Já si přečetl vlákno a dodám k němu, že dnes absolutně nevím. Co se týče zařízení, dodal bych že velká spousta starších Androidních telefonů má zabudovaný FM přijímač. Akorát ho má vypnutý. Stačí si stáhnou správnou
Appku zapojit drátová sluchátka, natáhnout je (slouží jako anténa, jaké bylo překvapení když se s bluetooth sluchátky appka nechtěla rozjet) a můžete poslouchat. Jenže…mám to blízko na hranice s Rakouskem a nedaleko je i Slovensko, takže příjem nic moc. Chytnu samozřejmě nějaké rakouské stanice, asi něco ze Slovenska a pouze jednu jedinou
Českou stanici kde je nějaké relevantní zpravodajství. To vše ovšem pokud sedím na půdě. Když zalezu do sklepa tak chytnu víceméně jen šum a dechovku (ta zaručeně prostřelí i jaderný bunkr!).
FM rádio má u nás přidělené licence do roku 2025, pak by se mělo řešit co dál jestli se nevypne analogové rádio u nás úplně. Má vůbec cenu se dnes zabývat analogovým příjmem? Není už rovnou lepší mrknout se po něčem co přijímá DAB+ a AM/FM příjem to má pouze jako doplněk? Sám jsem se staral o nějaké sítě, takže moc dobře chápu že i když to může dnešním mlaďochům přijít naprosto nemyslitelné v případě jakékoliv nouzové situace jsou služby do háje přesně v následujícím pořadí:
- Facebook/TikŤok
- ostatní sociální sítě
- Mail/Novinky.cz/Zbytek internetového zpravodajství
- TCP/IP
- zbytek služeb jako třeba pozemní vysílání
Problém je že tímto tempem a v případě potřeby fakt něčeho kapesního (evakuace, prostě něco do BoB) toho moc až na datové služby nezbude.
AD: Jinak mě sem přivedlo vlákno o Gaze kdy borec zjistil, že v případě útoku teroristů opravdu potřebuje obyčejné příruční rádio, protože prostě služby začnou vypadávat jedna za druhou (pevný a mobilní internet, později i elektřina) a sedí v baráku a nemá vůbec žádné informace o tom co se děje. Já s tím souhlasím. Je fajn to rádio mít, ale bude v případě libovolného útoku vůbec někdo udržovat rádio a radiovysílače? Ty menší mají energii tak na pár hodin chodu, ty velké zase potřebují pravidelnou údržbu a buď elektrický proud a nebo někoho kdo bude doplňovat palivo na jeho chod. O to se fakt někdo bude starat?