Máslo

Hagen

Re: Máslo

Příspěvek od Hagen »

Proč by Slováci řešili Českou politiku???
Copak Češi lezou rusákům do prdele, a ohrožují tím bezpečnost Slovenska???
Trochu přemýšlej proč se řeší Slovenská a Maďarská politika a její směrování. ;)
sigurd
Pohlaví: muž

Příspěvek od sigurd »

Staráme sa my, komu česko lezie kam?
Už sa konečne zmierte s tým, že sa kolónia odtrhla, robí si svoju politiku, svojími legálne zvolenými politikmi- to, aká je to politika sa ukáže v blízkom čase.
Som rád, že sa ukrajinský konflikt blíži k záveru, a Hagen sa odmlčí (aspoň to tak sľúbil :) ), aby sa mohol viac venovať svojmu duševnému zdraviu, a trochu sa tu vyčistí vzduch...
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

:lol:
Víš proč pes honí kočku??? Protože ta kočka utíká. ;)
A tady je pořád tolik koček, ....
rfilakovsky

Příspěvek od rfilakovsky »

sigurd píše: 20.10.2024 13:52 Vidno, že nežiješ na slovensku- tu na základe nejakého mediálneho humbuku okamžite zvýšia ceny pre spanikárených blbcov (ostatní nekupujú ;) ), a potom to dajú v akcii po 2,5 E/ 250g. Asi sa na to nachytá dosť blbcov, keď to stále opakujú.
:yes :yes :yes
Grunt

Příspěvek od Grunt »

sigurd píše: 20.10.2024 20:52 Staráme sa my, komu česko lezie kam?
Žádné Česko nikomu nikam neleze. Nemůže mi to být víc jedno za kolik máte máslo, protože ho stejně u vás kupovat za ty peníze rozhodně nebudu! Zároveň si nemyslím, že jde o nějakou mediální kampaň či humbuk či cokoliv, ale o holý fakt, protože jsem v tom obchodě byl a u toho másla stál a tu cenu viděl (nemám to z žádných médií, u nás se to zatím nijak nepropírá) na vlastní oči.

rfilakovsky: Sorry, ale tohle je vyloženě na ČOIku nebo na nějaký váš ekvivalent. Ne se s tím smířit. Nevím co se u vás děje, ale pokud si o euro (oproti drahému rakousku) všichni výrobci/prodejci nadsadí cenu s tím že lidi jsou debilní a stejně nemají kam zdrhnout a aspoň si na nich vyrýžujeme, tak bych právě debilní nebyl a normálně na ně poslal kontrolu. Za mě jde minimálně o nekonkurenceschopné prostředí či kartelovou dohodu. Na takovou cenu jim vyloženě N A S R A T!

Tady vám aspoň přihodím návod na domácí výrobu od fotra:
Obrázek
a popřeju mnoho zdaru. Nenechte se vydírat.
mhi

Příspěvek od mhi »

Jsem tu offtopic, nezlobte se, ale myslim, ze mame uplne to same, jen s jinymi produkty. Nekdo (rekl bych ze retezce) si tu neskutecne masti kapsu. Bylo by moc prima, kdyby se k tomu vyjadril nekdo znaly veci, nekdo kdo vidi lepe do cen v celem retezci od kravy az po regal.

Druha vec bude, ze treba Lidl dle meho dojmu prodava vylozene podradne maso. V Makru koupim maso levnejsi a chutna, v Lidlu jsem pokazde zklamany z ceny i kvality. Pocitam, ze restaurace by z toho Lidl masa nedokazaly uvarit nic.
Grunt

Příspěvek od Grunt »

mhi píše: 21.10.2024 17:48 Jsem tu offtopic, nezlobte se, ale myslim, ze mame uplne to same, jen s jinymi produkty.
Protože těm velkořetězcům sypete data o chování zákazníků pomocí různých slevových kartiček a aplikací, tak potom vědí na čem můžou trhnout a na čem ne, když nemají žádné konkurenční prostředí než sama sebe. S tím máslem už to ale není žádné nadsazování ceny, nýbrž prach sprostý ojeb.
mhi píše: 21.10.2024 17:48 Bylo by moc prima, kdyby se k tomu vyjadril nekdo znaly veci, nekdo kdo vidi lepe do cen v celem retezci od kravy az po regal.
Do regálů nevidím ale u nás (překvapivě exportujeme více mléka než třeba Slovensko a to se za nějakou zemědělskou velmoc nepovažuju) stoupla v lednu 2023 výkupní cena mléka na rekordních 13,41 Kč za litr. Teď bude tak na 11,5Kč/l. Věřím i s tou nejvyšší výkupní cenou bych doma udělal těch 250g másla levněji než za cenovku přesahující 100Kč/250g. Nevím jestli to tak nadsazují výrobci nebo koncové řetězce nicméně za tu cenu bych si už máslo fakt vyráběl sám. Já kupoval máslo za něco málo přes 50Kč/250g a cítil jsem že mě někdo škube, ale jak se divám na ceny jinde tak asi furt v pohodě a měl jsem je vzít zrovna dvě.
Lyster
VIP

Příspěvek od Lyster »

Já osobbně máslo moc nekupuji, fakt mi vydrží tak jedno máslo na čtvrt roku, ale naučil jsem se na smažení atp kupovat Ghí, a jelikož ty ceny másla lezou tak brutálně nahoru, tak už se to pomalu i vyplatí. Minulý týden bylo Ghí například v Lidlu za 129Kč 450g (dohledal jsem až teď jinak mi ta akce utekla.) Ale na jednom nejmenovaném ehsopu s potravinami stojí to nejlevnější 400g kolem 170Kč... asi ani jedno nebude nějaká extra hitparáda, ale na tu pánev to si myslím stačí. Samozřejmě test kvality nemám jak udělat.
Přílohy
Ghi.jpg
rfilakovsky

Grunt píše: 21.10.2024 17:22 Zároveň si nemyslím, že jde o nějakou mediální kampaň či humbuk či cokoliv, ale o holý fakt, protože jsem v tom obchodě byl a u toho másla stál a tu cenu viděl (nemám to z žádných médií, u nás se to zatím nijak nepropírá) na vlastní oči.

a popřeju mnoho zdaru. Nenechte se vydírat.
Poliaci očakávali, že do Vianoc cena 200g masla prekročí úroveň 10 zlotých, no túto hranicu maslo v menších obchodoch prekonáva už teraz. Podľa portálu Fakt.pl sa ceny v supermarketoch pohybujú okolo 8,50 zlotých, čo je 1,97 eura za 200 gramové maslo. V akciách však cena na jednu kocku môže klesnúť na 5 zlotých (1,16 eur).

Reťazce obmedzujú množstvo kociek masla na nákup, prípadne akciové ceny, ktorými lákajú do obchodov skryjú za klubové karty a tam opäť obmedzia maximálny počet kociek.

Poliaci čelia nedostatku masla: Obchody zavádzajú obmedzenia na nákup pred Vianocami! https://www.topky.sk/cl/11/2882261/Poli ... Vianocami-
rfilakovsky

Grunt píše: 20.10.2024 11:42
rfilakovsky píše: 19.10.2024 20:55 Jedným bol nájom za pôdu, ktorý sa za ostatné 4 roky v SR podľa dát EDF hýbal v priemere na 100 – 120 EUR/ha. Vo väčšine krajín EÚ pritom chovatelia platia nájom v okolí 500 – 600 EUR/ha, no napríklad v Holandsku, Švajčiarsku či Írsku je to cez 1000 EUR/ha. Totožné platí pre pracovnú silu
Dobře a proč teda máslo stojí 4 €/250g? Dodám že to máte o euro dražší tak jak v tradičně dražším Rakousku, dražší než v Německu, Polsku a i dražší než u nás v ČR.
Menej vyrobeného masla

Súčasná vysoká úroveň cien masla sa pripisuje stabilnému dopytu s utlmenou výrobou. Predpokladá sa, že produkcia masla v tomto roku klesne o 1,6 %.

Zdá sa, že produkcia konzumného mlieka a čerstvých výrobkov sa v aktuálnom roku zvyšuje, a to aj napriek tomu, že vývoz konzumného mlieka do Číny klesá.

Počet dojníc klesne o 0,7 %

Pokiaľ ide o populáciu kráv, odborníci v Bruseli očakávajú mierny pokles o 0,3 % v aktuálnom roku a mierne silnejší pokles o 0,7 % v roku 2025 === Ďalšie zvyšovanie cien !!!

https://www.agrobiznis.sk/podohospodars ... cie-mlieka
malajizva

Příspěvek od malajizva »

ahoj,
vyrábím si svoje máslo, svou mozzarellu...
Takto vypadá máslo po vyšlehání v robotu. Zbývá jej proprat a dát do formičky a do mrazáku.
Přílohy
máslo.jpg
mozzarella.jpg
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
ychtyl

Mozarella a máslo

Příspěvek od ychtyl »

Máslo jsem si už několikrát vyšlehal, ale jak prosím tě děláš mozarellu. Je to jednoduchý? :hand
sigurd

Příspěvek od sigurd »

Včera som bol v Poľsku na nákupoch, masla dostatok, akciová cena pod 1,7eur/250g. Cena UHT mlieka je tam už ale vyššia, ako na slovensku, čo roky nebývalo.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
malajizva

Příspěvek od malajizva »

Ahoj,
mozzarella je jednoduchý sýr na přípravu. Receptů je spousta na trubce, já používám recept s kyselinou citronovou a syřidlem. množství se liší, podle typu a stáří mléka. v mém případě to je 3l mléka, 8g kys. citr. a 1,2 ml syřidla.
Toto není návod, pouze kroky v přípravě, jak to dělám:
1. do mléka vmíchám kyselinu citronovou rozmíchanou ve vodě;
2. po chvíli tam vmíchám syřidlo, zahřeji na 32 stupňů C. nechám 30 min. působit;
3. nakrájím na 5x5 sýřeninu, po chvíli dokrájím na drobno a ohřeji na 40 stupňů;
4. scedím a hmotu vymačkám od syrovátky a udělám si koule;
5. ve vodě více než 80 stupňů C nechám prohřát a pak natahuji a tvaruji (cca 4x opakuji);
6. dám do láku na nasolení a pak uskladnění.

Sýr dělám velmi neutrální (nemá žádnou pachuť) - dávám si jej samotný, nebo se salámem, perfektně funguje rozpečený (maso / sýr) atd. doporučuji.

Pod čarou:
Důvod, proč jsem se zapojil do diskuse je, že Rozpad nebyl o nákupech hotových produktů a nadávání na drahotu. Rozpad byl o sdílení zkušeností, jak se o sebe a rodinu postarat bez hyper-super-obchodů.
ychtyl

Mozarella

Příspěvek od ychtyl »

Moc Ti děkuji za ochotu a za to jak jsi to jasně rozepsal. Následně jsem samozřejmě kouknul na recepty, ale stejně má největší hodnotu návod od někoho, kdo ji opravdu tvoří, než kopírované recepty. Zkusím to.
Co se týká másla. Pro toho, kdo preferuje chuť před cenou a zároveň si myslí, že stloukat máslo vyžaduje nějaké dovednosti; poprvé jsem máslo udělal, když jsem šlehal šlehačku, furt nebyla, furt nebyla a najednou se začaly dělat hrudky másla. Takže trefit vrchol šlehačky vyžaduje pozornost a praxi, máslo udělá každý. V receptech píšou, že šlehačka (smetana na šlehání) na máslo má mít alespoň 33%, ale myslím že z 30% to půjde stejně.
Jinak na másle peču kuře, hovězí pečeni a někdy i vepřovou kotletu. Tu na másle i jako nenaklepaný obalovaný řízek smažím, zrovna tak roštěnou. Ghí nekupuji, ani nevyrábím, nenašel jsem výhody proti kostce másla z krámu.
Máslo většinou kupuji ve Španělsku nebo ve Francii (jezdím náklaďákem), když jsem poprvé přivezl domů francouzské máslo, mamka se rozplývala, že chutná jako za jejího dětství, ale doma vyšlehané je ještě lepší. A na vaření mi stačí obyčejné české.
malajizva

Příspěvek od malajizva »

díky.
k máslu chci ještě napsat, že můžeš vyrábět čajové máslo - ze sladké smetany, nebo máslo z kysané smetany.
Doporučený postup na máslo z kysané smetany:
- smetanu svařit ve vodní lázni a rychle zchladit (míchat);
- smetanu zaočkovat trochou zakysané smetany a v teple nechat 24 hodin pracovat;
- ušlehat máslo, vzniklé podmáslí je velmi chutné
- máslo nechat ve studené vodě a hníst jej rukama, dokud není voda čirá. (cca 3x se musí vyměnit)
- pak jej dát do formy

Důležité je si dobře umýt ruce! Fakt dobře. Pokud se na ruce lepí máslo, jsou špatně umyté. Na umytých rukách se máslo se chová jako modelína, vůbec nepřilne.

máslo z kysané smetany má větší výtěžnost a mě chutná více.
Grunt

Příspěvek od Grunt »

Tak malý dovětek: Cca. před týdnem jsem hleděl jako puma na ceny másla na Slovensku a o týden později ceny másla u nás:
maslo.png
Důvod je prostý. Blíží se sezóna pečení (Vánoce, svátky a Nový rok) a skutečně mléko na vstupu podražilo o pár korun. Takže na výstupu podražilo o desetikoruny a konečnou cenu si stejně určují řetězce. Máslo je specifický produkt, který není potřeba každý den a zároveň se ho nevyplatí dlouhodobě skladovat. Cena je dost pravděpodobně určená z dat, které jsme všichni naházeli obchodníkům skrze aplikace a kartičky, takže prostě zarýglovali na nějakých cenových hladinách na kterých budou mít maximální profity a specifický zákazník bude stále schopný za něj dát (je dost možné že díky euru má prostě Slovensko větší kupní sílu). No a vzhledem k tomu, že jak ve výrobním sektoru tak v prodejním řetězci tu mám pro tento specifický produkt monopoly tak bohužel nám asi ani nic jiného než platit (jak mourovatí) nezbude. Můžeme si za to sami. Pěkné máslem provoněné Vánoce přeje Grunt ;)
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Byly doby (a mluvím o dlouhých rocích) kdy jsem máslo vůbec nekupoval, a až mě ta jeho cena "přestane bavit", tak se k těm dobám klidně zase vrátím.
Nyní nám kostka (250g) másla vydrží cca týden. Takže spotřebujeme cca 1kg másla měsíčně.
Nicméně i kdyby to máslo (250g) stálo 200kč, tak to ani v měsíčních výdajích nezpozoruju.
Nevím kolik másla tu zdejší rozpadlíci zkonzumují že je to nutí se takovou prkotinou jako je jeho cena zabývat ;) .
Něco jiného je výroba vlastního másla. To je zajímavé, a to sem patří.
Grunt

Příspěvek od Grunt »

Hagen: A já ho spotřebuju ještě míň. Ale taky pokud třeba pečeš, tak ho mužeš spotřebovat víc. Zmiňované Ghí bych si třeba klidně vyzkoušel, ale asi počkám než zase cena másla klesne na nějakou rozumnou hladinu.
Hagen píše: 28.10.2024 10:32 Byly doby (a mluvím o dlouhých rocích) kdy jsem máslo vůbec nekupoval, a až mě ta jeho cena "přestane bavit", tak se k těm dobám klidně zase vrátím.
Byly doby kdy mléko stálo 2Kčs (2% tučnost, 3,10 Kčs za 3,6%) a byl to argument pro to aby moje babka se zbavila dobytka (dřív si máslo dělali sami). Komu ten dobytek vydržel dodnes, tak má v chlévě zlatý důl. Věřím tomu, že se současným trendem inflace se za pár let k těm 200Kč za kostku másla klidně dostaneme.
mhi

Příspěvek od mhi »

Hagen píše: 28.10.2024 10:32 Nevím kolik másla tu zdejší rozpadlíci zkonzumují že je to nutí se takovou prkotinou jako je jeho cena zabývat ;) .
Ono to bohuzel neni jen maslo, ale obecne vetsina veci; z informaci ktere mam + intuitivne hlavne retezce podeziram z toho, ze ceny vyrobku obecne si sroubuji tak, ze spocitaji "maximalizaci zisku" a za to prodavaji - jsou si vedomi toho, ze maji tu moc nad nami i svymi dodavateli a vyuzivaji ji. Ja bych jim nevycital tu maximalizaci zisku, ale spis to dominantni/kartelove postaveni, kde skoro cely trh ovlada par hracu a ti se zrejme umi dohodnout. Nemyslim si, ze to je uplne o bonus-kartickach, i kdyz ty davaji skvela data pro tuhle praci s cenami.

Abych nebyl offtopic, ja vyrabim "pomazankove maslo" ze zakysane smetany smichane se smetanovym jogurtem, a pridana sul. Chvili se to necha v lednici odstat.
Odpovědět