mm . (vim ze stoji za hovno a netrefim s ni nic). Po pravde zase takovy zklamani to neni, mam vystrileno cca 1000 ran (vim ze jsem asi jedinej stastnej komu se jeste nerozpadla) a obcas se s ni i do neceho trefim (samozrejme ze kecam neda se s ni nic zasahnout). Ja osobne na ni nemuzu nadavat, je to vazne na takovy obcasny zastrileni do terce, plechovek sisek atd, spise ze se s ni naucila strilet pritelkyne...

Jinak je na tom optika (zadnej zazrak cenove cca jako vzduchovka) a strileno pouze JSB. Vyzkousel jsem za zacatku i neco jinyho a vsechny krabicky jsem vyhazel pac sla presnost rapidne dolu.. Docela me bavi si hrat s ruznejma typama diabolek od JSB - kovovy a plastovy hroty atd...

Podle me celkove nelituju ze jsem ji poridil, je to jenom na vyblbnuti zadny hrani na snipera a tak.. Vim ze budu znit jako totalni amater (a to co se tyce vzduchovek tak jsem) ale v rozhodovani mi hodne pomohlo ze se mi libila a nechtel jsem zlamovaci...
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.
muzzleloader
VIP

Proc ne,pokud jsi spokojenej,tak neni co resit.I s turkem se da slusne strilet,jen je treba si na nej zvyknout a hlavne mit stesti na kus.Treba torpeda v 6,35 se daji vyhnat az nekam k 70-80J.
Samozrejme jen v teoreticke rovine
Jason

Příspěvek od Jason »

Ja si porad myslim ze je lepsi mit pro pripad PA aspon neco nez hole ruce (mysleno pruser ze postupne prijdu o ZP nebo budou zbrane zabaveny atd). Pro me to ucel splnilo ze se aspon mohla pritelkyne naucit strilet a za cenu nejakych 10k celkove si nestezuji vazne.. Navic jsem po delsim zkouseni objednal zasobu diabolek - za nejakych 5k mam cca 13000 kousku tak to by mohlo na chvilku vydrzet. Zkazit se nezkazi, chleba mi to nezere tak jsem spokojenej..

Dalsi vyhodou je ze se na to da sehnat kit pro vetsi vykon (samozrejme ze jsem si ho nekoupil a ani kupovat nebudu) nebo pripadne nahradni dily za par korun - staci za par penez neco pokoupit a clovek ma zasobu na delsi dobu PA..
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.
Marglin

Příspěvek od Marglin »

Dodatečně mě napadlo, že když už jsem postnul ten odkaz o jednání s přestupkovou komisí, tak bych se mohl podělit o postup jak jednat s policii kterou zavolal soused, kvůli střelbě ze vzduchovky, což může snadno skončit přestupkovou komisí.

Citát:" ....Tenhle postup bych v případě vzduchovky rozhodně nedoporučoval.
Policajti se tváří jako hodní strejcové (oni to umí, je to jejich práce), policajtům je nějaká vzduchovka úplně fuk, oni si bez emocí sepíšou co zjistili, pak napíšou hlášení a tím pro ně práce končí. Všechno pak řeší jako stížnost přestupková komise, což jsou zase jiní lidi, kteří jednají podle toho, co jim kdo napsal. Takže když policajti napíšou, že nic nezjistili, tak komise nemůže nic řešit.

Postup je zhruba takový.
Policajti: Dobrý den, vy tady střílíte ze vzduchovky?
Ty: Dobrý den, je toto tzv. Podání vysvětlení?
Policajti: Ano je. Vy tady střílíte ze vzduchovky?
Ty: Poučíte mě o tom, jak je vaší povinností?
Policajti: Blablabla, paragraf XXX. Vy tady střílíte ze vzduchovky?
Ty: Tak já využívám svého práva, podle toho paragrafu jak jste zrovna řekli a nebudu podávat vysvětlení.
Oni: Aha, tak nashledanou.
Ty: Nashledanou.

Paradoxně policajti mají tento přístup rádi, protože do hlášení napíšou jedinou větu (Odmítnul podat vysvětlení), takže s tím mají minimum práce.

V jiném případě, když spolupracuješ, se můžeš dočkat slohovky ve stylu:
Pan X uvedl, že v 16:30 vystřelil ze zbraně QB78 výrobní číslo 123 ráže 5,5mm nejméně 80x směrem k pozemku pana Y atd. atd." Konec citátu.

Zdroj:http://forum.gunshop.cz/st-elba-ze-vzdu ... f703b6e72c
karel743

Příspěvek od karel743 »

Tak jsem zapřemýšlel nad vzduchovkou po PA a napadla mě spíš kombinace mašin, jako u nožů, než jedna univerzál puška. Pružinovka má svou roli pro relativní spolehlivost pro jednoduchost. Vezmu to podle disciplíny HFT, střelba na sklopky, což je třeba kulatý terč o velikosti 16mm hlavičky třeba holuba až na 22m. Na to potřebuju pružinovou vzduchovku kolem 7000Kč, i když jsou borci co se S634 za cca 4000,- na 30m trefí kruh 30mm. Tyhle mašiny mi zabezpečí mastnou polévku každý den a většinou s origo nebo fac pružinama dělají běžně 30J. Musím ale trefit nejlépe hlavu nebo komoru.
Pak jsou tu PCP vzduchovky, které jdou poladit na továrních 60J a jsou samonabíjející jako evanix a v ceně kolem 20000+Kč. 2 rány v rozmezí sekundy toho vyřeší daleko víc než jedna rána. 2 rány do hlavy byť jen v 16J už taková slepice nerozdýchá.
V případě nějaké pouti bych vzal laděnou pružinovku s plastovou pažbou. Velká zvěř stejně bude vypytlačená ještě před PA jako nyní v současnosti. Tedy kromě divokých prasat, které mají asi nejlepší kurzy přežití po potkanech :-D
Count
VIP

Příspěvek od Count »

Chci klukovi (a taky pro mě) koupit starší vzduchovku. Na co bych si měl dát pozor při výběru? Ať to trochu usnadním, cena max. 1500kč.
Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.
Jezbo

Příspěvek od Jezbo »

Za ty prachy nějakou Slavii. Náhradní díly na ně jsou na každým rohu. Moc mě nenápadá co kontrolovat. Kouknul bych do hlavně, vyzkoušel spoušť, komplet vizuální kontrola. Já jsem asi před 4 roky koupil za litr letitou Slavii 631. Podle ošoupání pažby už se něco nastřílela a byla trochu pokryta liškou. Vyměnil jsem obě těsnění, trocha oleje a vesele slouží dál. Za ty prachy však nečekat zázraky.
songis

Příspěvek od songis »

Čau chlapi, omlouvám se za svůj laický dotaz, ale rozhodl jsem se koupit si vzduchovku, ať se mohu na chatě trochu vyblbnout (samozřejmě vše v mezích zákona).

Ještě tomu moc nerozumím, ale je něco, na co si dát pozor při koupi nové vzduchovky? Nechci žádnou použitou a ani nechci tu nejlevnější, ať se mi to za půl roku nevysype.

Díval jsem se, líbí se mi třeba http://www.colosus.cz/vzduchovka-airmas ... cal-4-5mm/.

Co si o tom myslíte?
paja

Příspěvek od paja »

nejlepší poměr cena/výkon/kvalita má slávia, klidně i bazar.
LoneWolf51SH

Příspěvek od LoneWolf51SH »

songis píše:Čau chlapi, omlouvám se za svůj laický dotaz, ale rozhodl jsem se koupit si vzduchovku, ať se mohu na chatě trochu vyblbnout (samozřejmě vše v mezích zákona).

Ještě tomu moc nerozumím, ale je něco, na co si dát pozor při koupi nové vzduchovky? Nechci žádnou použitou a ani nechci tu nejlevnější, ať se mi to za půl roku nevysype.

Díval jsem se, líbí se mi třeba http://www.colosus.cz/vzduchovka-airmas ... cal-4-5mm/.

Co si o tom myslíte?
Tu vzduchovku jsem měl možnost si vyzkoušet. Je to turek a kvalitou je o fous horší než Hatsan. Stejně jako u Hammerli, i u ní byl problém s nabíjecí pákou a málem mi ta páka "usekla" prsty. Jestli chceš kvalitu, pak naší Slávinku anebo dle toho kolik chceš investovat.
Nejlepší možnost je být připravený na všechny eventuality, než být nepřipravená mrtvola.
bacil

Příspěvek od bacil »

Dobrá rada nad zlato [TM]: pokud Slávii, tak dejte flašku prodavačovi, ať vám vybere podařený kus
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
songis

Příspěvek od songis »

Tak že bych šel do Slavie, když tak doporučujete? Raději připlatím a půjdu do nové, ať mám záruku a dobrý pocit na duši. Díky všem. :hand
DanM

Příspěvek od DanM »

Zajímavá konverze větrovek, tentokráte značky FX.

https://www.youtube.com/watch?v=z_DsjavaufI
karlosko

Příspěvek od karlosko »

chcel by som poradit. Uvažujem nad kúpou vzduchovej pištole,skor na CO2, avšak neviem sa dopátrat odpovede na niekolko otázok:
aký je efekt pri strelbe diabolkou a guličkou? teda presnost, účinnost pri obrannej strelbe. Uvažujem nad pištolami:

Pištoľ CO2 Beretta Px4 Storm kal. 4,5mm diabolo/BB

Pištoľ CO2 Beretta M92 FS kal. 4,5mm diabolo

Pištoľ CO2 Heckler & Koch P30 kal. 4,5mm diabolo/BB

Dakujerm za odpoved
Odpovědět