Jak velký arzenál a co v něm

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
Odpovědět
Rainier Wolfcastle

Re: Jak velký arzenál a co v něm

Příspěvek od Rainier Wolfcastle »

ano souhlasim...idealne nejaky starsi model napr sssr bo meopta, ndr atd...verim starsim vecem co se optiky tyce...kvalita a patricna robustnost
Ježura
VIP

Příspěvek od Ježura »

Myslím že v pohodě pevné a robustné v rozumné ceně je běloruský POSP
Rainier Wolfcastle

Příspěvek od Rainier Wolfcastle »

jjj s bocni montazi za rozumny peniz...
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Já bych se čistě nespecializoval jen na ráži 7,62x39. Ještě dlouho bude ve skladech AČR i různých dovozců ala Zelený sport spousta "kulometné" munice 7,62x54R, takže nějaká zbraň v této ráži rozhodně není na škodu. Balistická ochrana "ANTI-AK", bude čím dál víc rozšířenější a na střelbu na auto či něajký samodomo "obrněný" náklaďák se "pár" kJ navíc rozhodně hodí :punch..

Navíc na lov většího divočáka či jelena (muflon či daněk jsou na ránu také dost "tvrdí") je 7,62x39 dost slabá a je velmi pravděpodobné neuspěšné dohledání střeleného kusu (LUPa asi nebude mít takždý k dispozici).

V této ráži se dají pořídit levné Mosiny, SVT40 či dražší kousky ala dragunov. Mám pocit, že i ta jednuška od IŽ se prodává v uvedném kalibru (mezi kulovnicemi je to dost hrozný low-level, ale zas takovéto lovecké zbraně se budou "úředně" zabavovat až mezi posledními).

Z dalších ráží bych rozhodně neopomněl ráži 308 W, která je kompatibilní se standartem 7,62 mm NATO, na který postupně přechází i AČR a je velmi rozšířená mezi spotovními střelci a i mezi myslivci je docela oblíbená (nejlevnější střelivo stojí 8 - 12 kč). Lovecká kulovnice - stačí jen lehce vytuněná (bipod, kvalitní montáž a optika) v této ráži (samozřejmě s dostatečnou zásobou střeliva) je pro PA dobu velmi dobrou volbou - One Shot One Kill :twisted:.

Pistolovou ráži 9 mm Luger či o malorážkovou 22LR netřeba příliš řešit, tam je volba poměřně jasná. Jen bych si do trezoru přihodil pro "strýčka příhodu" pár krabiček 7,62 mm TT, 7,65 mm BrK, 9 mm M, 45 ACP a 38 Sp - mimimálně na barter dobrá volba.
Karlos
Rozpadlík

Příspěvek od Karlos »

Prihodil bych jeste krabicku: 6.35 Br a možná i 9mm BrK
JimmyJazz

Příspěvek od JimmyJazz »

prave presne kvuli tomu, co napsal maximus, mam doma na kazdou razi temer neco. Chybi mi jen 9mm Luger a 7.62x54R.
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

To JimmyJazz:
Ta absence 9mm L a 7,62x54R v tvém arzenálu je ale závažná chyba :lol: :lol: :lol: .

P.S.: Sám jsem na tom téměř podobně - Mosina 1944, kterého předělávám na "naháňkovou" kulovnici, není ještě úplně hotov a pistoli v 9mm L si koupím až k Vánocům (jenom ještě nevím ke kterým - snad to ale budou ty nebižší) ;).
Karlos
Rozpadlík

Příspěvek od Karlos »

Maximus píše:Mosina 1944, kterého předělávám na "naháňkovou" kulovnici...
Nechal jsi zkracovat hlaven nebo v cem spociva uprava (pouze pazba + optika/kolimator)?
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Plastová pažba, bodák dolů (s možností jej vrátit na místo), vyladěná spoušť, boční weaver montáž s možností nasadit dle potřeby zaměřovací dalekohled nebo kolímátor, neb vše mám na rychloupínacících ocelových kroužcích.
pepinolupino

Příspěvek od pepinolupino »

Ad přírodní ježek: podporuji admina - Saiga i Glock jsou urcite dobra volba... Saiga je velmi kultivovaný systém Kalašnikova (mně samotnému se líbí Saiga 12k s bubnem), Glock (i když plast nemusím, ocel je ocel) je díky polygonu v hlavni (skoro) věčný, a Běloruský POSP je prověřený IIWW, takže v nouzi nahradí i kladivo. K té konverzi - nevidím u ní příliš praktický význam (spíš efekt), pistole v kombinaci se Saigou bude vždy poboční zbraň v pouzdře (než namontuješ RONI, Saiga problém vyřeší), a dlouhá z toho stejně nikdy nebude. Raději bych zvažoval v dané ráži karabinu (Beretu, CZ EVO, CZW 9 K), nebo kvalitní výcvik (raději to prostřílet).
Ad maximus: Rozhodně bych se nevázal jen na ráži 7,62x39, na výběr je toho spousta, jak krásných (a rozhodně použitelných) zbraní, tak zajímavých a účinných ráží, a stejně bych v každém případě vycházel z daných možností a aktuálního obsahu trezoru jednoho každého kolegy. Zárověň zastávám názor, že v nouzi je dobrá jakákoliv zbraň kterou mám k dispozici (třeba dvojka, zvlášť pokud ji umím nabít jednou rukou, nebo CZ50, když zvládnu poslepu napáskovat zásobník a nabít), protože si málokdo staví soukromé NZ (armádní tzv. Nedoknutelné Zásoby), nebo se připravuje na kolaps ve stylu bláznivého Burta Gummera (z filmu Chvění, to je ten v tom podzemním krytu a vyzbrojený arzenálem na menší "Pouštní bouři"). V případě jakékoliv nouzové situace, vyžadující řešení pomocí zbraní, většinou totiž nebývá základní problém čím střílet, ale co střílet, proto bych kladl důraz na okamžitě dostupné množství střeliva, pár krabiček v trezoru toho moc nevytrhne, a než se dostanu k dalšímu střelivu, může být pozdě. A proto to zaměření na dané ráže a zbraně (razím heslo "CZ 858 Tactical do každé rodiny!"), neboť za cenu .308W mám tři 7,62x39, takže toho můžu koupit celou bednu. Ale je jasné, že u bláznů do zbraní se to stejně zvrhne...a brzy se přemýšlí o novém, větším trezoru!
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Kosa je skvělá zbraň kategorie "útočná puška" s docela slušným potenciálem na tuning a více než příznivou cenou. Bohužel náboj 7,62x39 opravdu nedává této zbrani nějaký extra "sniper" potenciál a optika kategorie 4x24 s přísvitem je tak maximum co bych na ni dal (a také jsem dal ;)), ale dobrý kolimátor je asi přece jen lepší volba (co jsem si koupil kolimátor, tak ho tam mám nasazený daleko častěji než Posp).

Nechápu takové nadšení z Glocků, zkoušel jsem 4. generaci a absolutně mi nesedl do ruky, z 2. generace jsem si i docela zastřílel a nějak unešen jsem také nebyl. Tím nechci tvrdit, že glocky jsou špatné zbraně, ale osobně je mi sympatičtější např. "recyklát" GP K100 (mimo jiné zásobníky z K100 strčíte do standartní CZ75 a běžný zásobník z CZ75 vyžaduje jen drobnou úpravu, aby byl plně kompatibilní).
PaF

Příspěvek od PaF »

Nevyhodou vetsiny kolimatoru je nutnost baterie. To muze byt vyhledove problem. Takze optika 4x na kosu je dobra volba. Nebo oboji na bocni montazi - vymena v radu sekund. O vojenske presnosti strelby je kosa s optikou 4x v poho na 200m, na lov spis do 100m.
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

To pepinolupino:
také razím podobné heslo: "Kosa do každé rodiny" ;).

Rozhodně pušky s potenciálem relativně spolehlivě vyřadit nepřítele na 500 m jednou ranou mají velký potenciál pro obranu komunity. Několik přesných zásahů, které vyřadí "velitelský" kádr nebo (i) obsluhu těžších zbraní útočníků, jsou daleko "elegantnějším" řešením konfliktu, než přímý střet s nějakou zkušenou a dobře vybavenou bandou. Navíc "sniperka" umožnuje si držet rozumný odstup od běžných ozbrojenců, což omezuje riziko náhodného zásahu krycí palbou protivníka (pomalejší úbytek vlastních bojovníků) a umožńuje i nepříliš takticky či fyzicky zdatnému bojovníkovi zlikvidovat ze zálohy i hodně dobrého "profíka", proti kterému by neměl v přímém střetnutí mnoho šancí. Zlikvidování nepohodlného kandidáta na "warlorda" se nabízí samo 8-).

Navíc přesná střelba má příznivý vliv na vlastní zásoby střeliva ("kropení" nepřítele je luxus, který si málokdo v PA situaci bude moct dovolit).

PaF: plně souhlasím, baterií nebude nikdy dost :yes.
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Na své zbraně jsem po letech zkoušení nakonec zvolil Trijicon Acog na AR15 a Trijicon RMR na karabinu KPOS. Takže pouze dva kolimátory na dvacet zbraní :-) Zvolil jsem z důvodu bezbateriového provozu (tritium a světlovodné vlákno) Na Sa58 jsem nakonec nic nedal. Její síla je v jednoduchosti a po zkušenostech, kdy bez potíží zasahuji v rychlopalbě na 70 metrů postavu se mi to jeví jako celkem zbytečné. Ale třeba časem změním názor a dobastlím tam pro CQB kolimátor Trijicon RMR. :)
Karlos
Rozpadlík

Příspěvek od Karlos »

Jen mala poznamka k SVT 40, je to skvela puska na výkonný náboj ale má jednu pro PA dost podstatnou chybu a tou jsou neskutecne drahe zasobniky. Náhradní zásobník totiž stojí pomalu to co polovina pušky, napr. v Zelenem sporte je maji za 2100kc kus :roll:

http://www.zelenysport.cz/scripts/podro ... p?IDZ=5872
Ježura
VIP

Příspěvek od Ježura »

Admin:Zase na druhou stranu je třeba si uvědomit že takovou zbraň asi nebudeš nepoužívat na 100m v rychlopalbě. Spíš to vidím jako prototyp PA odstřelovací levné pušky na výkonný náboj. Na takovou pušku ti v reálu stačí jeden+jeden náhradní zásobník. Takže investici do jednoho zásobníku bych až tak zase neřešil. Na druhou stranu ti stejnu službu udělá i mosina
Max

Příspěvek od Max »

Možná se pletu, ale měl jsem za to, že byly k SVT vydávány náboje v nábojových páscích jako do mosinky. Jakože šlo u zásobníku v podstatě o odnímatelnou nábojovou schránku. Třeba nám to osvětlí nějakej místní znalec druhoválečných zbraní.
Ježura
VIP

Příspěvek od Ježura »

Pro doplnění...http://cs.wikipedia.org/wiki/SVT-40
cituji:Odnímací dvouřadový zásobník má kapacitu celkem 10 nábojů
Max:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SVT_1858.jpg
hned za zásobníkem je páčka která si myslím není na nic jiného než na odnímání zásobníku.. ale je pravdou a nejsem si jist..možná lze nabít zásobník i při otevřeném závěru nábojovým páskem..

A ještě dodoplnění rozborka
http://www.youtube.com/watch?v=K4iphpyvjq4
marish
VIP

Příspěvek od marish »

Znalec zrovna nejsem, ale z pásků se dá nakonec plnit i vz. 58. Munice se logisticky dodává na páscích, ne v zásobnících. V době WWII se zásobník samonabíječek opravdu uvažoval spíše jako praktická odnímatelná nábojová schránka (i sumky bývaly v kombinaci na zásobníky i na pásky), a třeba Garand u schránky zůstal úplně, byť se specifickou formou nábojových pásků.
Samozřejmě scénáře PA jsou odlišné od vojskových manévrů 20. stol. Opakovačka se zdá pomalá v palbě, ale když střílí celá rota, je to lepší jak jeden kulomet. Pokud je střelců málo, je potřeba alespoň poloautomatika a po ruce dostatek munice, nejlépe v zásobnících.
GloryToSunTsu

Příspěvek od GloryToSunTsu »

Nejsem jistě odborník přes vedení boje, ale nebylo to náhodou tak, že moderní méně výkonné náboje 7,62x39 resp. 5,56x45 NATO vznikly z důvodů, že se většina šarvátek odehrávala na vzdálenost pod 300m?
Tj. výhodná kombinace by mohla být nějaká lehká (i perkusní) puška třeba s optikou v kombinaci s lehkým a skladným samopalem. Proti pěti vojákům s AK bych v budově stál raději se Stenem než s Mosinem :roll:
Součástí bojové taktiky jsou ovšem i granáty, které po sobě obě strany hází, když se dostanou dostatečně blízko a povaha terénu/situace to umožňuje. Plus asi nastražíte nějaké nástrahy, nejspíš nějaké improvizované výbušniny.
Odpovědět