Ukrajina x Russko 2022-2026

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Russáci jsou:

Svině
5
6%
Zloději a vrazi
3
4%
Obojí
69
90%

Celkem hlasů: 77
Nicotinick

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od Nicotinick »

Del-in píše: 01.03.2022 9:20 Nikotinicku To vyjádření bylo postované na AK ne (IMHO) zrovna seriozním zdrojem. A ani si nemyslím, že je možné důvěřovat všem takovýmto vyjádřením, ať už z kterékoli strany... Ve válce je první obětí pravda, že jo.

Ano je, jako spousta jiných věcí tady. A taky jsem upozornil, že to může být PR.

Ale je to stejně "důvěryhodný zdroj", jako všechny ostatní z té války.
"Konspirátoři jsou největšími optimisty. Nepřestávají věřit tomu, že ten bordel opravdu někdo řídí."
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Z Armádních novin:
Ještě k jedné teorii, kterou přednesl Jaroslaw Wolski na videu:
https://www.youtube.com/watch?...

Podle něho, na jihu a na severu probíhají dvě rozdílné ruské operace. Dole je perfektně připravená a Rusové zde mají velké úspěchy a postupují, cílem této operace je očividně spojit se s Krymem a obsadit jako Charkov a vytvoření jakési pro-ruské Malorusi. Ale ani tedy je nevítají.
Na druhou stranu na severu je to pro Rusy katastrofa. Podle Wolskieho to vypadá, jako-by někdo (ano Putin) dal rozkaz na zahájení této operace na poslední chvílí. Nebyla podle všeho připravena a plánována.
Teď to nejsmutnější. Putin dál příkaz, aby do akce byli na severu poslání i osmnáctiletí odvedenci. A Ukrajinci je masakrují. Proto ti vzdávající se mladí vojáci, neporušená vojenská technika. Prý jsou tam takové scény, že ruský tank jezdí dokola a když se Ukrajinci ptají ruských vojáků, co to dělají, tak prý chtějí vyjezdit palivo. Proto jsou některé tanky v bahně, i když nedaleko jsou pevné cesty.
Teď tam nastupuje druhý sled a Rusové se už poučili. Ale vypadá to, že Putin poslal do mlýnku na maso tisíce osmnáctiletých odvedenců.
Proto jsou Šojgu a Gerasimov na Putin nasraní. A všimněte si, že Putin při jednáních i se zástupce vlastní armády a vlády sedí několik desítek metrů daleko. Obávají se, že ho někdo z vlastních může zastřelit.
Putin chtěl do historie vstoupit jako ruské hrdina. Místo toho tam vstoupí jako řezník a masový vrah.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
proforma
VIP

Příspěvek od proforma »

Moje kristalova koule krici ze supliku, ze chce ven. Tak jsem ji tedy vyndala. Je pekne nastvana, ze byla zavrena, a rika:

- Putinovi definitivne hrablo. Je celej ricnej, ze se mu na fronte nevede, a chce Ukrajinu dobyt stuj co stuj. Je mu jedno, kolik to bude stat zivotu a tanku, proste si potrebuje dokazat, ze on je geroj.
- Jestli do 72 hodin pote, co tam dorazi ta dlouha kolona s cerstvymi silami a zasobami, Kyjev nepadne, prestane mit Putin posledni zabrany. Vyhlasi mobilizaci a zverbuje dalsich 300-500 tis. vojaku.
- Tim si ovsem cim dal vic nastve vlastni obyvatele. Po ukonceni bitvy o Kyjev bude mit 10+ tis. mrtvych vojaku (za 10 let valky v Afghanistanu mel SSSR cca 15 tis. mrtvych) = 10 tis. nastvanych rodin. Vnitrni opozice bude silit, a to nejen mezi obyvateli, ale i v silovych slozkach.
- Raketova inflace a nedostatek zbozi, behem 2-3 tydnu i zakladniho zbozi vcetne potravin, nastve zbytek obyvatel. To by mohlo vest k vnitrnim nepokojum az povstani.
- Jedina, opravdu jedina cesta, jak zabranit velkym ztratam a dlouhodobemu rozvratu, je, ze Putin bude mit nejakou nehodu. Treba vyskoci z okna.
- Vsechno ostatni - predstirana mirova jednani, komunikace s Cinou a EU apod. - je nepodstatna kourova clona.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
viktor

Příspěvek od viktor »

aha uzasne... takze jen tak na okraj, jen ciste teoreticky pro predstavu ...
takze se rozdaj AK ok , prima, velitele druzstev jou kde, velitele cet jsou kde , zasobovani a veleni a spojari , zdravotni sluzba atd..
. poulicni boje neprobihaji pobihanim na ulicich, ale jde se vnitrkem, proste si udelas pruchod barakem, udelat diru do zdi zadny problem.
- dnes nejlepe "vyradis" cele mesto napadnutim jeho infrasturktury , napr trafa atd to uz se v malem deje a viz : Ruské útoky na dvě největší ukrajinská města Kyjev a Charkov pokračují i v noci na dnešek, uvedli ukrajinští činitelé. Podle charkovského starosty Ihora Těrechova vyhodili ruští vojáci do povětří trafostanice, což způsobilo problémy v dodávkách elektrické energie i vody. odkaz na cely clanek je dole...
.jenze to jsou technniky ktere sice vedou k "uspore" vlastbich vojaku ale dost na vrub obyvatelum. Ubrani par civilistu s AK prafostanice pred bombardovanim ci raketou ? asi tezko, a takovy utok by vedl k vyrazeni el site na x mesicu... takze se tam posle spec, komandu aby ho jen vyplnuly a zabranili zbytecnym ztratam, jenze spec komando narazi na civilisty a civiliste ho i porazi, takze tam poleti proste raketa. sorry ale takle se to prost dela.
americani v jugiosce pouzivali grafitove pumy na vyrazeni infrastruktury, nepochybuju o tom ze je maji i rusove ve svem arsenalu ale co jsem videl tak vetsina UA mest vcetne Kijeva jeste stale sviti... trochu asi divne.. z hlediska vojenske taktiky, RF vydavava sve vojaky zbytecnym rizikum. Pokud nesouhlasis tak si predstav hozeno napr. PRAHU po malem presnem leteckem utoku do blackautu na cca 6 mesicu to muzes mit mezi obyvatelstvem kolik chces AK ale neuvidi jedineho nepratelskeho vojaka na ktereho by se mohlo vystrelit, na je pouziji v dobe nouze je asi jasne... mimochodem fotka RF kolony jedouci na Kijev voz zas clanek dole o necem vypovida a to ze RF ma cely vzdusny prostor a dela si tam co chce, protoze jinak by takovy konvoj v teto podobe nejel, to je jen voj taktika nic jineho..takze rozdani AK civilistum bez dalsi cele rady zabezpeceni neni nic jineho nez zadelavani si na vetsi problemy..to je poroste jen taktika a muzete si o tom myslet co chcete
asi nejlepe se k tom vyjadril BIden to ve smyslu jssou jen dve mozne varianty jak ted s valkou na UA nalozit. BUd sankce na RF a nebo III.sv valka, Vidim to naprosto stejne. Do III.SV se me vazne nechce a pokud si nekdo mysli ze III.sv nejak prezije tak mozna prezije ale co z toho ? na moc dlpouho to nebude a travit zbytek zivota co by uz nebyl dlouhy v atombordelu ?
fakt nejak nechapu ze vam tohle holky a nejen holky nedochazi...
ji jeste ten clanek sna seznamu https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajin ... .seznam.cz
viktor
ps taky USA do bezletove zony hodili vidle a dobre vi proc
Naposledy upravil(a) viktor dne 01.03.2022 9:45, celkem upraveno 1 x.
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
DeadMan

Příspěvek od DeadMan »

Přímo od tebe samotného ;)

Jistě nepíšeš ze zákopu na Ukrajině :mrgreen:
You cannot kill me as I am already dead!
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Vyjádření MacGyvera k aktualnimkonfliktum.cz na stránkách AN:
Dříve jsem rád sledoval aktualnikonflikty. Nicméně současný velmi silně nevyvážený obsah přející jedné straně mě totálně zklamal. Info z druhé strany úplné minimum. Je až komické, jak seriózně tvářící se analytické příspěvky deklasují autoři jemnými hanlivými výrazy, zkomoleninami a pejorativními útoky, které jasně zrcadlí jejich preference....

Můj koment pro AN:
Aktualnikonflikty poslední dny vypadají jak zrcadlení nějakého ruského webu v češtině. Objektivita a alespoň zdání nestrannosti zcela zmizelo.
Z odborného hlediska to lze už jen využít ke studiu toho, čím jsou "krmeni" Rusové, kteří nemají možnost či zájem sledovat konflikt i z druhé strany.
I tady je potřeba být opatrný, aby jsme nežili také jen ve své bublině informací, ale nic lepšího tu nemáme.
Státy střední a východní Evropy, kteří si zažily okupaci svými velkými sousedy ze západu či východu nemohou už jen tiše nesouhlasit, protože pokud Rusko obsadí Ukrajinu, tak příště budeme na řadě my. Ne třeba teď, či příští rok, ale jednou určitě.
(nedodal jsem, že jednou si nebudeme jisti ani tím "západem")
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Andy Glock
Pohlaví: žena

Příspěvek od Andy Glock »

vrb píše: 01.03.2022 9:34 Maďarsko nepovolí transport zbraní do Ukrajiny přes své území:

https://www.berliner-zeitung.de/welt-na ... -li.214540

Co se tam vlastně už dostalo? A jak probíhá logistické rozdělování nově dodaných zbraní ?
Zatím co jsem viděl tak AK z místních zásob vydávají kde komu, ale nevíme nic o tom, jak se rozdělují zbraně dodané západem.
Je dobře že to nevíme. Nepřítel naslouchá.
Civilům nic jiného než Ákáčka dát nemohou. Sofistikovanější zbraně jdou nejspíš armádě.
Včera jsem odvezla na místní úřad 2. spacáky, 2. deky, 1. samonafukovací karimatku, a asi 500pytlíků čaje.
Tak snad se to někde nezadrhne, a někomu to pomůže.
viktor

Příspěvek od viktor »

urcite to pomuze Andy
tady je par videi z hranice
https://www.youtube.com/watch?v=9O5KhpJangA
tady tak od 3,35 min : https://www.youtube.com/watch?v=B_KtmmIo-X8
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Quido

Příspěvek od Quido »

@Andy Glock: Cože? To není možné. Reálná a hmatatelná pomoct? Vždyť podle místních odborníků akorát sedíme za klávesnicí.
Jinak máte můj obdiv za to, že Vám situace není lhostejná a také pomáháte. Když jsem na Rozpad začal chodit jako neregistrovaný návštěvník, byl jsem si jistý, že vzhledem k domunujícím názorům by bylo nejlepší v případě okupace emigrovat.

Ale díky názorům několika lidí jako jste i Vy, už nejsem tak cynicky přesvědčen, že by emigrace a podpora exilové vlády byla tím jediným schůdným řešením.
Quido

Příspěvek od Quido »

@viktor: Takže to, že Putin nalifroval uprchlíky Lukašenkovi do Běloruska, aby je ten následně použil jako politickou zbraň proti Evropě... to ee? Tomu nerozumíme? To se na sputniku, než ho vypnuli, nepsalo? :lol:

Na jednu stranu porporujete Putina v tom, aby si dělal, co chce, na druhou stranu nadáváte na uprchlíky, které sem Putin lifroval s pomocí Lukašenka.

Nevím, jestli je to selektivní vnímání, jeslti ty informace nemáte, jestli je Vám to jedno, nebo jestli jestli hybridním operacím jednoduše nerozumíte. :(

Proruská interpretace: Fuj, za migrační vlnu může Ukraina. - Toto nepíšete explicitně, ale vyplývá to z obecného narativu.
dracekvo
VIP

Příspěvek od dracekvo »

Já včera zkoumal to video s černochama a ostatní videa z hranic.
Kromě této jedné party jsem tam žádné zástupy lidí tmavé pleti neviděl.
Co jsem dohledal, tak se snad má jednat o nigerijské studenty z Ukrajiny. Našel jsem i video, kde tam mluvili s nějakým reportérem plynně anglicky.
Já si spíš myslím, že tento jeden záběr někdo zneužil pro svoji propagandu. O klasické "doktory a inženýry" se dle mě na 90% nejedná.
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

To viktor:
Nechápeš, že čím déle budou Ukrajinci bojovat a mít ztráty, tak se snižuje jeho šance na znovuobnovení "SSSR". Dle mého, je to už jen putinova megalomanská iluze, kterou si chtěl splnit k 70. narozeninám. Z velkého sjednotitele je už teď řezník Ukrajinců, který na dlouho zcela ztratil pro Rusko srdce Ukrajiny - kromě Krymu a nějaké části pro LLR a DLR.

Ukrajinci dokázali vést partyzánský odpor až do začátku 50. let, kdy byli totálně bez zahraniční podpory a s nulovou šancí na úspěch. V současné době je ruská anexe celé Ukrajiny, resp. její delší udržení ze strany Ruska velmi nepravděpodobné.

V zájmu západu, tj. všech států na západ od RF je dodávat na Ukrajinu zbraně, materiál, dobrovolníky....
RF nemá už šanci. Může sice použít efektivní čečenský scénář, ale to už se pak s velkou pravděpodobností nějaký ruský "von Stauffenberg" najde. Rusů s blízkou vazbou na Ukrajinu nebo přímo Ukrajinců je v Putinově blízkosti stále dost.

I Rusko bez sankcí nemá šanci si ztracené srdce Ukrajiny koupit a po sankcích bude mít samo ekonomicky co dělat, aby vlastní obyvatelstvo nechtělo nějakého nového "cara", který jim zajistí přijatelné životní jistoty.

Jediné co získá Putin na Ukrajině mimo územních zisků na jihu je další syndrom do sbírky nočních běsů ruských vojáků - po Afgánském syndromu příjde i ten Ukrajinský.

Putinovská propaganda mluví o vedení i vojácích Ukrajako o fašistech a narkomanech. Má snahu je odlidštit v očích ruského lidu, ale to funguje jen v jejich hlavách - ti vojáci se setkávají s reálnými lidmi. Vidí, že to nejsou ani fašisti a ani narkomani. Naopak sami postupně chápou, že oni jsou vlastně ti okupanti a nevítaní "fašisti".
DeadMan

Příspěvek od DeadMan »

Quido, jediný, kdo se tu chová selektivně, jsi ty.

Mluvíš tady o srabech, přímém boji a doslova k němu vyzýváš, ale pak jediné co sám uděláš, je burcování na internetu a vkládání PR nějaké střelnice.

Na skutečný bojkot nebo dokonce boj nemáš koule, ale pobízet k němu by ti šlo.

Takový srab se jen tak nevidí.

Já nejsem ten, kdo tady chřestí zbraněmi ;)
Quido

Příspěvek od Quido »

Je poslání pěněz ukrajinskému ministerstvu obrany na boj proti okupantům málo?
Je věnování taktického vybavení na sbírku pro ukrajinský odboj málo?
Je tlumočení zpráv do ostatních jazyků pro ty, kteří neumí ani česky, ani ukrajinsky, málo?
IT konzultace na téma, jak se zapojit do ddos proti Ruským propagandistickým médiím taktéž nedostačující?

Za mě je to lepší, než když tu nějaký prokremelský troll relativizuje, nechápe bezpečnost Evropy ve vztahu k aktuální situaci na Ukrajině a jako bonus ještě uráží. :twisted:
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Boj se vede i v kyberprostoru a i diskuse v tomto vlákně zde není ničím jiným než infowar. Osobně jsem poslal materiál (antiflak BW vestu a 2 kevlarové přilby) a peníze.

Pro mne jako Čechoslováka je prostě útok na suverenitu Ukrajiny vojenskou cestou nepřijatelný. Toto přepisování hranic a ničení suverenity národních států je pro Evropu nebezpečný precendens - už teď se nám vrací Kosovo jako bumerang a co potom Ukrajina. Dokážete si představit mezi lidmi tu desiluzi a ztrátu víry v to, že by zlo zvítězilo, že prostě okupace souseda a zadupání národní suverenity je ok? Ano když největší země světa vojensky bezdůvodně napadne svého výrazně menšího a slabšího souseda je ZLO a nelze to žádnými "kecy" ospravedlnit.

Když se minimálně střední a východní Evropa nepostaví za Ukrajinu, tak příště jsme na řadě my. Je jedno, jestli to bude Rusko nebo "Čtvrtá říše", ale prostě se nám to vrátí i s úroky.
sonor

Příspěvek od sonor »

Vždyť se to už vrací. Třicet let se Rusko učilo, jak se to dělá.
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Však ano, bude mít svůj další Afganistán :devil

Sonor: argument "oni zase bijí černochy" jsou v tomto případě pasé - toto je už na našem "písečku" a jde o naše národní a pragmatické zájmy. Cena plynu či nedostatek kaviáru jsou z tohoto hlediska irelevantní.

Můj odhad je ten, že hlavním motorem ukrajinského odporu budou státy střední a východní Evropy a s USA a Velkou Británií v pozadí (někdo musí ty atomové zbraně na paritu s Ruskem prostě musí mít). Společný nepřítel sbližuje a spolupráce států střední a východní Evropy se bude posilovat.... ;)
sonor

Příspěvek od sonor »

To si nemyslím. Naposledy UA prezident nabízel neutralitu. Podle mne to dopadne tak, že Rusko bude mít svůj Krym, Donbas nezávislost a Ukrajina bude neutrální. Ovšem aby byla Ukrajina skutečně neutrální, musí být silná, takže jí bude Rusko chtě nechtě podporovat, aby neměli Afghánistán č.2. Ovšem, to se západu líbit nebude. Nicméně, co si pamatuji, když byl klid na Ukrajině, bylo klidné Rusko.
DeadMan

Příspěvek od DeadMan »

Quido, ano, je to málo v kontextu s tím, co tady sám hlásáš ;)

Takových akčních ajťáků už bylo :mrgreen:
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

To Deadman: IT bych nepodceňoval a to zdaleka ani nevíš o všem, co se děje - toto je jen malý příklad :chuckle
https://twitter.com/szymonpalcze/status ... 4768989184

("trošku" rusům šťourali do systémů satelitního snímkování :mrgreen:)
Odpovědět