Vzhledem k tomu, že dnes ve velkém frčí dřevostavby, už s ohledem na menší finanční náročnost a rychlost stavby, tak panelák nebo itongová novostavba bytovky skýtá podle mne větší ochranu, než light verze domu kde stěny tvoří dřevotřískové desky a mezi tím izolace ze skelné vlny. Balistická ochrana 22lr max.

Vykouřit dřevostavbu v "hollywood ekofriendly zástavbě" je podle mne jednodušší úkol, než vykouřit první patra v paneláku. Důvod je jednoduchý - sousedům v okolí sousedského domu v nově vzniklých sídlíštích ve stylu "panelácích naležeto" bude zcela uprdele, že se ti tam snaží dostat zmrdi a zapalují ti barák, je to tvůj barák, tvůj pozemek, pomož si sám, a ještě si to budou natáčet na mobil ve stylu hele mámo, tomu namyšlenému kokotovi od vedle s tou Teslou a elektrárnou místo střechy rabujou barák, to je prdel že jo, dobře mu tak!
V paneláku ale máš nad jedním bytem další byt, a pak další a další a nikdo z těch bydlících nad tebou nebude chtít, aby v prvním patře nějaký dredař z antifapirátů zapaloval byt, neb následky tohoto konání se ho přímo týkají...
Jiná situace je samozřejmě v případě zděných domů na nějaké menší vesnici, kde se lidé znají, o tom žádná. Ale i tam je otázka věkového rozpoložení sousedů a ochoty pomoci ti bránit tvůj dům ve dvě v noci...
Jen sám ozbrojený fotr v baráku s rodinou prostě podle mne není schopen jej ubránit bez pomoci ostatních proti 10+ tlupě zmrdů. I když, možná ano, viděl jsem to ve filmu John Wick. V paneláku teoreticky ano, i kdyby na ně měly ženské házet z 5 pata sáčky s hovnama, chcankama a použitými menstruačními vložkami
Jde jen o to se sjednotit, ať už na vesnici nebo v paneláku. Obojí může poskytnou ochranu, ale je to prostě o lidech, tak jako vždy.