Jak velký arzenál a co v něm
- Rainier Wolfcastle
Re: Jak velký arzenál a co v něm
ano souhlasim...idealne nejaky starsi model napr sssr bo meopta, ndr atd...verim starsim vecem co se optiky tyce...kvalita a patricna robustnost
Myslím že v pohodě pevné a robustné v rozumné ceně je běloruský POSP
- Rainier Wolfcastle
jjj s bocni montazi za rozumny peniz...
Já bych se čistě nespecializoval jen na ráži 7,62x39. Ještě dlouho bude ve skladech AČR i různých dovozců ala Zelený sport spousta "kulometné" munice 7,62x54R, takže nějaká zbraň v této ráži rozhodně není na škodu. Balistická ochrana "ANTI-AK", bude čím dál víc rozšířenější a na střelbu na auto či něajký samodomo "obrněný" náklaďák se "pár" kJ navíc rozhodně hodí
..
Navíc na lov většího divočáka či jelena (muflon či daněk jsou na ránu také dost "tvrdí") je 7,62x39 dost slabá a je velmi pravděpodobné neuspěšné dohledání střeleného kusu (LUPa asi nebude mít takždý k dispozici).
V této ráži se dají pořídit levné Mosiny, SVT40 či dražší kousky ala dragunov. Mám pocit, že i ta jednuška od IŽ se prodává v uvedném kalibru (mezi kulovnicemi je to dost hrozný low-level, ale zas takovéto lovecké zbraně se budou "úředně" zabavovat až mezi posledními).
Z dalších ráží bych rozhodně neopomněl ráži 308 W, která je kompatibilní se standartem 7,62 mm NATO, na který postupně přechází i AČR a je velmi rozšířená mezi spotovními střelci a i mezi myslivci je docela oblíbená (nejlevnější střelivo stojí 8 - 12 kč). Lovecká kulovnice - stačí jen lehce vytuněná (bipod, kvalitní montáž a optika) v této ráži (samozřejmě s dostatečnou zásobou střeliva) je pro PA dobu velmi dobrou volbou - One Shot One Kill
.
Pistolovou ráži 9 mm Luger či o malorážkovou 22LR netřeba příliš řešit, tam je volba poměřně jasná. Jen bych si do trezoru přihodil pro "strýčka příhodu" pár krabiček 7,62 mm TT, 7,65 mm BrK, 9 mm M, 45 ACP a 38 Sp - mimimálně na barter dobrá volba.

Navíc na lov většího divočáka či jelena (muflon či daněk jsou na ránu také dost "tvrdí") je 7,62x39 dost slabá a je velmi pravděpodobné neuspěšné dohledání střeleného kusu (LUPa asi nebude mít takždý k dispozici).
V této ráži se dají pořídit levné Mosiny, SVT40 či dražší kousky ala dragunov. Mám pocit, že i ta jednuška od IŽ se prodává v uvedném kalibru (mezi kulovnicemi je to dost hrozný low-level, ale zas takovéto lovecké zbraně se budou "úředně" zabavovat až mezi posledními).
Z dalších ráží bych rozhodně neopomněl ráži 308 W, která je kompatibilní se standartem 7,62 mm NATO, na který postupně přechází i AČR a je velmi rozšířená mezi spotovními střelci a i mezi myslivci je docela oblíbená (nejlevnější střelivo stojí 8 - 12 kč). Lovecká kulovnice - stačí jen lehce vytuněná (bipod, kvalitní montáž a optika) v této ráži (samozřejmě s dostatečnou zásobou střeliva) je pro PA dobu velmi dobrou volbou - One Shot One Kill

Pistolovou ráži 9 mm Luger či o malorážkovou 22LR netřeba příliš řešit, tam je volba poměřně jasná. Jen bych si do trezoru přihodil pro "strýčka příhodu" pár krabiček 7,62 mm TT, 7,65 mm BrK, 9 mm M, 45 ACP a 38 Sp - mimimálně na barter dobrá volba.
Prihodil bych jeste krabicku: 6.35 Br a možná i 9mm BrK
prave presne kvuli tomu, co napsal maximus, mam doma na kazdou razi temer neco. Chybi mi jen 9mm Luger a 7.62x54R.
To JimmyJazz:
Ta absence 9mm L a 7,62x54R v tvém arzenálu je ale závažná chyba
.
P.S.: Sám jsem na tom téměř podobně - Mosina 1944, kterého předělávám na "naháňkovou" kulovnici, není ještě úplně hotov a pistoli v 9mm L si koupím až k Vánocům (jenom ještě nevím ke kterým - snad to ale budou ty nebižší)
.
Ta absence 9mm L a 7,62x54R v tvém arzenálu je ale závažná chyba

P.S.: Sám jsem na tom téměř podobně - Mosina 1944, kterého předělávám na "naháňkovou" kulovnici, není ještě úplně hotov a pistoli v 9mm L si koupím až k Vánocům (jenom ještě nevím ke kterým - snad to ale budou ty nebižší)

Nechal jsi zkracovat hlaven nebo v cem spociva uprava (pouze pazba + optika/kolimator)?Maximus píše:Mosina 1944, kterého předělávám na "naháňkovou" kulovnici...
Plastová pažba, bodák dolů (s možností jej vrátit na místo), vyladěná spoušť, boční weaver montáž s možností nasadit dle potřeby zaměřovací dalekohled nebo kolímátor, neb vše mám na rychloupínacících ocelových kroužcích.
-
Ad přírodní ježek: podporuji admina - Saiga i Glock jsou urcite dobra volba... Saiga je velmi kultivovaný systém Kalašnikova (mně samotnému se líbí Saiga 12k s bubnem), Glock (i když plast nemusím, ocel je ocel) je díky polygonu v hlavni (skoro) věčný, a Běloruský POSP je prověřený IIWW, takže v nouzi nahradí i kladivo. K té konverzi - nevidím u ní příliš praktický význam (spíš efekt), pistole v kombinaci se Saigou bude vždy poboční zbraň v pouzdře (než namontuješ RONI, Saiga problém vyřeší), a dlouhá z toho stejně nikdy nebude. Raději bych zvažoval v dané ráži karabinu (Beretu, CZ EVO, CZW 9 K), nebo kvalitní výcvik (raději to prostřílet).
Ad maximus: Rozhodně bych se nevázal jen na ráži 7,62x39, na výběr je toho spousta, jak krásných (a rozhodně použitelných) zbraní, tak zajímavých a účinných ráží, a stejně bych v každém případě vycházel z daných možností a aktuálního obsahu trezoru jednoho každého kolegy. Zárověň zastávám názor, že v nouzi je dobrá jakákoliv zbraň kterou mám k dispozici (třeba dvojka, zvlášť pokud ji umím nabít jednou rukou, nebo CZ50, když zvládnu poslepu napáskovat zásobník a nabít), protože si málokdo staví soukromé NZ (armádní tzv. Nedoknutelné Zásoby), nebo se připravuje na kolaps ve stylu bláznivého Burta Gummera (z filmu Chvění, to je ten v tom podzemním krytu a vyzbrojený arzenálem na menší "Pouštní bouři"). V případě jakékoliv nouzové situace, vyžadující řešení pomocí zbraní, většinou totiž nebývá základní problém čím střílet, ale co střílet, proto bych kladl důraz na okamžitě dostupné množství střeliva, pár krabiček v trezoru toho moc nevytrhne, a než se dostanu k dalšímu střelivu, může být pozdě. A proto to zaměření na dané ráže a zbraně (razím heslo "CZ 858 Tactical do každé rodiny!"), neboť za cenu .308W mám tři 7,62x39, takže toho můžu koupit celou bednu. Ale je jasné, že u bláznů do zbraní se to stejně zvrhne...a brzy se přemýšlí o novém, větším trezoru!
Ad maximus: Rozhodně bych se nevázal jen na ráži 7,62x39, na výběr je toho spousta, jak krásných (a rozhodně použitelných) zbraní, tak zajímavých a účinných ráží, a stejně bych v každém případě vycházel z daných možností a aktuálního obsahu trezoru jednoho každého kolegy. Zárověň zastávám názor, že v nouzi je dobrá jakákoliv zbraň kterou mám k dispozici (třeba dvojka, zvlášť pokud ji umím nabít jednou rukou, nebo CZ50, když zvládnu poslepu napáskovat zásobník a nabít), protože si málokdo staví soukromé NZ (armádní tzv. Nedoknutelné Zásoby), nebo se připravuje na kolaps ve stylu bláznivého Burta Gummera (z filmu Chvění, to je ten v tom podzemním krytu a vyzbrojený arzenálem na menší "Pouštní bouři"). V případě jakékoliv nouzové situace, vyžadující řešení pomocí zbraní, většinou totiž nebývá základní problém čím střílet, ale co střílet, proto bych kladl důraz na okamžitě dostupné množství střeliva, pár krabiček v trezoru toho moc nevytrhne, a než se dostanu k dalšímu střelivu, může být pozdě. A proto to zaměření na dané ráže a zbraně (razím heslo "CZ 858 Tactical do každé rodiny!"), neboť za cenu .308W mám tři 7,62x39, takže toho můžu koupit celou bednu. Ale je jasné, že u bláznů do zbraní se to stejně zvrhne...a brzy se přemýšlí o novém, větším trezoru!
Kosa je skvělá zbraň kategorie "útočná puška" s docela slušným potenciálem na tuning a více než příznivou cenou. Bohužel náboj 7,62x39 opravdu nedává této zbrani nějaký extra "sniper" potenciál a optika kategorie 4x24 s přísvitem je tak maximum co bych na ni dal (a také jsem dal
), ale dobrý kolimátor je asi přece jen lepší volba (co jsem si koupil kolimátor, tak ho tam mám nasazený daleko častěji než Posp).
Nechápu takové nadšení z Glocků, zkoušel jsem 4. generaci a absolutně mi nesedl do ruky, z 2. generace jsem si i docela zastřílel a nějak unešen jsem také nebyl. Tím nechci tvrdit, že glocky jsou špatné zbraně, ale osobně je mi sympatičtější např. "recyklát" GP K100 (mimo jiné zásobníky z K100 strčíte do standartní CZ75 a běžný zásobník z CZ75 vyžaduje jen drobnou úpravu, aby byl plně kompatibilní).

Nechápu takové nadšení z Glocků, zkoušel jsem 4. generaci a absolutně mi nesedl do ruky, z 2. generace jsem si i docela zastřílel a nějak unešen jsem také nebyl. Tím nechci tvrdit, že glocky jsou špatné zbraně, ale osobně je mi sympatičtější např. "recyklát" GP K100 (mimo jiné zásobníky z K100 strčíte do standartní CZ75 a běžný zásobník z CZ75 vyžaduje jen drobnou úpravu, aby byl plně kompatibilní).
Nevyhodou vetsiny kolimatoru je nutnost baterie. To muze byt vyhledove problem. Takze optika 4x na kosu je dobra volba. Nebo oboji na bocni montazi - vymena v radu sekund. O vojenske presnosti strelby je kosa s optikou 4x v poho na 200m, na lov spis do 100m.
To pepinolupino:
také razím podobné heslo: "Kosa do každé rodiny"
.
Rozhodně pušky s potenciálem relativně spolehlivě vyřadit nepřítele na 500 m jednou ranou mají velký potenciál pro obranu komunity. Několik přesných zásahů, které vyřadí "velitelský" kádr nebo (i) obsluhu těžších zbraní útočníků, jsou daleko "elegantnějším" řešením konfliktu, než přímý střet s nějakou zkušenou a dobře vybavenou bandou. Navíc "sniperka" umožnuje si držet rozumný odstup od běžných ozbrojenců, což omezuje riziko náhodného zásahu krycí palbou protivníka (pomalejší úbytek vlastních bojovníků) a umožńuje i nepříliš takticky či fyzicky zdatnému bojovníkovi zlikvidovat ze zálohy i hodně dobrého "profíka", proti kterému by neměl v přímém střetnutí mnoho šancí. Zlikvidování nepohodlného kandidáta na "warlorda" se nabízí samo
.
Navíc přesná střelba má příznivý vliv na vlastní zásoby střeliva ("kropení" nepřítele je luxus, který si málokdo v PA situaci bude moct dovolit).
PaF: plně souhlasím, baterií nebude nikdy dost
.
také razím podobné heslo: "Kosa do každé rodiny"

Rozhodně pušky s potenciálem relativně spolehlivě vyřadit nepřítele na 500 m jednou ranou mají velký potenciál pro obranu komunity. Několik přesných zásahů, které vyřadí "velitelský" kádr nebo (i) obsluhu těžších zbraní útočníků, jsou daleko "elegantnějším" řešením konfliktu, než přímý střet s nějakou zkušenou a dobře vybavenou bandou. Navíc "sniperka" umožnuje si držet rozumný odstup od běžných ozbrojenců, což omezuje riziko náhodného zásahu krycí palbou protivníka (pomalejší úbytek vlastních bojovníků) a umožńuje i nepříliš takticky či fyzicky zdatnému bojovníkovi zlikvidovat ze zálohy i hodně dobrého "profíka", proti kterému by neměl v přímém střetnutí mnoho šancí. Zlikvidování nepohodlného kandidáta na "warlorda" se nabízí samo

Navíc přesná střelba má příznivý vliv na vlastní zásoby střeliva ("kropení" nepřítele je luxus, který si málokdo v PA situaci bude moct dovolit).
PaF: plně souhlasím, baterií nebude nikdy dost

- Fabulous_přeukrutný
- Administrátor
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Kontaktovat uživatele:
Na své zbraně jsem po letech zkoušení nakonec zvolil Trijicon Acog na AR15 a Trijicon RMR na karabinu KPOS. Takže pouze dva kolimátory na dvacet zbraní
Zvolil jsem z důvodu bezbateriového provozu (tritium a světlovodné vlákno) Na Sa58 jsem nakonec nic nedal. Její síla je v jednoduchosti a po zkušenostech, kdy bez potíží zasahuji v rychlopalbě na 70 metrů postavu se mi to jeví jako celkem zbytečné. Ale třeba časem změním názor a dobastlím tam pro CQB kolimátor Trijicon RMR. 

Jen mala poznamka k SVT 40, je to skvela puska na výkonný náboj ale má jednu pro PA dost podstatnou chybu a tou jsou neskutecne drahe zasobniky. Náhradní zásobník totiž stojí pomalu to co polovina pušky, napr. v Zelenem sporte je maji za 2100kc kus
http://www.zelenysport.cz/scripts/podro ... p?IDZ=5872

http://www.zelenysport.cz/scripts/podro ... p?IDZ=5872
Admin:Zase na druhou stranu je třeba si uvědomit že takovou zbraň asi nebudeš nepoužívat na 100m v rychlopalbě. Spíš to vidím jako prototyp PA odstřelovací levné pušky na výkonný náboj. Na takovou pušku ti v reálu stačí jeden+jeden náhradní zásobník. Takže investici do jednoho zásobníku bych až tak zase neřešil. Na druhou stranu ti stejnu službu udělá i mosina
Možná se pletu, ale měl jsem za to, že byly k SVT vydávány náboje v nábojových páscích jako do mosinky. Jakože šlo u zásobníku v podstatě o odnímatelnou nábojovou schránku. Třeba nám to osvětlí nějakej místní znalec druhoválečných zbraní.
Pro doplnění...http://cs.wikipedia.org/wiki/SVT-40
cituji:Odnímací dvouřadový zásobník má kapacitu celkem 10 nábojů
Max:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SVT_1858.jpg
hned za zásobníkem je páčka která si myslím není na nic jiného než na odnímání zásobníku.. ale je pravdou a nejsem si jist..možná lze nabít zásobník i při otevřeném závěru nábojovým páskem..
A ještě dodoplnění rozborka
http://www.youtube.com/watch?v=K4iphpyvjq4
cituji:Odnímací dvouřadový zásobník má kapacitu celkem 10 nábojů
Max:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SVT_1858.jpg
hned za zásobníkem je páčka která si myslím není na nic jiného než na odnímání zásobníku.. ale je pravdou a nejsem si jist..možná lze nabít zásobník i při otevřeném závěru nábojovým páskem..
A ještě dodoplnění rozborka
http://www.youtube.com/watch?v=K4iphpyvjq4
Znalec zrovna nejsem, ale z pásků se dá nakonec plnit i vz. 58. Munice se logisticky dodává na páscích, ne v zásobnících. V době WWII se zásobník samonabíječek opravdu uvažoval spíše jako praktická odnímatelná nábojová schránka (i sumky bývaly v kombinaci na zásobníky i na pásky), a třeba Garand u schránky zůstal úplně, byť se specifickou formou nábojových pásků.
Samozřejmě scénáře PA jsou odlišné od vojskových manévrů 20. stol. Opakovačka se zdá pomalá v palbě, ale když střílí celá rota, je to lepší jak jeden kulomet. Pokud je střelců málo, je potřeba alespoň poloautomatika a po ruce dostatek munice, nejlépe v zásobnících.
Samozřejmě scénáře PA jsou odlišné od vojskových manévrů 20. stol. Opakovačka se zdá pomalá v palbě, ale když střílí celá rota, je to lepší jak jeden kulomet. Pokud je střelců málo, je potřeba alespoň poloautomatika a po ruce dostatek munice, nejlépe v zásobnících.
-
Nejsem jistě odborník přes vedení boje, ale nebylo to náhodou tak, že moderní méně výkonné náboje 7,62x39 resp. 5,56x45 NATO vznikly z důvodů, že se většina šarvátek odehrávala na vzdálenost pod 300m?
Tj. výhodná kombinace by mohla být nějaká lehká (i perkusní) puška třeba s optikou v kombinaci s lehkým a skladným samopalem. Proti pěti vojákům s AK bych v budově stál raději se Stenem než s Mosinem
Součástí bojové taktiky jsou ovšem i granáty, které po sobě obě strany hází, když se dostanou dostatečně blízko a povaha terénu/situace to umožňuje. Plus asi nastražíte nějaké nástrahy, nejspíš nějaké improvizované výbušniny.
Tj. výhodná kombinace by mohla být nějaká lehká (i perkusní) puška třeba s optikou v kombinaci s lehkým a skladným samopalem. Proti pěti vojákům s AK bych v budově stál raději se Stenem než s Mosinem

Součástí bojové taktiky jsou ovšem i granáty, které po sobě obě strany hází, když se dostanou dostatečně blízko a povaha terénu/situace to umožňuje. Plus asi nastražíte nějaké nástrahy, nejspíš nějaké improvizované výbušniny.