Máslo
Máslo
Ahoj reaguji na tento článek máte nějaké dobré rady k výrobě ?
http://byznys.lidovky.cz/drahe-maslo-ze ... penize_ELE
http://byznys.lidovky.cz/drahe-maslo-ze ... penize_ELE
Robert
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
Re: Máslo
začal bych koupí krávy...
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
a nebo mliko z mlikomatu 
Byva o dost jine, nez ta obarvena voda z krabice

Byva o dost jine, nez ta obarvena voda z krabice
F-35 je neviditelne letadlo a proto ho cinske, ruske a iranske radary nemohou videt. Kdo tvrdi opak, je dezolat.
z mlíkomatu bude už odstředěné od smetany.Nejlíp od nějakého domácího chovatele - koupit mléko hned čerstvé, nechat odstát, nahoře se srazí smetana a tu pěkně sebrat a pak..... utlouci na máslo.....
EDIT: ale počítej, že na ca 10dkg másla budeš potřebovat ca čtvrt litru smetany. Naše kravka měla tučnost mléka (tj.podíl mléko/smetana) 4,2% - tak si spočítej, kolik mléka budeš potřebovat
EDIT: ale počítej, že na ca 10dkg másla budeš potřebovat ca čtvrt litru smetany. Naše kravka měla tučnost mléka (tj.podíl mléko/smetana) 4,2% - tak si spočítej, kolik mléka budeš potřebovat

Jeste se nestalo, aby to nejak nedopadlo..
Dovolim si pochybovat. Kupujem z plechovej kravy uz dva roky pravidelne. V kazdej litrovej flaske mam okolo 1 az 1.5Dcl smotany. Predpokladam, ze maloktory chovatel ci druzstvo ma stroje a predovsetkym povolenie na vyrobu produktov z mlieka. A ak nahodou ma, nepredava surove mlieko, ale vyraba a zhodnocuje. Kazdy tyzden kupujem 8 litrov (napr. dnes) a zoberiem tesne pod liter smotany (zalezi na obdobi v roku).
Prežiť !!!
Taky víc jak 2 roky stloukám domácí máslo, zatím teda jen z kupované smetany, ale co nejdřív chci vyzkoušet i z mléka (mlékomat, farma...). Co jsem se dočetla o výtěžnosti mléka- z cca 22 litrů mléka jsou cca 3 litry smetany, z té asi 1 kg másla a 1 litr podmáslí+ zbyde necelých 20 litrů nízkotučného mléka na pití, jogurt, tvaroh atd. Takže finančně se to jistě vyplatí,jen to bude stát čas a energii 

Kdo je připraven, není překvapen.
Máslo bude stát 70 korun, odhaduje šéf mlékárny
https://www.novinky.cz/ekonomika/448772 ... karny.html
https://www.novinky.cz/ekonomika/448772 ... karny.html
Už teď pokud to "recept" umožňuje, používám vepřové sádlo nebo margarín.
Za sedmdesát si ho mlíkaři mohou používat místo lubrikačního gelu.
Za sedmdesát si ho mlíkaři mohou používat místo lubrikačního gelu.
už se mi mrazí 30 kostek másla v mrazáku za ještě 43,-Kč/ks - ale.... jednou dojde..... 

Jeste se nestalo, aby to nejak nedopadlo..
- EyeOfTheDragon
- Pohlaví: muž
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/rosto ... 1505119451
Lidé začínají vyrábět máslo doma, vadí jim rostoucí cena. Jiní ho nakupují v Německu či Polsku.
Lidé začínají vyrábět máslo doma, vadí jim rostoucí cena. Jiní ho nakupují v Německu či Polsku.
Pozor, ta chlupatá koule umí kousat. 
首先我很弱然後狼給了我力量,她讓我成為一個男人。

首先我很弱然後狼給了我力量,她讓我成為一個男人。
Tipl bych si, že to bude jako posledně. Teď hrozí, že bude za 70 a realita bude naprosto jinde, jakmile přejde počáteční panika...
s máslem to není taková sranda, jak by se mohlo zdát. Ono to domácí chutná o dost jinak než to kupované, zejména když nemáte na mléko odstředívku, která značně urychlí proces výroby a výtěžnost. Protože než se dostanete k samotné výrobě másla, tak vám již smetana kysne. Jako můžete ji pasterizovat, ale upřímně je to zase další krok v celém procesu výroby. A to se mi většinou nechce. Soused si odstředívku pořídil a od té doby beru máslo od něj. Občas jen tak pro cvik vyrábím doma z mléka od našich koz. A další nečekaná potřeba pro výrobu másla je značné množství kvalitní pitné vody. Tu bohužel nemá každý k dispozici, jakkoli se píše 21. Století a jsme ve střední Evropě. Zkrátka na kg másla se dost nadřete, musíte k tomu nadojit obvykle více než 60 litrů mléka, odstředit ho, nebo sesbírat, stlouci máslo, důkladně ho vyprat v chladné pitné vodě, aby se nekazilo.....
Musim reagovat na tuto debatu, neda mi to. Ja jsem do tedka vubec netusil za kolik kupuju maslo ale naposledy jsem se podival (myslim ze 1,19 EUR v Aldi nebo Realu - v CR nenakupuji nic) coz je tedy nejakych 31Kc. Ja osobne maslo jim jenom kdyz mi ho namaze manzelka na svacu do prace ale jinak ne. Ted jsem se byl podivat v lednici kolik ho tam mame pac jsem byl nakoupit v sobotu pred 14 dnama. Je ho tam cca pulka. Ted konecne finale proc vubec reaguji. I kdyby stalo 100 Kc tak s nasi spotrebou (cca jedno za mesic) mi to neprijde jako vec k reseni. Kolik doma spotrebujete masla ze se to tak zasadne projevi na penezence? Beru to tak ze za cigara dam denne 100Kc a vubec to neresim..
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.
u nás tedy hodně, rozhodně více než tři a půl kila měsíčně, ale jsme velká rodina (7 lidí) a nekupujeme margaríny, tavené sýry a ani nic takového dalšího, co se obvykle "maže na chleba", víceméně většina toho, co se sní, se dělá z prvosurovin - takže z másla se vaří, peče sladké i slané, maže se na pečivo, dělají se z něj pomazánky, když je ho v pastevní sezoně hodně, tak jej přepouštím, a pak se na přepuštěném dá i smažit. Přepouštět má u nás cenu tak cca 10 kg, míň je neefektivní
No tak jen tak mimochodem realita konce roku 2024. Na Slovensku 250g másla za 3,99 € a v malých krámech klidně přes 4 €. Předpokládám že vzhledem k tomu, že sezóna pečení cukroví je za dveřmi k té stovce za ¼ kg to vystoupá i u nás. Přitom doplním výkupní ceny mléka (v Kč/l):

Jinak potvrzuju, že mléko za 11,9Kč/l (0.47 € na litr) jsem teď kupoval i já, takže nevím co na Slovensku tak blbnou s cenama.
-
„Slovensko vyrobí na hektár pôdy 166 l mlieka, kým napríklad Holandsko až 4000 l“, prirovnala S. Wille-Sonková SR k Holandsku. „V Belgicku, Holandsku, Írsku sa čudujú, prečo tu nemáte viac kráv, keď je tu tak veľa pôdy?“, položila si otázku farmárka z Nemecka. https://www.agrobiznis.sk/podohospodars ... rmami-v-eu
Jedným bol nájom za pôdu, ktorý sa za ostatné 4 roky v SR podľa dát EDF hýbal v priemere na 100 – 120 EUR/ha. Vo väčšine krajín EÚ pritom chovatelia platia nájom v okolí 500 – 600 EUR/ha, no napríklad v Holandsku, Švajčiarsku či Írsku je to cez 1000 EUR/ha. Totožné platí pre pracovnú silu, kde v SR táto stojí farmára 12 až 14 EUR/hod, pričom vo väčšine krajín je to 20 EUR/hod a v Dánsku, Švajčiarsku či Holandsku dokonca 30 EUR/hod. Slovensko tak má výhodu nielen v dostatku pôdy, ale i cene nájmov či lacnej pracovnej sile.
„Za ostatné 4 roky v priemere za všetky krajiny EDF stúpli ročné náklady o 1 300 EUR na dojnicu. To je obrovský nárast. No v prípade Slovenska tento nárast nebol až tak vysoký.
Jedným bol nájom za pôdu, ktorý sa za ostatné 4 roky v SR podľa dát EDF hýbal v priemere na 100 – 120 EUR/ha. Vo väčšine krajín EÚ pritom chovatelia platia nájom v okolí 500 – 600 EUR/ha, no napríklad v Holandsku, Švajčiarsku či Írsku je to cez 1000 EUR/ha. Totožné platí pre pracovnú silu, kde v SR táto stojí farmára 12 až 14 EUR/hod, pričom vo väčšine krajín je to 20 EUR/hod a v Dánsku, Švajčiarsku či Holandsku dokonca 30 EUR/hod. Slovensko tak má výhodu nielen v dostatku pôdy, ale i cene nájmov či lacnej pracovnej sile.
„Za ostatné 4 roky v priemere za všetky krajiny EDF stúpli ročné náklady o 1 300 EUR na dojnicu. To je obrovský nárast. No v prípade Slovenska tento nárast nebol až tak vysoký.
-
Dobře a proč teda máslo stojí 4 €/250g? Dodám že to máte o euro dražší tak jak v tradičně dražším Rakousku, dražší než v Německu, Polsku a i dražší než u nás v ČR.rfilakovsky píše: ↑19.10.2024 20:55 Jedným bol nájom za pôdu, ktorý sa za ostatné 4 roky v SR podľa dát EDF hýbal v priemere na 100 – 120 EUR/ha. Vo väčšine krajín EÚ pritom chovatelia platia nájom v okolí 500 – 600 EUR/ha, no napríklad v Holandsku, Švajčiarsku či Írsku je to cez 1000 EUR/ha. Totožné platí pre pracovnú silu
To bude z dovozurfilakovsky píše: ↑19.10.2024 20:59 Ja som nedávno (07.10.2024) kupoval v Metre Liptov maslo 250g za akciovú cenu 2,7 €.

Je to fakt, nevšiml jsem si že Tesco máslo je 2,89 €, jinak:
- Rajo Tradičné maslo z lahodnej smotany 250 g - 3,99 €
- Tami Tatranské maslo 250 g - 3,99 €
- Liptov Maslo 250 g - 3,99 €
- Koliba Tradičné maslo 100 g - 1,59 €
Vidno, že nežiješ na slovensku- tu na základe nejakého mediálneho humbuku okamžite zvýšia ceny pre spanikárených blbcov (ostatní nekupujú
), a potom to dajú v akcii po 2,5 E/ 250g. Asi sa na to nachytá dosť blbcov, keď to stále opakujú.
Na slovensku je pohoda, klídek, média nemajú do čoho pichnúť- len v česku máte poniektorí stále problém s Ficom, našimi cenami, politikou- pritom u vás tiež nič moc, aj toho masla na hlave sa nájde, a nikto od nás vám to nerieši...

Na slovensku je pohoda, klídek, média nemajú do čoho pichnúť- len v česku máte poniektorí stále problém s Ficom, našimi cenami, politikou- pritom u vás tiež nič moc, aj toho masla na hlave sa nájde, a nikto od nás vám to nerieši...
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.