Chlapi díkto je přesně ta diskuze ve kterou jsem doufal!
Tak se předem omlouvám za delší žblept.
Zkusim to nějak postupně.. jednak PROČ:
a) sklo se špatně nosí s sebou na vejlet
b) sklo zabere hroznýho místa a hmotnosti
c) praská, musí se čistit, je drahý (jde-li o weck)
atd
Jde mi obecně o to, abych nemusel mrazit guláš, vývary a různý podobný věci kvůli kterejm bych musel koupit pomale pětisetlitrovej mražák. Všecko jen tak na max půl roku. Vařim vše normálně v 20l hrncu, a jelikož to dělám pořádně tak to prostě trvá min osum hodin a srát se s dvěma litry vývaru takovou dobu je masochismus.
Nevěřím tomu, že materiál ze kterejch se vyrábí ty sáčky je o tolik moc jinej, než ten ze kterejch se dělaj retorty (mimochodem moc dík za ten název, seru se s tim jak dlouho a tohle jsem fakt nikde dosud neviděl
) a hlavně veškerý ,,zlo'' z těch sáčků IMO vyleze rozhodně spíš během vaření na 100 a víc stupnů než když to pak leží ve tmě v pokojový teplotě:).. dle složení ty retorty jsou PP/AL/PET, kdežto normální varný jsou PE a kombinace s ním (a to jsou i ty v česku sehnatelný hliníkový ... PE/AL/PET) .. jinak mám vyzkoušenou polívku měsíc se tomu nic nestalo, chutnala perfektně (což z mražáku bohužel nelze říct -- a proto ani nevěřím tomu, že ADM jídla mrazí, než je prodá.. už jen proto, že v některých jsou brambory a podobný blbě mrazitelný matroše).
Proč to praská - moje teorie je, že ty sáčky od vacstaru jsou prostě na tu teplotu slabý a nebo průběh tlaku a teploty hlavně při chlazení v obyčejným tlakáču je skokovej a tedy moc namáhá. Obecně přece tlak tý páry by měl držet sáčky ,,pokopě'', protože prostě tlak uvnitř sáčků nemůže být větší než venku! .. dokud ,,neodskočí'' ventil a tlak uteče a sáčky rupnou. Možná. Proto bych hrozně rád poprosil pana stepa, jestli by nebyl ochotnej můj sáček zkusit v tom americkým bazmeku.. klidně jich pár pošlu poštou a až budeš něco zavařovat zkus to pak normálně s vodou .. pokud nemáš zatavovačku tak asi můžu poslat zatavenou vodu
když to pořádně zabalim, myslim není co řešit.
Pokud by to totiž fungovalo, koupim ten ruskej tlakáč a mám snad po problémech.. ony totiž ty sáčky když vařim normálně v atmosferickým tlaku, tak se samozřejmě nafouknou jako balon ale drží. Bez problému je pak vytáhnu rukou (plast nic moc teplo nevede tak se neopařim) a hodim do studené vody.
Jinak. Obepsal jsem asi 20 prodejců a čekám co bude. Zatim jsem s jedním číňanem na MOQ 10000ks, což je furt desetinásobek ale už to není padesátinásobek.. a druhej číňan se nabídl že pošle 100 testovacích kusů a pak se domluvíme. Ale tvrdí, že těch 121 stupňů vydrží jen 30 min. Tak jsem zvědavej
Grunt píše: Docela pěkný. Příště nafoť i postup, docela mě to zajímá. V čem to děláš? Máš nějaký miniaturní tlakáč? Docela čumím že se dají sehnat tlakové vařiče ve velikosti rýžovaru. Jinak na tohle bacha. Fakt to tení na to určené a pokud to nebudeš mít aspoň v ledničce, docela dost si koleduješ. A botulismus není žádná sranda.
Vařim normálně v hrncu a pak to nahážu do sáčku a hned zas zavařim v tom samým hrncu ve vodě. Koupil jsem teda ten tlakáč 7.5l ale tam se mi to zatim povedlo zavařit jen jednou (rizoto) a i tak sáček byl ,,spečenej'' tak nějak divně k sobě.