Springfield (HS) vs. Glock.
Co se spolehlivosti, chování apod. týče jsou na tom obě zbraně úplně stejně.
Co se týče porovnání Springfieldu (HS) vůči Glocku v dalších parametrech:
+ ergonomie, úchop
+ lepší zpracování
+ tvrdší plasty
+ vzhled (relativní záležitost)
+ oboustranné vypouštění zásobníku (navíc lépe řešené oproti mega vystouplému tlačítku u Glocku)
+ více kovových dílů (spoušť, mířidla)
+ výstražník na čele závěru, plus dobře viditelný a zřejmý indikátor náboje v komoře nahoře u nábojové komory (ano u Glocka taky, ale snad nejhorší a nejméně viditelný ze všech zbraní)
+ silnější hlaveň
+ spoušť o světelné míle dál než Glock, čitelná, příjemná, byť s delším namáčknutím i resetem, ale to vyhovuje každému jinak, každopádně Glock snad historicky nejhorší spoušť co existuje
+ nemá na rámu to debilní tvarování na prsty
+ o pár pesos levnější
+ dlaňová pojistka (chápu, že někdo ji může vnímat jako - )
+ lepší vypouštění zásobníku, doslova vystřelí ze zbraně (u Glocka se musí dost často vyklepávat nebo mu pomoci druhou rukou při potřebě rychlého přebití)
- složitější rozborka (byť zanedbatelně)
- asi o cca 2mm tlustší
- větší hmotnost (vzhledem k masivnějšímu závěru a většímu počtu kovových dílů)
- mohutnější závěr, Glock mi příjde lépe vyvážený (nepřepadává tak na předek, ale to už hnidopiším

- aftermarket díly a příslušenství logicky horší, než u Glocka (stále ale mnohem lepší než např. Walther, HK, SIG, SW a asi všechny ostatní značky kromě Glocka a CZUB)
- u Glocka mi paradoxně více vyhovují mířidla (tečka a U, než tři tečky, ale to je asi tím, že jsem na ně více zvyklej)
EDIT: Nejsem Glock "hater" a mám ho rád, ale Springfield mi příjde lepší a z hodně hledisek snad jediná alternativa ke Géčku. Hlavně je hned po Glockovi asi nejlepší na aftermarket, díly, příslušenství a to díky ZS a jiným prodejcům, kteří to tahají rovnou z Karlovace, tak jejich ceně, která je srovnatelná s Glockem někdy i levnější. Což se netýká ostatních značek, zásobník za 15 stovek nebo půlroční čekání na pružinku není opravdu terno